Entrevista amb Jordi Évole
Yolanda Díaz a Jordi Évole: «Quan Iglesias em va designar a dit, va faltar al respecte a Podem i a mi»
La líder de Sumar aposta per un pacte amb Podem per evitar que governin la dreta i l’extrema dreta: «Seria un drama»

Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del Govern i líder de la marca electoral Sumar en les pròximes eleccions generals, ho va passar «malament» i es va enfadar «moltíssim» quan Pablo Iglesias, llavors secretari general d’Unides Podem, la va designar com la seva successora. «Va ser una falta de respecte, i l’hi vaig dir. Em vaig enfadar moltíssim. No només li vaig dir cabró [com ell va explicar al seu llibre], vaig fer una cosa molt pitjor», va assegurar Díaz en l’entrevista d’aquest diumenge a la nit a ‘Lo de Évole’ (La Sexta), espai dirigit pel periodista Jordi Évole. No va afegir res més.
L’entrevista va pivotar, gairebé tot el temps, al voltant de la seva relació amb l’exsecretari general de Podem perquè de la trobada o no entre els dos partits dependrà l’èxit de l’espai a l’esquerra del PSOE. Malgrat els seus desacords amb Iglesias, la gallega va defensar en tot moment que Sumar i Podem han d’arribar a un acord per evitar que governin la dreta i l’extrema dreta, i que no vol haver de triar, arribats els comicis, entre la papereta d’un partit o de l’altre. Però Díaz tampoc ha amagat la seva decepció amb Iglesias.
«Hi ha hagut gent de Podem que va voler anar a l’acte de Sumar i no hi va anar», va assegurar Díaz, en relació amb la presentació de la plataforma que va tenir lloc a Madrid el 2 d’abril. La líder de la plataforma nega que el principal escull amb Podem sigui anar a primàries o no, com diuen els morats. «Tothom a Sumar vol primàries. Hi haurà primàries amb participació ciutadana. S’arriba a acords quan es vol», va manifestar.
El principal problema és que Podem no vol diluir-se en aquesta nova marca política. Díaz va tornar a insistir que han d’anar junts a les eleccions i que electoralment no seria el més recomanable, com demostren experiències passades. «Si governa la dreta o l’extrema dreta en aquest país serà un drama. És a les nostres mans canviar les coses, hem de cooperar», va defensar. Aquest dissabte en un acte a Saragossa, també Podem, malgrat totes les disputes i, segons Iglesias, els «insults i menyspreus», va defensar la unitat amb Sumar en les eleccions generals, de finals d’any.
La vicepresidenta defensa que Sumar és un espai en què hi ha lloc per al vot de persones tant d’esquerres com de dretes, i que en la seva candidatura també cabrien personalitats com Manuela Carmena, ‘Kichi’ (l’alcalde de Cadis) o Teresa Rodríguez (Endavant Andalusia). Els tres han trencat amb Podem o Iglesias en algun moment.
Una «disjuntiva enorme»
Díaz va manifestar el seu disgust amb Iglesias, al col·locar-la en una «disjuntiva enorme». «Va ser una falta de respecte a la formació [Unides Podem] i a mi», va dir la líder de Sumar. Preguntada per Évole, va afirmar que no s’imaginava que Iglesias continuaria tenint el rol que actualment té a Podem (malgrat estar retirat de la política). «Tot i que sempre vaig tenir dubtes perquè el conec», va manifestar amb un somriure. «S’ha de deixar volar la gent, s’ha de deixar fer. Díaz va insinuar així que Iglesias no deixa protagonisme a Ione Belarra, l’actual secretària general de Podem, o a la ministra d’Igualtat, Irene Montero. «Ell segueix allà, fins i tot ha anunciat coses del Consell de Ministres en algun mitjà de comunicació». També va matisar que, malgrat tot, té per Iglesias «moltíssim respecte i carinyo».
Évole li va preguntar per altres qüestions, com per la seva bona sintonia amb Pedro Sánchez («tinc una relació boníssima amb ell, és una persona carinyosa i un gran polític», va assegurar), la guerra d’Ucraïna («el poble ucraïnès té dret a la legítima defensa però hem d’invertir esforços per acabar amb aquesta maleïda guerra»), les 23 morts d’immigrants a la tanca de Melilla l’any passat («va ser intolerable», i va deixar entreveure que el ministre Grande-Marlaska havia d’haver dimitit) o el Rei emèrit («no em preocupa que torni a Sanxenxo, sinó que no doni explicacions a la ciutadania»).
Però l’entrevista sempre tornava al líder morat. Díaz va voler cridar al diàleg. «Jo no m’enroco en cap posició», va dir. També va deixar molt clar que, tot i que no hi hagués finalment un pacte amb Podem, de cap manera contempla la possibilitat d’anar conjuntament amb el PSOE.
«Jo no insulto ningú»
Notícies relacionadesSobre el tuit que va publicar fa mesos Iglesias, qualificant de «miserable» «posar-se de perfil» quan insulten una «companya» (en relació amb el silenci, segons ell, que expressava Díaz davant els atacs que patia Montero per la llei del ‘només sí és sí’), la líder de Sumar va reconèixer que ella també va interpretar que aquests insults anaven dirigits a la seva persona.
«Jo no insulto ningú i li vaig dir que no comparteixo aquesta manera de fer les coses. Jo no em vaig posar de perfil, simplement no radio les coses que faig. He trigat nou mesos a aprovar la llei del salari mínim», defensa Díaz, que creu que «la ciutadania no vol veure això [insults]». «En la vida pública no pots fer aquestes coses, és igual que ens votin o no ens votin», va criticar.
Vivenda Sumar Ione Belarra Unides Podem Irene Montero La Sexta PSOE Pablo Iglesias Eleccions Pedro Sánchez Jordi Évole Yolanda Díaz Pérez Feminisme
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Turisme Els jubilats amb les pensions més baixes podran viatjar amb l’Imserso per una tarifa plana de 50 euros
- Relació entre empresa i societat La pime, el 99,8% del teixit empresarial, reclama més atenció pel seu pes i impacte local.
- El repte de les empreses: generar riquesa, però també guanyar reconeixement
- Efecte en cadena Els grans grups empresarials subratllen el seu paper com a motor econòmic i social
- Aigües de Barcelona i la seva aposta per la sostenibilitat