Govern

El PSOE negocia amb el PP esmenes de menys relleu per lligar el seu vot en la reforma del ‘sí és sí’

Es mantenen converses per assegurar el seu suport tot i que a Ferraz hi ha pocs dubtes del suport dels populars

El PSOE negocia amb el PP esmenes de menys relleu per lligar el seu vot en la reforma del ‘sí és sí’
3
Es llegeix en minuts

El PSOE es vol garantir el suport inequívoc del PPen la votació de la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ aquesta setmana vinent i, tot i que donava per segur el seu recolzament, està obert a acceptar algunes esmenes de menys relleu per lligar el seu suport.

Fonts dels dos partits confirmen que hi ha converses en qüestions no nuclears. El PP ja va salvar la tramitació d’aquesta modificació legislativa, impulsada en solitari pels socialistes després del profund desacord amb Podem, que va votar en contra de la presa en consideració.

El PSOE i el PP coincideixen que l’única manera de revertir la baixada de penes als delinqüents sexuals que s’ha produït per l’entrada en vigor de la llei estrella del Ministeri d’Igualtat –gairebé un miler de reduccions de condemnes i fins i tot excarceracions– és amb la creació d’un subtipus que agreuja les penes en els casos en què hi hagi violència, intimidació o anul·lació de la voluntat de la víctima.

D’aquesta manera es busca evitar que en els delictes que es produeixin a partir d’ara les penes no siguin més baixes que amb el Codi Penal anterior a la llei del ‘sí és sí’. De fet, la proposta del PSOE és molt semblant a una que havien registrat prèviament els populars, una cosa que ha generat algunes interpretacions de suposat plagi en el si del Govern central.

En qualsevol cas hi ha voluntat política d’incorporar algunes de les correccions «tècniques» que han registrat els populars, després que el Ministeri de Justícia les hagi revisat i hagi dictaminat que són «assumibles». Per aquest motiu s’estan produint contactes però encara no hi ha res «tancat». Hi ha temps encara al llarg de la setmana ja que a la Comissió de Justícia formarà la ponència aquest dilluns, aprovarà el dictamen dimarts i el ple avalarà la reforma dijous.

Aquestes converses són un lleuger avanç al forat de gel que hi ha entre Ferraz i la Moncloa i Génova. En les últimes setmanes s’han observat lleus signes de descongelació. Es va informar el PP del pla sobre la formació militar de la princesa Elionor, abans fins i tot que al soci minoritari del Govern central, Unides Podem, i se’ls va donar entrada en la renovació del Consell d’Estat.

Sempre es va confiar en el PP

Des del principi, quan Pedro Sánchez va donar l’ordre que el PSOE presentés el seu propi text sense esperar més a un acord amb Irene Montero que no s’aconseguia, els socialistes van deixar clar que no els importava tirar-lo endavant amb els populars. Quan aquesta setmana es van conèixer les esmenes de Podem, ERC i EH Bildu, el PSOE va remarcar que no canviava res. Tot i que per primera vegada la formació morada posava per escrit la seva proposta per canviar la seva pròpia llei, el PSOE insistia que «no corregeixen» en el futur les rebaixes de penes que s’han produït en aplicació de llei del ‘sí és sí’. De fet, la postura del PSOE és que l’alternativa que proposen beneficia els reincidents i els casos més violents. En lloc d’un subtipus plantegen que la violència o la intimidació siguin agreujants, cosa que limita acudir a aquestes circumstàncies –limitades a l’hora d’encarir la condemna–, per ajustar la pena als fets.

Notícies relacionades

Aquest inevitable cop de porta –l’estrany hauria sigut que després de mesos d’una cruenta batalla pública arribessin a un acord– deixava l’aprovació definitiva de la llei en mans del PP. Però ni a Ferraz ni a la Moncloa han temut mai per la seva reforma perquè consideraven que el seu suport previ a la tramitació els obliga al vot afirmatiu. «Si no ho fessin, tindrien difícil explicar-lo», asseguren en l’ala socialista de l’Executiu.

Malgrat que el PSOE encara no acaba d’explicar-se com es va poder permetre que el Ministeri d’Igualtat tirés endavant aquesta llei amb aquestes deficiències a l’actuar sobre les penes i com després es va trigar quatre mesos a reaccionar, el cert és que el clamor dels barons perquè la Moncloa hi donés una resposta política o la mateixa proximitat de les eleccions autonòmiques i municipals, va portar Sánchez a rectificar. Ferraz creu que així es minimitzen els efectes electorals d’aquest desastre legislatiu perquè la majoria social del país està a favor que es rectifiqui, una cosa de la qual també és conscient el PP.