A la Fira d’Abril de Barcelona

Bolaños i Aragonès se saluden amb fredor després de xocar per l’acord de claredat

El ministre qualifica de «trampa electoralista» la proposta, mentre els republicans resten credibilitat al cop de porta

  • El Govern titlla de «trampa electoralista» l’acord de claredat de Pere Aragonès

  • Aragonès va explicar a Junts el seu pla per a l’Acord de Claredat abans de fer-lo públic

Bolaños i Aragonès se saluden amb fredor després de xocar per l’acord de claredat

QUIQUE GARCÍA / EFE

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Poca sintonia, com marca la tradició electoral, malgrat la música festiva al compàs de castanyoles i ‘zapateados’. Així podria resumir-se la freda trobada en la inauguració de la Fira d’Abril de Barcelona entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després del xoc per l’impuls de l’acord de claredat per part del Govern. Es van saludar i poca cosa més en l’edició d’una fira que compleix mig segle i que ha sigut tota una passejada de campanya.

Sense anar més lluny, a més del ministre i del president, han desfilat per l’esdeveniment alcaldables de tots els partits, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i fins a quatre consellers del Govern. Aliè a la gran inauguració, també el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’ha deixat veure per les casetes. Un desplegament que tornarà a replicar-se diumenge a l’epicentre de Barcelona amb motiu de la diada de Sant Jordi.

«Aquesta és la Catalunya que acull, la de les diferents llengües i accents», ha celebrat Bolaños des del faristol després de l’encesa de llums. «Catalunya és diversa, no l’entendríem sense la Fira d’Abril, una riquesa que hem de saber cuidar i acompanyar», ha entonat també Aragonès. Un ‘leitmotiv’ semblant, el de tots dos, malgrat que mantenen posicions antagòniques sobre la fórmula per abordar el conflicte territorial.

El Govern afirma que defensar un referèndum pactat a Catalunya és estèril perquè no entrarà a negociar sota cap concepte una proposta que entén com a divisòria. El president Pedro Sánchez ha encarregat a la seva mà dreta un desembarcament en territori català perquè, aprofitant l’escenari que suposarà la diada de Sant Jordi per donar el tret de sortida a la carrera per les municipals, deixi clar per activa i per passiva que de diàleg, el que faci falta, però que de referèndum, res.

De fet, el marc argumental de la Moncloa és que un acord de claredat és extemporani perquè la seva lectura de situació és que, gràcies a l’estratègia pactista teixida amb ERC, s’ha «girat full» al procés i el PSC s’ha obert pas gràcies a la bretxa entre independentistes. Si en una cosa s’esforça Sánchez cada vegada que el Govern fa acte de presència a Catalunya és a exhibir una «normalització» que s’ha consolidat i que contrasta amb els crispats anys sota els governs del PP. És per això que busca fer caure de l’agenda qualsevol risc que el conflicte territorial ressusciti i torni a portar la batuta del relat polític.

Un rebuig reiterat

En els dos dies que porta a Catalunya, Bolaños ha utilitzat ja tot el repertori de desqualificatius al seu abast per desacreditar l’acord de claredat: des de «trampa electoralista«a proposta d’«enfrontament» i «divisió» entre catalans per «tornar al passat» amb l’1-O com a referència. I a Bolaños, que també ha deixat clar que el pla d’Aragonès no té cabuda a la taula de diàleg ara en letargia, encara li queden dues jornades més per continuar endinsant-se en un rebuig que comparteix el PSC, que ja ha amenaçat de deixar la cadira buida si el president convoca els partits per debatre sobre una votació com la que planteja.

Obvia el Govern en les seves referències al pla d’Aragonès que aquest, a diferència del referèndum de 2017, té vocació d’establir unes bases per a un pacte que permeti resoldre el conflicte territorial i que el disseny teòric s’ha posat en mans d’un‘sanedrí’ d’acadèmics –alguns no independentistes– als quals s’ha donat carta blanca fins i tot per esbossar propostes alternatives a la d’un referèndum.

Oriol Junqueras: «El Govern diu coses que després no compleix»

Notícies relacionades

Ha sigut el president d’ERC, Oriol Junqueras, l’encarregat de respondre de forma taxativa al ministre Bolaños. «El Govern diu coses que després no compleix», ha etzibat des de la caseta que el partit té a la Fira d’Abril. I és que els republicans creuen que el fet que els seus vots siguin clau al Congrés fan que el pla que promou el president Pere Aragonès pugui cotitzar a l’alça després de les eleccions generals malgrat que els socialistes insisteixin que no volen ni sentir parlar-ne.

Amb vocació d’enterrar destrals, almenys per avui, ha intervingut el conseller de la Presidència d’Andalusia, Antonio Sanz Caballero, convidat també a la inauguració de la fira. «Visca la Moreneta i la Virgen del Rocío», ha deixat caure amb referència al gag del programa ‘Està passant’ de TV-3 que va sembrar la polèmica fa dues setmanes i que va prendre la metxa a la campanya andalusa. «Andalusos i catalans estem junts per avançar», ha conclòs flanquejat pel clima distant entre el ministre i el president.