Al Parlament
El PSC i Junts s’alien per ajornar les sancions per la sequera al marge del Govern
Els dos partits preveuen curtcircuitar l’actual decret amb una proposta alternativa que s’aprovi en el ple del maig
El PSC esmena les mesures contra la sequera del Govern per eliminar les sancions
La limitació als creuers distancia Aragonès dels Comuns a les portes de les eleccions municipals
La gestió de la sequera s’ha convertit, oficialment, en matèria explosiva en plena campanya de les eleccions municipals. Després del fracàs de la cimera que va celebrar el Govern amb l’oposició per intentar desactivar el que Pere Aragonès va batejar com «la guerra de l’aigua» i la incapacitat per arribar a un acord posterior, el PSC i Junts han activat mecanismes al Parlament per curtcircuitar el decret vigent i aconseguir ajornar les sancions als ajuntaments que incompleixin les restriccions.
Una mena de decret alternatiu que pretenen aprovar en el ple de la primera setmana de maig i que suposaria una clatellada política per a ERC amb les urnes del 28-M a tocar. A la pràctica, suposaria que el Govern es veuria abocat a empassar-se unes mesures imposades des de l’oposició. Si bé els socialistes van registrar aquest dimarts una esmena a la totalitat al decret de la discòrdia per eliminar les multes als consistoris i impulsar i agilitzar inversions que consideren prioritàries, Junts preveu fer el mateix amb una proposició de llei per lectura única que proposa que les sancions entrin en vigor a partir de l’1 de juliol.
Aquesta data, que va ser justament el punt mitjà que va intentar pactar el Govern en la cimera del 31 de març, asseguren que no és inamovible, sinó que s’obren a negociar-la tant amb ERC com amb el PSC. De fet, tot i que el partit de Salvador Illa proposa directament suprimir les amonestacions econòmiques, fonts socialistes admeten que podrien negociar la seva entrada en vigor al setembre, una vegada s’hagin constituït ja els ajuntaments després de les eleccions. «No tindria cap sentit que arribessin nous alcaldes i, de cop i volta, es trobessin multes a sobre la taula», afirmen.
Es tracta d’un calendari que, no obstant, no avalen els Comuns, que acusen el Govern de tenir «poca valentia» per plantar-se davant la «pinça» del PSC i de Junts i fer-se enrere amb projectes com el del macrocomplex Hard Rock. Precisament, durant la sessió de control en el ple d’aquest dimecres, la limitació dels creuers davant el context de sequera ha sigut motiu de disputa entre el president Aragonès i la líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach. Un exemple més de com la campanya electoral fa estralls també en aquesta crisi d’escassetat d’aigua.
El diàleg per reconduir el fracàs de la cimera està deteriorat. Sense anar més lluny, el PSC no s’ha tornat a reunir amb el Govern per parlar d’aquesta qüestió. Sí que es manté una interlocució entre Aragonès i Illa per a la priorització d’algunes inversions, però no per abordar la carpeta espinosa de les multes que els socialistes interpreten com a injustes tenint en compte la baixa execució del pressupost de l’Agència Catalana del Agua en anys anteriors.
Notícies relacionadesLa intenció de Junts, segons ha verbalitzat Albert Batet, és buscar el pacte amb el Govern perquè, a més de la moratòria en les sancions, s’incloguin mecanismes de contractació d’emergència, com es va fer durant la pandèmia; i garantir inversions que consideren clau. Si actuen així, asseguren els exsocis d’ERC, és per l’«incompliment» que atribueixen al Govern. Tant postconvergents com socialistes asseguren que, quan van permetre amb la seva abstenció la convalidació de l’actual decret, ho van fer amb el compromís que es modificaria o que se n’aprovaria un de nou, escenari que no s’ha produït.
Aragonès argumenta que això estava supeditat a un consens en la cimera que finalment no es va produir. Els republicans assenyalen al PSC com el principal responsable que es dinamités l’entesa per la seva negativa a acceptar un règim sancionador als ajuntaments que entenen que té una funció «dissuasòria» i que, en tot cas, el seu compromís és executar els acords que es van segellar en la reunió amb els grups sense necessitat d’aprovar un nou decret.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Informe de la Fundació BBVA La productivitat registra l’alça més gran des del tercer trimestre del 2022
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic
- El mercat laboral Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada
- Els HRC Awards reconeixen el doctor Manel del Castillo