Cisma en la coalició
Famílies i paritat: els dos nous tests a la deteriorada relació en el Govern del PSOE i Podem
Sánchez dona per tancada la crisi del ‘només sí és sí’ i es bolca en el combat ideològic amb el PP
Llei de famílies: aquestes són les novetats de la nova norma
Les cinc claus de la llei de paritat aprovada pel Govern
Hi va haver un moment, entre finals de l’any passat i principis d’aquest, en què el PSOE va pensar que Unides Podem volia trencar. L’ala socialista del Govern veia Ione Belarra i Irene Montero amb ganes d’abandonar la coalició. Però aquesta presumpta intenció, si va arribar a existir, ha quedat en res. Els col·laboradors més pròxims del president, Pedro Sánchez, creuen que les titulars d’Assumptes Socials i Igualtat van fer un pas enrere al comprovar que la resta de ministres del seu espai (Yolanda Díaz, Alberto Garzóny Joan Subirats) no pensaven seguir-los.
«No hi haurà ruptura», insisteixen a la Moncloa, on s’intenta girar full de la crisi de la llei del ‘només sí és sí’, després de l’aprovació al Congrés dijous passat de la proposta del PSOE amb el suport del PP i el vot en contra d’Unides Podem, i s’acullen les contínues crítiques del seu soci minoritari gairebé com si no existissin. Bàsicament, s’ignoren en públic, abocats com estan els socialistes en el combat ideològic amb el PP davant el cicle electoral d’aquest any, amb autonòmiques i municipals el 28 de maig i generals, en principi, al desembre. Però la deteriorada relació entre les dues formacions que integren el Govern té encara dues noves i importants proves: les lleis de famílies i de paritat.
La primera norma, tret de sorpresa, serà aprovada pel Congrés en aquesta legislatura, ja que es tramitarà pel procediment d’urgència, que permet reduir a la meitat els terminis ordinaris. L’entrada en vigor de la segona abans de les generals no està garantida. Però les dues iniciatives comparteixen dues circumstàncies: aborden assumptes especialment sensibles per als morats, amb matèries que depenen dels departaments que dirigeixen Belarra i Montero, i ja han provocat friccions entre els socis de la coalició, sense arribar en cap cas a l’enfrontament obert i cisma del ‘només sí és sí’.
Tres nous permisos
La llei de famílies és una de les iniciatives estrella del Ministeri d’Assumptes Socials. A falta que pugui ser modificada al seu pas pel Congrés i el Senat, implica importants novetats: inclou tres nous permisos per a la cura de familiars o convivents, equipara les famílies monoparentals que tenen dos fills a les nombroses i reconeix els diferents tipus d’unitats, com les adoptives, múltiples, acollidors, reconstituïdes, LGTBI o amb algun membre amb discapacitat.
No obstant, quan va ser aprovada en segona volta pel Govern, a finals del mes passat, en ple xoc pel ‘només sí és sí’, la Moncloa no va permetre que Belarra comparegués per donar compte de la norma. Va ser un detall molt significatiu del mal moment pel qual passa la relació entre els dos socis de la coalició. Tant, que fonts del departament de la secretària general de Podem van revelar després que havien sol·licitat sense èxit intervenir en la tradicional roda de premsa després del Consell de Ministres. Privada d’aquesta plataforma, Belarra va recórrer a un vídeo de tres minuts i mig a Twitter per explicar els detalls de la nova llei. «M’alegra molt poder explicar-vos que el Consell de Ministres ha donat llum verda definitiva a la nova llei de famílies», va dir.
Hoy el Consejo de Ministros da luz verde definitivamente a la #LeydeFamilias. Todos los derechos para todas las familias 👇🏻 pic.twitter.com/CGgi3q7ATd
— Ione Belarra (@ionebelarra) 28 de marzo de 2023
La nul·la participació de Montero
Notícies relacionadesLa llei de paritat tampoc ha sigut aliena a l’enfrontament entre els socis. Al contrari. La norma, que obligarà que la representació d’homes i dones sigui igualitària en grans empreses, governs, llistes electorals, col·legis professionals i jurats, entra de ple en les matèries que depenen del Ministeri d’Igualtat. Però Montero no hi ha tingut cap paper .
La norma va ser anunciada pel mateix Sánchez el 4 de març, a les portes del 8M, en plena batalla per la llei del ‘només sí és sí’, amb socialistes i morats disputant-se la bandera del feminisme. Quan l’avantprojecte va ser aprovat tres dies després pel Govern, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, va confirmar que la participació de la titular d’Igualtat en aquesta iniciativa havia sigut nul·la, i elevava així el malestar del soci minoritari.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia