Decisió de la Mesa
El Parlament permet que Lluís Puig voti telemàticament en el ple per esquivar el TC
La proposta d’ERC, que es planteja transitòria fins a la reforma del reglament, ha rebut el suport de Junts i la CUP
El diputat de Junts, Lluís Puig,podrà votar en el ple d’aquest dimecres, malgrat la sentència del Tribunal Constitucional que anul·lava el seu vot delegat. Després d’un nou pols entre ERC i Junts, la Mesa del Parlament ha decidit habilitar un nou sistema perquè el parlamentari –que resideix a Bèlgica des del 2017– pugui pronunciar-se a l’hemicicle. Es tracta del «vot telemàtic transitori», que actualment no existeix al reglament, una proposta que ERC ha posat sobre la taula per poder esquivar el tribunal i evitar que la vicepresidenta Alba Vergés es vegi en el dilema de la desobediència. El pla ha tirat endavant amb els vots a favor d’ERC, Junts i la CUP i el vot en contra del PSC.
Des de l’estiu, el vot de Puig és comptat a viva veu per la vicepresidenta, però no apareix a les pantalles per no exposar els funcionaris, tot i que sí que es recull a les actes de la Cambra catalana. És l’estratègia que va traçar la presidenta suspesa, Laura Borràs, per no desobeir i la que ha continuat fins ara Vergés. No obstant, el PSC va recórrer al Constitucional al considerar que aquesta via tampoc era vàlida per explicar el seu vot i, a la fi, el tribunal els ha donat la raó.
‘Vot telemàtic transitori’
Vaticinant aquest escenari, els republicans es van intentar avançar i van proposar una reforma del reglament del Parlament per regularitzar el vot del diputat. Però la proposició de llei, firmada conjuntament amb la CUP, no va arribar a temps. La Junta de Portaveus de la setmana passada –amb els vots de Junts– va denegar la votació per lectura única –la via més ràpida–, i va abocar el debat a principis de maig. El retard, que va enfurismar ERC, va deixar de nou el vot de Puig en la intempèrie.
Però per poder resoldre aquest embolic, especialment delicat a les portes de les eleccions municipals, i protegir la vicepresidenta Verges d’una acusació de desobediència, els republicans han proposat habilitar un «vot telemàtic transitori». ERC en defensa la viabilitat, malgrat no estar recollit per les normes parlamentàries, perquè el diputat ja participa en les comissions d’aquesta manera i també pel seu ús a la Cambra durant les restriccions per la covid.
Justament, la idea de la Mesa és utilitzar la mateixa aplicació de la pandèmia, que permetia als diputats confinats connectar-se i expressar el sentit del seu vot. No obstant, fonts parlamentàries descarten que l’aplicador pugui estar operatiu de nou aquest dimecres. Durant el ple d’aquesta setmana, es demanarà a Puig que enviï un correu electrònic a la vicepresidenta amb el seu posicionament i se’n verificarà la identitat mitjançant una trucada. Un sistema ja utilitzat al Parlament Europeu.
Però més enllà d’aquesta solució temporal, tant ERC com la CUP insisteixen que la resolució definitiva passa per la reforma del reglament. Segons el redactat actual, només es pot demanar el vot delegat en cas d’«hospitalització, malaltia greu o incapacitat prolongada» i no es permet en cap supòsit la modalitat telemàtica. La proposta de reforma del reglament presentada per ERC i la CUP –i avançada per EL PERIÓDICO– proposa introduir el vot telemàtic i ampliar els supòsits del delegat davant situacions d’«especial gravetat», amb autorització prèvia de la Mesa, que haurà d’avaluar si està «prou justificat».
El PSC demana una rectificació
Notícies relacionadesDe moment, el PSC ja ha anunciat que presentarà una petició de reconsideració a la Mesa, que haurà de tornar a reunir-se. Segons els socialistes, es tracta d’un «matusser intent de contravenir la jurisprudència del Tribunal Constitucional» i creuen que perjudica «el prestigi de la segona institució del país». Ja aquest matí, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha retret als grups independentistes que es plantegin comptabilitzar el vot de l’exconseller. «No pot ser que nosaltres mateixos incomplim lleis», ha asseverat la socialista en roda de premsa.
A l’altre costat de la balança, el portaveu de Junts, Albert Batet, ha celebrat la proposta que permetrà al seu grup mantenir els 32 diputats, però ha lamentat que fins ara no s’hagués plantejat el vot telemàtic, més enllà de la pandèmia. En declaracions a la premsa després de la decisió de la Mesa, Batet ha recordat que el seu partit ja demanava aquesta modalitat amb la investidura de Carles Puigdemont el gener del 2018. Marta Vilalta, portaveu d’ERC, ha lamentat la «confrontació» entre independentistes i ha defensat la recerca de solucions imaginatives per esquivar l’Estat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034