Senat

Cap a la prohibició del bomber torero: la sorpresa final d’una llei al Senat

ERC va incloure al Congrés una esmena, després acceptada, en un projecte legislatiu que trasllada fins a cinc directives europees d’altres tants àmbits, sense relació entre ells. El ple del Senat ho debatrà i votarà aquest dimecres i si no ho canvia, ho aprovarà

Cap a la prohibició del bomber torero: la sorpresa final d’una llei al Senat
4
Es llegeix en minuts
Ángel Alonso Giménez

El Senat es disposa a aprovar aquest dimecres una d’aquestes lleis tan difícils de tramitar perquè aborda nombrosos temes diferents, sense relació. Ja el títol imposa: «Porjecte de Llei de transposició de Directives de la Unió Europea». I a partir d’aquí, els àmbits: accessibilitat, migració, fiscalitat, digitalització i responsabilitat civil per danys nuclears o produïts per materials radioactius. És una d’aquestes lleis «òmnibus» que a l’oposició posa tan nerviosa, la d’esquerres i la de dretes.

Si als temes que aborda, variats i nombrosos, se li uneix una tramitació ràpida, com la que ha imposat la majoria que recolza el Govern, més malestar. Aquesta norma va sortir del Congrés, de la Comissió de Drets Socials en concret, el 30 de març. Ara es troba al Senat: dijous passat la va veure la comissió corresponent de la Cambra alta, la de polítiques integrals de discapacitat. Sí, tracta fiscalitat i digitalització, però la Mesa que presideix Ander Gil va considerar que millor deixar-la aquí. El ple veurà la norma aquest dimecres.

Ja al Congrés, mosqueig generalitzat per com es va tramitar aquest projecte. Que si les presses, que si en dies festius... Moltes vegades, el malestar no es tradueix en la votació. No hi ha hagut excepció aquí. A la Cambra baixa, 20 vots a favor (el PSOE, Unides Podem, ERC, el PNB...), cinc en contra (Vox) i nou abstencions (el PP). En el Senat, 15 a favor (mateixos grups, per resumir) i 13 abstencions (també del PP). 

De cara al ple de la Cambra alta d’aquest dimecres, per tant, aprovació pràcticament assegurada. Una altra cosa és que entri en el text remès pel Congrés alguna de les més de 60 esmenes presentades. Si és així, tornarà a la Cambra baixa.

Prohibició del xou i inserció laboral posterior

 ERC va registrar al Congrés una proposta destinada a canviar la llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, que així s’anomena. 

Aprofitant que el ventall del projecte legislatiu és tan ampli, Esquerra es va proposar «la no-discriminació de les persones amb discapacitat en espectacles públics i activitats recreatives». Per a això, va redactar una disposició addicional nova per incorporar a l’esmentada llei de discapacitat. La tècnica legislativa permet utilitzar aquesta norma de transposicions de directives europees.

ERC planteja llavors que les persones amb discapacitat puguin participar en «els espectacles públics i en les activitats recreatives, compresos els taurins, sense discriminacions ni exclusions que lesionin el seu dret a ser incloses plenament en la comunitat». Tot i que sense menció expressa, es refereix sense cap dubte a aquests números coneguts popularment com a «bomber torero», en els quals participen persones amb displàsies òssies, causa del «nanisme».

Derivat d’això, «queden prohibits els espectacles o activitats recreatives que s’utilitzi persones amb discapacitat o aquesta circumstància per suscitar la burla, la mofa o la irrisió del públic de manera contrària al respecte a causa de la dignitat humana». Queda prohibit, per tant, el bomber torero.

ERC acaba la disposició amb l’exigència que, via administracions competents i entitats del tercer sector, es faciliti la inserció laboral d’aquelles persones amb discapacitat que s’haguessin exercit en «espectacles i activitats» com les al·ludides. L’esmena va ser acceptada al Congrés, i bé que la diputada Norma Pujol, del grup republicà, se’n va alegrar per això. 

«Celebrem que s’hagi aprovat la nostra esmena 39, relativa a la prohibició explícita a la legislació estatal dels espectacles còmics, que denigren la imatge de les persones amb discapacitat», va dir en la sessió de la Comissió de Drets Socials. «Estem contents i satisfets que aquesta prohibició sigui una vegada per totes inclosa en la legislació estatal de manera expressa». 

De l’ONU a la UE

La Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat no permet aquests espectacles. L’Estat és signant d’aquesta, cosa que ja hauria de provocar la prohibició. Ocasionalment s’ha anat celebrant el «bomber torero» en municipis espanyols. Són pocs els que s’organitzen, cada vegada menys, però excepcionalment apareixen als cartells de festes populars, patronals o d’altres esdeveniments festius.

A més del que estableix la Convenció, el Comitè de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat s’ha pronunciat respecte a això, a favor de la seva erradicació concretament. Igual ha fet la UE. 

Amb aquesta llei, i després de diverses peticions en aquest sentit del Ministeri que dirigeix Ione Belarra, Espanya farà un pas més perquè aquests xous desapareguin. 

Notícies relacionades

I serà gràcies a una llei que barreja la fixació de requisits per als proveïdors de serveis de pagament, la reforma de l’IVA per a operacions de comerç electrònic, la intervenció telemàtica notarial sense necessitat de presència física, la regulació d’impostos especials de begudes alcohòliques en duanes, la responsabilitat civil per danys nuclears o radioactius, la bonificació a famílies nombroses per a la contractació de personal de neteja de la llar o la creació del Centre Espanyol de Trastorns de l’Espectre de l’Autisme. 

Lògic que l’oposició al Congrés i al Senat es queixés per la mescladissa de la norma, però allà ha entrat una prohibició fa temps reclamada.