Llei del ‘només sí és sí’

El Congrés aprova la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ pactada pel PSOE i el PP

Amb els vots favorables de Cs, el PNB, el PDCat, Junts i Coalició Canària

  • Montero assumeix amb «tristesa» que el PSOE reformi amb el PP la llei del ‘només sí és sí’

  • Diferències entre la llei del ‘només sí és sí’ i la reforma del PSOE i el PP

2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

El Congrés dels Diputats recolza la reforma de la llei del ‘només sí és sí’. L’aliança PSOE-PP ha possibilitat tirar endavant el canvi del Codi Penal per elevar les penes dels delictes sexuals en contra del criteri d’Unides Podem, ERC i EH Bildu. Estranys companys per a qüestions de drets de les dones. Tant, que els socialistes s’han esforçat a justificar en diverses ocasions la seva decisió d’anar donant la mà a la dreta en aquest viatge.

El canvi en la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual ha sigut aprovat a la Cambra baixa amb els vots a favor del PSOE, el PP, el PNB, Cs, el PDCat, Junts i Coalició Canària. L’extrema dreta ni tan sols ha votat. En contra s’hi han posicionat Unides Podem, ERC, EH Bildu, Més País, Compromís, la CUP i el BNG

Una sensació agredolça

La diputada i secretària d’Igualtat del PSOE, Andrea Fernández, ha reconegut que li provocava una «sensació agredolça» el pacte amb el PP, al qual, d’una banda, agraïa «el treball», i de l’altra, recriminava, com a «decebedor», que hagi utilitzat la violència sexual per «treure rèdit».

No obstant, ha presumit que el seu partit ha fet un «exercici de responsabilitat», ja que era «una obligació buscar solucions» a una reforma del Codi Penal que «no ha funcionat adequadament».

«Hem parlat i parlarem amb qui calgui si es tracta d’arreglar aquest assumpte». «No hi ha humiliació en el fet de treballar en benefici de la majoria». «Entenem la política com a exercici de consens i no d’imposició». Andrea Fernández ha utilitzat aquests arguments per explicar el pacte amb el PP.

És més, el PSOE s’ha posat la medalla de portar el PP «a les posicions del feminisme». I també ha criticat grups parlamentaris que, ha dit, han estat «més centrats a construir els seus relats que una bona llei». Segons Fernández, l’única proposta solvent per resoldre el problema derivat de les revisions de penes l’ha elaborat el PSOE.

Des del PP, Cuca Gamarra ha criticat que l’única motivació dels socialistes per emprendre aquesta reforma ha sigut l’«efecte electoral» de la «sagnia» de revisions de penes. «El Govern se censura a si mateix», ha destacat la dirigent popular, que ha tornat a demanar dimissions pel «mal causat» per aquesta llei.

Mentre Fernández defensava la norma, Gamarra assegurava que la reforma que s’ha aprovat suposa una «derogació» de la llei orgànica de la garantia integral. Argument que, per cert, reforça el missatge del Ministeri d’Igualtat que el canvi suposa tornar a l’esquema del Codi Penal anterior.

Notícies relacionades

«Aquesta reforma ha suposat el pitjor exemple de la política, dels monstres que genera la supèrbia i el populisme legislatiu», ha denunciat Gamarra.

La reforma de la llei, que inclou un subtipus agreujat per a les agressions sexuals que es cometin utilitzant violència, intimidació o amb la voluntat anul·lada de la víctima, viatjarà al Senat, on previsiblement s’aprovarà de manera definitiva la setmana vinent.