Les causes judicials del procés

L’Audiència Nacional situa a Estònia l’organització tècnica de Tsunami Democràtic

Els investigadors descriuen un repartiment de tasques propi d’un entramat tècnic i financer desenvolupat a través de set societats

L’Audiència Nacional situa a Estònia l’organització tècnica de Tsunami Democràtic

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investigació desenvolupada sota secret a l’Audiència Nacional sobre la plataforma Tsunami Democràtic considera que la planificació i mobilització que va portar a terme en protesta per la sentència del procés, dictada l’octubre del 2019, va necessitar una direcció que prengués decisions en el marc d’una estratègia global independentista, en la qual se situa el grup de Signal anomenat Harley Davidson. Però també va requerir persones disposades a participar en les accions desenvolupades i unes estructures tècniques i financeres, que es presumeixen imprescindibles perquè tot funcioni.

Fonts de la investigació assenyalen a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que les diligències fetes han deixat al descobert una complexa estructura de suport tècnic, encarregada dels desenvolupaments digitals necessaris per al mateix funcionament de la plataforma o del Consell per la República. De tal manera que fins i tot per conèixer la convocatòria de mobilitzacions previstes per Tsunami Democràtic es requeria un codi QR, que només es facilitava a persones de confiança. També incloïa sistemes per poder fer donacions i fins i tot per votar en un hipotètic referèndum, a través d’un projecte desenvolupat a través de set societats amb seu a Estònia.

A més, l’aplicació, que requeria un alt nivell de sofisticació, s’allotjava en pàgines d’altres països, com els Estats Units. Així s’aconseguia neutralitzar la clausura judicial de les seves pàgines, com tsunamidemocratic.cat, creat el juliol del 2019, detall significatiu de la planificació prèvia amb què es va posar en marxa, segons aquestes fonts. Es va fer a través de la companyia Cloudfare, amb seu a San Francisco i que oferia serveis contra atacs de tercers per tombar el servidor.

A través seu fins i tot es podien fer donacions amb què s’obria una forma de finançament i al capdavant de la seva estructura presumptament se situava Jaume Cabani, titular d’un compte a Suïssa facilitat per a la realització d’un ingrés de 6.000 francs suïssos des d’Itàlia dirigit a Tsunami Democràtic per finançar els que bloquejaven l’aeroport de Barcelona-el Prat, com havia passat amb el de Hong-Kong, acció amb què la plataforma pràcticament es va donar a conèixer.

Criptomonedes

La investigació situa l’informàtic Jordi Baylina al capdavant de diversos projectes independentistes, com el projecte Vocdoni, per aconseguir que funcioni la identitat i el vot digital, així com la implementació d’una criptomoneda, anomenada Geneba, per finançar la república catalana sense estar sota el control del Banc d’Espanya o qualsevol altra entitat. A la seva tasca s’hi suma la d’altres investigats, com Joan Arus, que presumptament formava part de l’equip de Brussel·les, encarregat de la creació d’una Cambra de Comerç Digital, o Elies Campo, autor de l’informe de Citizen Lab que va denunciar l’espionatge amb Pegasus de més de 60 personalitats catalanes.

Notícies relacionades

Els investigadors creuen que situar a Estònia l’estructura empresarial de Vocdoni no va ser casual, perquè, a més d’evitar el control administratiu i tributari espanyol, ofereix avantatges per la seva residència electrònica o e-Residency, programa tret el 2014 per les autoritats de Tallinn per permetre la creació d’empreses i la seva administració ‘online’ sense ser necessari cap tipus d’establiment.

De manera que el programa e-Residency, que implantar el Consell per la Republica, podria estar inspirat en el model estonià, amb l’objectiu de poder posar en marxa una república catalana digital en què els ciutadans, a més, disposin d’una carpeta amb totes les seves dades per fer possibles les seves gestions.