La interinitat a la institució

El Parlament retarda el cessament de Borràs i al·lega davant la JEC que la seva condemna no és ferma

El PSC s’oposa a presentar al·legacions per defensar l’escó de la líder de Junts i apressa els independentistes a pactar el seu relleu

  • Alba Vergés afronta una setmana ‘horribilis’ al Parlament per l’estira-i-arronsa de Junts amb Laura Borràs i Lluís Puig

  • La Mesa permet que Lluís Puig voti telemàticament en el ple per esquivar el TC

El Parlament retarda el cessament de Borràs i al·lega davant la JEC que la seva condemna no és ferma

ACN

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Des del moment en què la Junta Electoral va fixar dijous un termini de 10 dies perquè el Parlament es pronunciï sobre l’escó de Laura Borràs, la institució ha entrat en una mena de compte enrere en què tots contenen la respiració tot i saber la tempesta política que s’acosta en plena campanya d’eleccions municipals. Ningú dubta que el destí de la líder de Junts serà el mateix que el de l’expresident Quim Torra i el de l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà: la pèrdua de l’acta i, per tant, l’adeu definitiu de la líder de Junts com a parlamentària. Com tampoc ningú dubta que les picabaralles polítiques marcaran l’elecció d’una nova presidència. Però, abans, la Cambra catalana seguirà els mateixos passos que amb els altres dos precedents: presentar al·legacions per defensar que Borràs hauria de mantenir l’escó fins que la seva condemna sigui ferma.

Així ho ha decidit aquest dimarts la Mesa del Parlament sota la batuta de la vicepresidenta Alba Vergés, sobre la qual Junts situa la pressió del que passi a partir d’ara amb la presidenta suspesa i a qui ja ha reclamat que no vulneri els drets de la seva diputada. Els dos representants socialistes a la Mesa, Assumpta Escarp i Ferran Pedret, han votat en contra de la presentació de les al·legacions. «Sorprèn que la Mesa vulgui fer veure que està respectant els drets quan ja me’ls va vulnerar amb l’aplicació fraudulenta de l’article 25.4», ha criticat Borràs.

Aquesta vegada, a diferència de les altres dues ocasions, la Mesa no ha convocat la comissió de l’estatut del diputat perquè elabori un dictamen sobre el cas, una decisió fruit de la més baixa bel·ligerància amb què ERC i CUP preveuen actuar atesa la naturalesa dels fets pels quals Borràs ha sigut sentenciada. No serà fins a la primera setmana de maig, a les portes de la cursa electoral, quan arribi la nova ordre de la Junta Electoral perquè sigui desposseïda de la seva condició de diputada.

El principal argument d’ERC, Junts i la CUP, partidaris de recórrer la decisió de la Junta Electoral, és que l’article 24 del reglament del Parlament estableix que només amb sentència ferma un diputat pot perdre l’escó i que la de Borràs per prevaricació i falsedat documental encara no ho és. Es tracta d’una defensa que la institució ja va fer en les altres dues ocasions però que no va servir per aturar la retirada de l’acta, ja que la Junta Electoral s’acull a l’article 6.2 de la LOREG, que estableix que «són inelegibles els condemnats per sentència, tot i que no sigui ferma, per delictes contra l’administració pública», entre els quals hi ha el delicte de prevaricació.

Nou mesos d’interinitat

En el cas concret que afecta Laura Borràs, a més, els partits partidaris de les al·legacions afirmen que està suspesa del càrrec, ja que se li va aplicar l’article 25.4 del reglament el mes de juliol passat, quan se li va obrir judici oral acusada d’uns delictes que consideren vinculats a la corrupció. Aquesta circumstància provoca que no tingui cap de les prerrogatives associades al càrrec des de fa nou mesos. Això sí, el perjudici que aquesta situació provoca a la Cambra és el de la interinitat, perquè la negativa de Borràs a dimitir manté bloquejada la possibilitat de triar una nova presidència.

I és just per aquest escenari de provisionalitat que el PSC apressa a actuar amb «celeritat». Malgrat que en el cas de Juvillà els socialistes es van abstenir a la presentació d’al·legacions, aquest cop no ho han fet perquè «ja se sap» el final de tot aquest procediment. Han emplaçat els grups independentistes a «no amagar-se darrere de la Junta Electoral per no afrontar l’elecció d’una nova presidència». La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha argumentat que la LOREG, com a llei orgànica, està «per sobre» del reglament del Parlament i ha admès que la via jurídica anirà més ràpida que la reforma del reglament que ha proposat el seu grup per poder revocar Borràs i que és vista amb recels per la resta de partits.

Sense pacte fins al 28-M

Notícies relacionades

Com han fet des que Borràs va ser suspesa, els de Salvador Illa han instat Junts, ERC i la CUP a resoldre la situació per la via política i a posar-se d’acord per votar un nou o una nova presidenta, un meló que suposa, en primer lloc, una batalla interna per als postconvergents, dividits entre els acèrrims a la presidenta i els detractors que voldrien que fos apartada. Els Comuns, per la seva banda, han emplaçat els republicans i els cupaires a no «regalar» de nou a Junts la presidència de la Cambra perquè la batuta quedi en mans d’un diputat d’esquerres.

Entre bambolines, tots els partits donen per fet que, una vegada la Junta Electoral certifiqui que Borràs ha perdut l’escó, no hi haurà pacte possible per escollir qui la succeeix fins a després de les municipals, amb el risc que la presidència de la institució formi part de l’embolic d’intercanvi de suports, principalment, a l’Ajuntament de Barcelona.