Compareixença al Congrés
Sánchez anuncia la promoció de 43.000 noves vivendes destinades al lloguer assequible
La llei de vivenda limitarà el 2024 la pujada del lloguer al 3% i fixarà després un índex per posar un topall anual a l’augment
Sánchez anuncia 50.000 noves vivendes per a lloguer assequible procedents del ‘banc dolent’
El maó s’ha convertit en el gran tema d’aquesta precampanya de les eleccions municipals i autonòmiques. Després del pacte amb ERC i Bildu per desencallar la llei de vivenda, que el Govern espanyol espera que entri en vigor abans dels comicis del 28 de maig, i la mobilització aprovada dimarts passat de 50.000 immobles de la Sareb, l’anomenat ‘banc dolent’, per destinar-los al lloguer sostenible, Pedro Sánchez ha fet aquest dimecres un nou anunci. «Finançarem la promoció de 43.000 vivendes més destinades a lloguer social i lloguer a preus assequibles», ha explicat el president del Govern central durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats.
Aquests immobles, tant de nova construcció com de rehabilitació, seran una realitat gràcies a una nova línia de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) dotada amb 4.000 milions d’euros dels fons europeus. «Totes les actuacions finançades hauran de complir dues condicions: eficiència energètica i destí de l’actuació a lloguer social o a preu assequible, o cessió en ús durant almenys 50 anys», ha explicat el líder socialista.
Sánchez mostra així el seu perfil més d’esquerres davant les eleccions que se celebraran d’aquí poc més d’un mes, amb unes mesures i un discurs que busquen el contrast amb el PP. El partit liderat per Alberto Núñez Feijóo també presenta aquests dies el seu propi pla de vivenda, que inclou iniciatives com una «ajuda a l’emancipació» de 1.000 euros i facilitar al sector privat la construcció de nous immobles.
Un nivell «ínfim»
El cap de l’Executiu no ha esperat gaire a fer l’anunci. Després de repassar com fa sempre que en té oportunitat les bones dades econòmiques (creixement, inflació i ocupació) ha entrat de ple en el tema de la vivenda. «Espanya és el quart país de la UE on més persones han de fer un sobreesforç per pagar el lloguer. Un milió i mig de llars destinen més del 40% dels seus salaris al lloguer. Dos milions de famílies voldrien comprar-se una casa i no poden. La vivenda és avui un dret inabastable per a molts dels nostres joves. És un fracàs. La vivenda és avui un problema, no un dret», ha començat dient Sánchez.
«El meu compromís és total i rotund. Convertirem la vivenda en el cinquè pilar de l’Estat del Benestar. Cal deixar definitivament enrere el model neoliberal del PP, que va apostar per la liberalització total del sòl i que va aprovar un model fiscal regressiu. Espanya té un problema amb la vivenda molt seriós. Som el tercer país de la UE amb més pisos buits. Menys del 3% del parc de vivenda és públic, un nivell ínfim, davant la mitjana de la UE, que és del 9%», ha continuat el secretari general del PSOE.
La relació amb el Marroc
La compareixença no només ha estat centrada en la vivenda. Sánchez també s’ha aturat en la relació amb el Marroc, una qüestió que el distancia d’Unides Podem, el seu soci en la coalició, i en les dues últimes cites del Consell Europeu, que eren els temes oficials d’aquesta convocatòria parlamentària. Sobre les reunions a Brussel·les, el president ha destacat el paper que Espanya ha jugat en l’obertura del debat sobre la reforma del mercat elèctric, la discussió pendent sobre les noves regles fiscals a Europa, amb una posició partidària de combinar el sanejament dels comptes públics amb tenir marge per a la transformació econòmica i el pacte d’asil i immigració, que és un dels temes pendents que el Govern vol impulsar en el semestre de presidència europea.
Notícies relacionadesJust a l’apuntar aquest assumpte, Sánchez ha introduït el balanç de les relacions amb Rabat. Sánchez s’ha referit al Marroc com un «aliat essencial per a la seguretat» i el control de la migració irregular que arriba a Espanya. I ha apuntalat els efectes de la nova relació amb el regne alauita, després del gir de la posició històrica sobre el Sàhara i el suport al pla autonomista marroquí, amb les dades d’arribades d’immigrants. La ruta atlàntica, ha dit, és l’única que decreix en un context d’augment de la migració a Europa. Amb destí a Ceuta i Melilla ha disminuït en un 78%, respecte al trimestre de l’any anterior i un 63%, en el cas de les Canàries. Els fluixos cap a Itàlia, ha comparat, han pujat un 300%.
El president també ha remarcat l’abast de la cooperació econòmica i comercial amb el Marroc, que va arribar als 22.000 milions d’euros el 2022, el pacte per a una «gestió compartida de les fronteres comunes» i la negociació sobre espais marítims dins del «nou clima de cooperació». Sánchez, no obstant, ha evitat posar data a l’obertura definitiva de les duanes de Ceuta i Melilla.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"