Ple del Parlament

El Govern recorda a Junts el compromís de Puigdemont, Ponsatí i Comín amb una llei de claredat a la UE

La consellera Laura Vilagrà retreu als seus exsocis que no tinguin «proposta independentista»

  • ¿Qui és qui en el ‘sanedrí’ que dissenyarà l’acord de claredat d’Aragonès?

  • El Govern català dona llum verda al consell acadèmic perquè esbossi l’acord de claredat

El Govern recorda a Junts el compromís de Puigdemont, Ponsatí i Comín amb una llei de claredat a la UE

ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’acord de claredat que defensa el Govern de Pere Aragonès continua causant irritació entre ERC i Junts. Ha quedat clar en l’agre intercanvi verbal que s’ha produït durant la sessió de control d’aquest dimecres en el ple del Parlament quan la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha recordat als seus exsocis que ho hagin oblidat que alguns dels seus líders s’han compromès amb l’impuls d’iniciatives en la mateixa línia per determinar les condicions d’un referèndum que sigui vinculant i reconegut.

Ha especificat que, precisament, l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín es van involucrar el 2021 en el grup europeu Self-Determination Caucus amb l’objectiu de treballar per una llei de claredat de la Unió Europea que marqui una pauta per a les nacions sense estat que es vulguin emancipar. «Es confronten amb nosaltres només per esgarrapar quatre vots, no s’equivoquin d’adversari. Junts no té proposta independentista, parla per als convençuts mirant-se el melic», ha etzibat la consellera a la portaveu de Junts, Mònica Sales, encarregada d’insistir en la debilitat que atribueixen a la proposta del president.

La dirigent de la formació postconvergent ha retret al Govern que, per «electoralisme», impulsi una via que està condemnada al «fracàs» com ha passat amb la taula de diàleg i ha desafiat els republicans a portar la seva proposta a votació del ple per constatar la seva «absoluta minoria». A més, s’ha mostrat molt crítica amb la composició del consell acadèmic d’experts per definir l’acord de claredat que va aprovar l’Executiu aquest dimarts.

Notícies relacionades

«Aquest consell, d’independència, en té molt poca, ja que en formen part persones que han negat el dret a votar per la independència o l’existència de presos polítics», ha dit amb referència al fet que formin part d’aquest òrgan alguns experts que s’han manifestat obertament en contra del procés. Vilagrà ha defensat que el que es busca és «arrossegar els que encara no s’han implicat» en el dret a l’autodeterminació, siguin independentistes o no.

La previsió d’Aragonès és convocar una taula de partits al juny, una vegada passades les eleccions municipals, per abordar la seva proposta, que per ara només té el suport explícit dels Comuns. El PSC ja ha deixat clar que no pensa involucrar-se en el debat d’un referèndum «que no se celebrarà» i tant Junts com la CUP no secunden el pla del Govern.