Millores retributives

Els advocats del torn d’ofici de Catalunya s’afegeixen a les protestes en la justícia

  • Els funcionaris de justícia demanen la dimissió de Llop i canvien les aturades per vaga

  • Jutges i fiscals convoquen formalment una vaga indefinida des del 16 de maig

Els advocats del torn d’ofici de Catalunya s’afegeixen a les protestes en la justícia
3
Es llegeix en minuts
EFE

Els advocats del torn d’ofici de Catalunya han alçat la veu aquesta setmana per reclamar millores retributives al Govern, de manera que se sumen als sectors del món judicial, que està en peu de guerra per les seves condicions laborals, des de jutges i fiscals fins a funcionaris dels jutjats.

Representants de col·legis d’advocats, sota el paraigua del Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC), van mantenir dimecres una reunió amb responsables de la Conselleria de Justícia per reclamar millores retributives i abordar altres qüestions vinculades a la conciliació, i han aconseguit que el Govern es comprometi a establir un calendari per estudiar les seves reivindicacions.

La protesta dels advocats d’ofici arriba després de les aturades parcials convocades per sindicats de funcionaris de justícia el 17 d’abril per exigir millores laborals, així com l’amenaça de vaga indefinida anunciada per les principals associacions de jutges i fiscals a partir del 16 de maig.

Aquests sectors judicials segueixen els passos dels lletrats de l’administració de justícia que, després de la vaga que van dur a terme entre febrer i març, van aconseguir que el Ministeri de Justícia es comprometés a apujar-los el sou.

La reivindicació principal dels col·legis d’advocacia és la millora retributiva del torn d’ofici, que històricament s’ha considerat insuficient. Als advocats d’ofici, els lletrats que s’ofereixen per assistir les persones que sol·liciten assistència jurídica gratuïta, els paga l’Administració pública (en aquest cas, la Generalitat) a través d’unes taules de remuneració anomenades mòduls.

Segons els lletrats, el 2010, amb la crisi econòmica, els mòduls es van congelar i posteriorment fins i tot es van reduir, tot i que ara, gràcies a un conveni firmat amb el Ministeri de Justícia el 2021 i sumant l’augment del 2,5% del sou que el Govern va aprovar el 2022 per a tots els funcionaris que depenen d’ell, els advocats d’ofici han recuperat el nivell retributiu que tenien el 2010.

«Però continuem necessitant una actualització», ha afirmat aquesta setmana la degana del Col·legi d’Advocats de Tarragona, Estela Martín, que, a més, és corresponsable de la Comissió del Torn d’Ofici del CICAC a Catalunya.

Guàrdies tensades

D’altra banda, els advocats del torn d’ofici, que generalment són retribuïts quan fan guàrdies per garantir que tota víctima o detingut tingui assistència lletrada a qualsevol hora en què es produeixi l’arrest, demanen que augmenti la retribució de les guàrdies.

Estela Martín exposa que amb la reforma del 2020 de la llei catalana de protecció de les víctimes de violència masclista és obligatori que els torns d’ofici de guàrdia atenguin no només les víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella, sinó qualsevol tipus de víctima de violència de gènere, com les agressions sexuals. Això, segons Martín, incrementa notablement el nombre d’assistències i «tensa» la guàrdia.

Per tant, el Consell Català de l’Advocacia demana una millora en la retribució d’aquestes guàrdies per dos motius: d’una banda, perquè creuen que és un servei especialitzat que ho mereix, ja que els lletrats d’ofici que atenen les víctimes tenen formació complementària en aquest tipus d’atenció, i, d’altra banda, perquè entenen que aquesta millora atraurà altres advocats a «apuntar-se a les guàrdies» i això destensarà el servei.

La taula de treball

Notícies relacionades

Justícia es va asseure aquesta setmana a debatre la qüestió amb el Consell Català de l’Advocacia i les parts van arribar a un acord per constituir una taula de treball i un calendari que abordi les reivindicacions dels advocats del torn d’ofici.

Al marge de comprometre’s a estudiar les propostes dels advocats, el Departament de Justícia ha volgut reivindicar que la dotació pressupostària per pagar als advocats del torn d’ofici s’ha situat en el pressupost de 2023 en 73 milions d’euros, de manera que és un dels àmbits de la conselleria on més creix el pressupost, i que Catalunya és la comunitat autònoma de l’Estat que més inverteix en justícia gratuïta.