Canvis en el reglament
El Parlament debatrà la reforma exprés per destituir Laura Borràs en el ple del maig
La majoria de grups pacten ajornar la supressió de les prestacions als expresidents fins després de les municipals
Després de l’aturada de Setmana Santa, el debat que entra en plena ebullició al Parlament amb el compte enrere activat és com rellevar Laura Borràs com a presidenta de la institució després d’haver sigut condemnada pels delictes de prevaricació i falsedat documental. Davant la seva negativa a dimitir, amb el mutis imposat a Junts per no agitar el debat intern i a l’espera d’una intervenció de la Junta Electoral que tots els grups donen per descomptada per retirar-li l’escó, la majoria de partits han acordat que la reforma exprés del reglament plantejada pel PSC per habilitar un mecanisme que permeti destituir-la es debati en el ple de principis de maig, just abans de les eleccions municipals.
La proposta, impulsada pel PSC, ha comptat amb el suport d’ERC per ser inclosa en l’ordre del dia d’aquesta sessió, tot i que no ha sigut tramitada per lectura única com inicialment demanaven els socialistes perquè entrés en el ple de la setmana que ve. Per recomanació dels lletrats, ho farà per urgència extraordinària perquè tots els grups facin aportacions. «Hem de complir els terminis, volíem resoldre la situació de Borràs i per això hem posat una proposta a sobre de la taula», ha defensat la portaveu dels socialistes a la Cambra, Alícia Romero, que ha admès que és probable que no arribin a temps i que la Junta Electoral actuï abans.
Tot i així, ha reclamat «responsabilitat» als grups perquè la reforma tiri endavant. Que ERC hagi pactat portar aquest canvi al reglament al ple de maig no pressuposa que els republicans votin afirmativament, ja que no el consideren «prioritari» i opinen que requereix «millores considerables». Si han avalat que entri a l’agenda amb relativa celeritat és per un canvi que s’ha produït en la junta de portaveus –l’òrgan que fixa l’ordre del dia de les sessions– perquè, a canvi, els socialistes hagin acceptat que també es debati en el pròxim ple la seva reforma del reglament, que ja va avançar divendres passat EL PERIÓDICO, per frenar el discurs de Vox i regularitzar el vot telemàtic del diputat de Junts Lluís Puig, que justament el Tribunal Constitucional ha tombat de nou. Tampoc es farà per lectura única, però sí per urgència extraordinària.
La reforma del reglament que planteja el PSC per resoldre la interinitat de la presidència del Parlament defensa que n’hi hagi prou amb una majoria absoluta del ple per revocar qualsevol membre de la mesa, també la presidenta. La portaveu d’ERC al Parlament, Marta Vilalta, ha considerat que es tracta d’una proposta dissenyada ‘ad hoc’ pel cas de Borràs i que té «clarobscurs», per la qual cosa estan disposats a estudiar-la sempre que s’acceptin canvis.
Marta Vilalta: «Ser útil és saber-te apartar quan has fet una cosa que no tocava»
I és que, expliquen fonts republicanes, tal com està redactada permetria «arbitrarietat». Es podria, per exemple, rellevar els dirigents no independentistes de la Mesa si ERC, Junts i la CUP es posessin d’acord. Per a Vilalta, la prioritat hauria de ser que Borràs, per voluntat pròpia, se n’anés. «Ser útil és saber-te apartar quan has fet una cosa que no tocava», ha sentenciat. Una posició que comparteixen des de la CUP, que creuen que el que «millor contribuiria a la integritat del Parlament i al moviment independentista seria la seva dimissió», tot i que consideren que el Parlament no li ha de treure l’escó –sinó mantenir-la com a presidenta suspesa– fins a la sentència ferma.
Junts, per la seva banda, conscient de les discrepàncies internes entre els detractors de Borràs i els partidaris que continuï sent la seva líder, s’ha esborrat aquest dimarts del debat parlamentari per evitar embolicar-se en el seu propi esbarzer fins que intervingui la Junta Electoral, que es reuneix aquest dijous.
¿Cobrarà Borràs si és destituïda?
Notícies relacionadesEls grups també han planificat una altra de les propostes relacionades amb la situació de Borràs que havia quedat al tinter: les proposicions de llei tant del PSC com dels Comuns i Ciutadans per retirar les assignacions i pensions dels expresidents del Parlament, debat que podria fer-se extensiu també als expresidents de la Generalitat. La decisió salomònica que han adoptat els grups sobre aquest meló obert també arran de la situació judicial de la presidenta de Junts, però en el qual s’entrellacen interessos dels principals partits –ERC, el PSC i Junts tenen expresidents de les dues instiuciones– és que s’abordi després de les eleccions municipals, però amb la vocació que s’aprovi abans de l’estiu pel procediment d’urgència extraordinària, el mateix que s’ha acordat per a les reformes del reglament.
David Cid: «Posem el Parlament a treballar per sortir del segrest en el qual Junts vol mantenir a la presidència del Parlament»
«Posem el Parlament a treballar per sortir del segrest en el qual Junts vol mantenir a la presidència del Parlament», ha assegurat el portaveu d’En Comú Podem, David Cid, el grup del qual va plantejar que, amb una sentència de corrupció a sobre de la taula, un expresident no pugui rebre cap prestació. Segons els Comuns, l’objectiu és arribar abans de la sentència ferma de Borràs per impedir que tingui de dret a rebre 120.000 euros anuals –el 80% del salari– de la institució durant quatre anys. La incògnita és si arribarà o no a cobrar alguna mensualitat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació