Eleccions i diada

Els polítics surten a la caça del vot als carrers aprofitant Sant Jordi

  • Pere Aragonès replica el Govern pel rebuig de l’acord de claredat: «Votar i la democràcia mai són una trampa»

  • ¿Quins llibres recomanen els polítics catalans?

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Per molt extensa que sigui la superilla literària del centre de Barcelona per acollir la diada de Sant Jordi, molt alta és també la densitat de polítics en aquesta zona. Candidats de tot el ventall de partits, desplegament de dirigents catalans i estatals. Un retrat que, efectivament, els tentacles de la campanya electoral s’entremesclen entre llibres i roses amb el 28 de maig a la cantonada. Si la inauguració de la Fira d’Abril de Barcelona ja va ser tota una passejada a ritme de castanyoles i talonejos, això d’aquest diumenge ha sigut sortir al carrer a la caça del vot i convertir la festivitat a la capital catalana en l’epicentre de la carrera per les urnes.

Tot i que hi ha fins a sis ministres passejant per la Rambla, no hi ha prevista cap reunió amb el Govern, però sí un encreuament de retrets davant les càmeres que ha inaugurat Pere Aragonès des del Palau de la Generalitat. Si el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va titllar de «trampa electoralista» l’acord de claredat que propugna el president català, aquest l’ha replicat des del Palau de la Generalitat dient que «votar i la democràcia mai és una trampa». El xoc pel referèndum pactat continua i queda clar que figurarà a l’agenda de la pugna entre partits.

Però són els alcaldables de Barcelona els que se la juguen aquesta vegada, de manera que tots ells han volgut lluir acompanyats dels capitostos dels seus partits. Ho ha fet el candidat del PSC, Jaume Collboni, passejant amb el ministre Bolaños i el líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, que han proclamat que Catalunya té «ganes de convivència» i de celebrar amb «fraternitat» tot allò que els «uneix». Una manera implícita de tornar a deixar caure que de referèndum res, que la «normalitat» ja regna a Catalunya després dels anys àlgids del procés.

Colau llueix la superilla

Notícies relacionades

I és que cada intervenció davant els micròfons està impregnada d’intencionalitat electoral. També l’alcaldessa Ada Colau ha recorregut el centre de la mà de la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, per proclamar que Sant Jordi és «la millor festa del món». De la comitiva no ha format part la ministra Irene Montero, de Podem, que tenia agenda pròpia. No ha desaprofitat l’ocasió la líder dels Comuns per apuntar que la gran superilla literària per celebrar la diada amb carrers pacificats representa, precisament, el seu «model de ciutat ple de gent als carrers, més verda i amb menys cotxes». Si Colau busca alguna cosa, és deixar clar que la seva aposta és oposada a la de dirigents com Xavier Trias, al qual projecta com el seu principal rival en les eleccions.

A poca distància, el candidat de Junts ha continuat desplegant la seva estratègia de ser alcaldable per sobre de les sigles d’un partit. Si els seus contrincants s’uneixen a l’estratègia de presumir de padrins, Trias justament fuig de deixar-se acompanyar per segons qui. De fet, s’ha desvinculat deliberadament de tot el que incumbeix la presidenta de Junts, Laura Borràs, i ha arrencat la diada l’ha flanquejat pels números 4 i 8 de la seva candidatura, l’exconsellera d’Exteriors Victòria Alsina i Joan Rodríguez. El dirigent postconvergent ha vist l’escenari idoni per impulsar la proposta d’una «cimera del llibre» si aconsegueix ser alcalde.