Reunió a la Moncloa
Sánchez i Lula plasmen a Madrid les seves diferències sobre la guerra d’Ucraïna
Sánchez defensa davant Xi la posició d’Ucraïna en la guerra amb Rússia
Sánchez denuncia a la Xina la «brutal i il·legal agressió» de Putin a Ucraïna
Pedro Sánchez i Luiz Inácio Lula da Silva han posat de manifest aquest dimecres a Madrid les seves diferències sobre la guerra a Ucraïna. Els presidents d’Espanya i el Brasil s’han dedicat sobretot bones paraules, celebrant el final del mandat al país llatinoamericà de l’ultradretà Jair Bolsonaro, i són molts els punts en comú entre els dos mandataris (de la lluita contra el canvi climàtic a la importància de les polítiques socials), però els seus diferents punts de vista sobre la invasió de Rússia han sigut evidents. Mentre Sánchez s’alinea per complet amb Ucraïna, les posicions de Lula tendeixen més cap a l’equidistància.
«Espanya i el Brasil desitgem la pau, desitgem el mateix, però perquè la pau sigui justa i duradora és important no oblidar que en aquesta guerra hi ha un agressor i un agredit, un poble que l’únic que fa és lluitar per la seva sobirania, la seva integritat territorial i la seva llibertat. És fonamental que la veu del país agredit sigui escoltada i que la seva proposta sigui tinguda en compte», ha assenyalat al palau de la Moncloa el cap de l’Executiu espanyol davant el seu homòleg brasiler, l’objectiu del qual és implicar un grup de països per contribuir a la pacificació.
Lula no ha criticat aquesta vegada la UE per subministrar armes a Ucraïna, com va fer fa un parell de setmanes, fet que va causar un enorme malestar entre els països europeus. Però les seves paraules, deixant clar que el Brasil condemna la invasió, han sigut molt diferents de les de Sánchez. «No serveix de res dir qui té la raó i qui no. S’ha de parar la guerra. Només es pot conversar quan la guerra pari. Així és en aquesta guerra i així ho ha sigut en totes», ha argumentat el dirigent brasiler, que va assumir la presidència, en el seu tercer mandat, l’1 de gener passat. Lula ni tan sols s’ha posicionat sobre la disputada península de Crimea. «No soc jo el que ha de decidir de qui és. No soc jo el que debatrà aquestes qüestions. Són els russos i els ucraïnesos. En primer lloc han de parar la guerra», ha continuat, posant gairebé en el mateix nivell la responsabilitat de Vladímir Putin i Volodímir Zelenski.
Però el president del país llatinoamericà sí que ha retret a la comunitat internacional la seva presumpta falta d’implicació per aturar la guerra. «No hi ha un interès per parlar de la pau. He parlat amb [Emmanuel] Macron, amb Xi [Jimping], amb [Pedro] Sánchez. És necessari que trobem un grup de persones que estigui disposat a trobar la manera de parar la guerra. Hi ha dos països en conflicte i cada un diu ‘jo no cediré’. La guerra està en un moment en què es necessita una intervenció per part de països amics que pugui asseure els participants a dialogar. Han de parar de destruir, parar d’atacar. El problema és que la guerra va començar sense que hi hagués moltes negociacions per evitar-la. Intentaré arribar a aquest acord. Parlarem amb tots. Per veure si és possible que parin de lluitar i comencin a negociar, la qual cosa és més barat i millor», ha dit.
Els «matisos»
Preguntat per aquest punt de vista, Sánchez ha admès que tenia diferències de «matisos» amb Lula. El president espanyol, no obstant, ha volgut posar el focus en la «tornada» del Brasil a l’arena internacional, després de la derrota de Bolsonaro, i ha celebrat el «pas donat» pel país llatinoamericà sobre la guerra a les portes d’Europa, demanant-li fins i tot així que «tingui en compte la fórmula de la pau que defensa el país que està sent agredit». En aquest sentit, el missatge de Sánchez ha sigut molt similar al que va transmetre a Xi durant el seu viatge a la Xina, ara fa un mes.
Lula també ha volgut minimitzar les diferències. «Jo entenc el paper de la UE. Nosaltres estem a 14.000 quilòmetres de distància. Per això estic en una posició més còmoda. Tots estem en contra de la guerra, però la guerra ja ha començat, i ara mateix falla la negociació», ha assenyalat.
El final de Bolsonaro
La invasió russa, després de les seves contundents paraules sobre l’enviament d’armes per part de la UE a Ucraïna, s’ha convertit en l’assumpte central de la gira de Lula per Europa, que també l’ha portat a Portugal. Però el mandatari brasiler busca remarcar sobretot la «tornada» del seu país des que va derrotar Bolsonaro, a qui ha evitat referir-se pel seu nom, optant al seu lloc per la fórmula «aquest president que el Brasil ha tingut».
Notícies relacionades«Puc dir-los que el Brasil va tornar. Hem estat gairebé sis anys aïllats. No teníem cap relació amb Europa, l’Àfrica i Sud-amèrica. Tot el que s’havia construït s’ha destruït per l’extrema dreta. Ara treballem per reconstruir-ho tot», ha explicat.
Aquí la sintonia amb Sánchez ha sigut absoluta. «La visita del president Lula posa de manifest la nova etapa que s’ha obert entre els nostres països, que comparteixen un passat i un futur. Compartim molt més en un moment carregat d’incerteses: compartim la defensa del medi ambient davant el negacionisme cec i suïcida, l’aposta per la ciència i la sanitat davant la superstició dels antivacunes, i la defensa de la democràcia», ha remarcat el líder del PSOE, ressaltant els importantíssims vincles econòmics entre els dos països. El 2022, per exemple, Espanya va ser el segon inversor al Brasil.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034