Conflicte polític
Cinc relators de les Nacions Unides requereixen informació al Govern sobre la «presumpta persecució» a ERC
L’Executiu desatén el termini de 60 dies que se’ls va facilitar per rebatre una denúncia de Marta Rovira
abertran39335814 gra010 barcelona 17 07 2017 la portavoz de jxs marta r170717120440 /
Cinc relators de les Nacions Unides van remetre el 8 de febrer una carta en la qual sol·licitaven al Govern d’Espanya informació sobre la «suposada persecució» que pateix ERC per motius polítics. En la missiva, aquests càrrecs de l’ONU expressen la seva preocupació per la denúncia presentada per la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i demanen aclariments per desentranyar si els fets denunciats per la republicana són certs.
Els signants de la comunicació són el relator especial sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i d’associació; el del grup de treball sobre la detenció arbitrària; la de sobre promoció i protecció del dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; la de sobre la independència dels magistrats i advocats, i la de sobre la promoció i la protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals en la lluita contra el terrorisme. La carta està datada el 8 de febrer i inclou un prec de resposta de 60 dies, a tot tardar, data després de la qual es faria pública, juntament amb la possible resposta, que, de moment, no ha arribat.
Els cinc relators especials comparteixen amb el Govern central la informació proporcionada per Marta Rovira «amb les presumptes detencions arbitràries, persecucions judicials i polítiques, i intimidacions en contra dels líders polítics Oriol Junqueras, la mateixa Rovira, Raül Romeva, Josep Maria Jové, Lluís Salvadó, Roger Torrent, Jordi Solé i Pol Serena, vinculades al referèndum sobre la independència de Catalunya, que va tenir lloc l’octubre del 2017, i les protestes pacífiques posteriors».
Peus de plom
Notícies relacionadesS’ha de destacar que els remitents tracen un text amb totes les cauteles possibles, no només sobre el moment actual, sinó, fins i tot, sobre èpoques passades. Així, defineixen ERC com «una organització política creada el 1931 que suposadament hauria patit represàlies, especialment durant el règim de Franco, quan va ser il·legalitzada». I si no donen per segur que ERC fos represaliada pel feixisme, quan compta amb un president afusellat i dos en l’exili, evidentment menys donen per segura qualsevol qüestió de l’actualitat.
Això sí, la inclusió d’una relació de dictàmens internacionals de tota índole i el mateix fet que elevin les informacions rebudes a consulta del mateix Govern espanyol és interpretat per ERC com a significatiu. La mateixa Marta Rovira ha assenyalat que l’escrit evidencia que «les Nacions Unides constaten l’ús arbitrari d’alguns instruments de l’Estat espanyol per aturar l’independentisme», és a dir, «la repressió política, i exigeix al Govern espanyol que prengui les mesures necessàries perquè hi posi fi».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia