Eleccions autonòmiques i municipals

Sánchez s’implsa sobre les bones dades econòmiques: «La nostra lliga és la gestió»

El president utilitza la bonança del sector turístic i l’augment de l’ocupació per carregar contra el PP i Vox per encoratjar l’«apocalipsi»

Sánchez s’implsa sobre les bones dades econòmiques: «La nostra lliga és la gestió»
3
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

Pedro Sánchez ha començat a cobrar-se de cop algunes de les factures pendents. Per la inevitable recessió econòmica derivada de la guerra d’Ucraïna, per la baixada de l’ocupació després de la pujada del salari mínim interprofessional o perquè la revalorització de les pensions partint de l’IPC desequilibraria els comptes. El president del Govern ha acabat els seus dies de vacances de Setmana Santa i aquest dilluns s’ha ficat de ple a la campanya de les eleccions autonòmiques i municipals amb míting a Segòvia per recolzar l’alcaldessa socialista. Ja no són només actes els caps de setmana, durant aquestes últimes setmanes d’esprint intensificarà la seva agenda.

I amb molt traç gruixut, Sánchez ha fet memòria per replicar els vaticinis d’«apocalipsi» econòmica que, va dir, auguraven «la dreta i la ultradreta». «Veient els índexs d’ocupació hotelera, les terrasses a vessar, les platges fins a la bandera aquesta Setmana Santa s’ha produït un èxit de país i un fracàs estrepitós del que sempre invoquen el catastrofisme». Que sigui així, va assenyalar, és «mèrit» també de l’acció del Govern perquè en la pandèmia i després d’ella ningú sabia com es superaria l’aturada del confinament. De l’afany dels empresaris, els treballadors, l’administració autonòmica i local però també de la política de l’Executiu, va defensar el president, que «va ajudar les empreses amb els crèdits ICO, va protegir els empleats amb els ertos i va donar ajudes directes als autònoms».

«No és casualitat», va afirmar, perquè «després vam anar a Brussel·les per aconseguir els fons europeus» i fer el turisme, un dels principals motors econòmics d’aquest país, més «competitiu». I «hem posat en marxa una reforma laboral, acordada amb patronal i sindicats, que ha fet que el 46,7% dels contractes firmats al març siguin indefinits». Gràcies a aquesta «estabilitat» «s’han pogut apujar les pensions». Per això va afirmar que en les eleccions del maig «la nostra lliga és la gestió, donar resposta als problemes de la gent. «La lliga de la crispació, del soroll», va afegir, «la deixem a la dreta i la ultradreta».

El cap de l’Executiu va condensar així dues de les idees força de la campanya socialista: la gestió del Govern i l’amenaça dels pactes del PP i Vox. Més tard ho va arrodonir amb l’argument que davant una crisi «es poden donar respostes completament diferents», amb referència a la seva comparació permanent entre el que va fer el PP després de la gran crisi del 2008 i el que ha fet el PSOE ara. Però ho va fer, a més, recordant que aquests dos partits no han encertant en cap de les seves previsions. Com que la pujada del salari mínim interprofessional destuiria ocupació i, va remarcar, s’han creat al març 1.100 llocs de treball més que abans de la pandèmia. O que l’augment de les pensions havia de «desquadrar els comptes, quan estem reduint el dèficit».

Esbroncades d’un grup de joves

Notícies relacionades

El seu balanç va topar amb una espontània resposta en el públic, precisament quan va citar que el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, ha demanat als joves que reflexionin sobre si el CO2 és contaminant. Diverses persones van començar a increpar-lo, entre elles una dona que li va retreure el gir del seu Govern sobre el Sàhara. Eren just un grup de joves a qui Sánchez va respondre que «nosaltres no insultem ningú, defensem les nostres posicions amb respecte i educació». Després d’un instant de tensió i intercanvi de retrets el míting va seguir el seu curs.

I va seguir per donar peu a Sánchez a defensar que hi ha moltes diferències entre la política social del PSOE i del PP quan estan en el Govern. «Si considerem que cal defensar la sanitat, l’educació, les ajudes a la dependència o les pensions, aquest el partit que defensa el que pensa la majoria». «A mobilitzar-nos i a guanyar». La crida al partit i als votants només acaba de començar. «En una legislatura tan agitada, amb una pandèmia i una guerra, si hem fet tot això, imagineu el que podem fer amb el vent a favor».