INVESTIGACIÓ
Una empresa panamenya connecta la caixa b del PP d’Aguirre amb les comissions del tren a Navalcarnero
La firma Hanalei Holdings, implicada en el cas Lezo, va pagar també 100.000 euros a José Martínez Nicolás, processat a Púnica pel finançament il·legal del partit a Madrid
L’empresa panamenya Hanalei Holdings, que un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en el cas Lezo situa com a intermediària en el presumpte pagament de la comissió d’1,7 milions d’euros per les obres del tren entre les localitats madrilenyes de Móstoles i Navalcarnero, va abonar també 100.000 euros a l’exconseller delegat de l’empresa pública Agència de Comunicacions i Informàtica de la Comunitat de Madrid (ICM) José Martínez Nicolás. Aquest excàrrec madrileny és un dels processats pel presumpte finançament il·legal del Partit Popular durant la presidència d’Esperanza Aguirre.
Ni Aguirre ni el seu successor en el Govern de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, han sigut processats per la caixa b del PP madrileny. Sí que ha resultat implicat l’exconseller madrileny Francisco Granados. González s’asseurà al banc dels acusats per la suposada comissió abonada per la constructora OHL a canvi de l’adjudicació i explotació de la línia regional de tren, que va comptar amb un pressupost de gairebé 400 milions d’euros de diners públics.
La connexió entre la comissió i el pagament dels 100.000 euros a Martínez Nicolás s’evidencia al contrastar el sumari de la peça separada número 9 de Púnica i el del cas Lezo sobre els abonaments realitzats per la constructora llavors presidida per Juan Miguel Villar Mir. La investigació desenvolupada per la Unitat Central Operativa (UCO) de l’institut armat va detectar que Martínez Nicolás disposava a Liechtenstein d’un patrimoni no declarat d’almenys un milió d’euros. A més, els agents van descobrir una operació de «compensació» entre Adrián de la Joya, processat a Lezo i considerat per Hisenda com un «facilitador de negocis»; i els amos de la companyia panamenya Hanalei Holdings.
«Estreta relació»
Aquesta firma s’hauria utilitzat, prossegueix l’UCO en els seus informes, per transferir una part de la suposada comissió il·legal d’1,7 milions –en concret 1,5 milions–, a l’expresident del Canal d’Isabel II Ildefonso de Miguel. A aquest processat la Guàrdia Civil li atribueix una «estreta relació» amb l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González, que seria l’últim destinatari dels fons d’OHL.
El mateix Martínez Nicolás, acusat per Anticorrupció d’utilitzar l’empresa d’Informàtica de la Comunitat de Madrid (ICM) per finançar la campanya electoral del PP madrileny el 2011, va reconèixer haver rebut fons d’Hanalei Holdings mentre exercia el càrrec públic. No obstant, va defensar la legalitat d’aquests pagaments, que va justificar com a resultat dels treballs que havia realitzat abans de ser nomenat el 2008 conseller delegat de l’agència d’informàtica.
Per defensar aquesta versió, Martínez Nicolás va proposar que el principal propietari d’Hanalei Holdings, l’empresari Jesús Gil Pérez, declarés com a testimoni. No obstant, una comissió rogatòria procedent de Suïssa va posar de manifest que la panamenya no només pertanyia a Gil Pérez, vinculat a la companyia centreamericana mitjançant la Fundació Gibis, establerta a Liechtenstein. Dos empresaris espanyols més també formaven part de l’accionariat: Heraclio López Sevillano (Fundació Cetif) i Cándido Cerón Escudero (Fundació Comedien). Aquest últim va ser l’antecessor de Martínez Nicolás al capdavant de l’Agència de Comunicacions i Informàtica de la Comunitat de Madrid.
Adrián de la Joya
La Guàrdia Civil destaca, en aquest sentit, que Cerón Escudero i Gil Pérez van ser socis en el Grup Avanzit, en què també va participar Adrián de la Joya, també processat en el cas del tren a Navalcarnero.
Els uniformats, en un informe de 18 de febrer del 2022, expliquen el recorregut concret de les comissions. Segons aquest relat, els diners van sortir d’Espanya el 2007 «eludint els sistemes interns d’OHL» amb destí a les seves filials mexicanes. Aquestes firmes, al seu torn, van transferir 1,7 milions a un compte a Suïssa de l’empresa panamenya Lauryn Group, propietat de De la Joya.
En una gravació del comissari José Manuel Villarejo, inclosa en el sumari del cas Tàndem, el contingut del qual va ser avançat per ‘El Periódico de España’, el mateix De la Joya afirma que Ildefonso de Miguel era qui guardava els diners de la comissió per l’obra del tren entre Móstoles i Navalcarnero destinat a González. L’UCO destaca, en aquest sentit, que unes anotacions de Villarejo, publicades per aquest diari, apunten que De la Joya va informar el comissari jubilat que l’activitat d’Hanalei Holdings era en realitat una compensació entre els diners rebuts d’OHL, la presumpta comissió, i els fons transferits a Ildefonso de Miguel.
700.000 euros
Per contra, la versió que va donar De la Joya al jutjat va ser oposada. Va declarar que després de rebre els diners a Suïssa es va negar a pagar la comissió a Ignacio González i es va quedar amb els fons. Però aquesta explicació no va convèncer la Guàrdia Civil, que va detectar que un mateix dia, el 16 de gener del 2008, Hanalei Holdings INC va transferir 700.000 euros a un compte opac a Suïssa controlat per Ildefonso de Miguel a través de la mercantil panamenya Surtain Trading; i 850.018 euros més a un altre destinatari sense identificar.
Notícies relacionadesLa suma dels dos moviments de diners és 1.550.018 euros, cosa que suposa 150.720 euros menys dels 1,7 milions transferits per OHL. Aquesta suma, completa l’UCO, és «compatible» amb la possible comissió per intermediació que hauria cobrat De la Joya, que en l’esmentada gravació de Villarejo confessa haver-se quedat amb una part de la comissió abonada per la constructora.
Per això, els agents consideren que l’activitat de l’empresa panamenya Hanalei Holdings INC, que va pagar 100.000 euros a Martínez Nicolás, processat pel finançament il·legal del PP d’Esperanza Aguirre, s’emmarca en una d’operativa de blanqueig per trencar la traçabilitat dels pagaments de la constructora, que va rebre l’intermediari De la Joya, i que aquest podria haver compensat als beneficiaris reals, que serien en primer lloc Ildefonso de Miguel i finalment l’expresident madrileny Ignacio González. En sentit contrari, González sempre ha negat haver rebut una comissió de l’adjudicació del tren de Navalcarnero a OHL.
Francisco Granados Guàrdia Civil Comunitat de Madrid Caixa b del PP Caso Lezo Ignacio González
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034