Crisi hídrica
El Govern i els partits miren d’ajustar el període transitori de les sancions per la sequera
El PSC i Junts s’alien per ajornar les sancions per la sequera al marge del Govern
¿Quanta pluja ha de caure al maig per suavitzar la sequera?
Poques hores abans que el Parlament iniciï, aquest dimarts, el tràmit per al debat i l’eventual aprovació de la proposta de llei de Junts sobre la sequera en lectura única, que si obté el suport de la Cambra, com així sembla, tindrà lloc dijous, els partits continuen donant voltes a la delimitació del període transitori que s’ha acordat crear abans de l’aplicació de les sancions als municipis díscols amb el compliment del decret de sequera aprovat pel Govern fa unes setmanes. Aquest dilluns no s’han produït moviments rellevants en les negociacions.
De fet, la tramitació urgent d’aquest projecte de llei, per part dels postconvergents, tenia per objectiu forçar l’Executiu a moure’s i pactar allò que, el 31 de març, va fer anar en orris la cimera de la sequera. És a dir, validar en quin moment posar límit a la falta d’austeritat d’alguns ajuntaments. En aquella ocasió, Junts i ERC van trobar un punt en comú, que era començar amb les multes al juliol, una cosa a què es va oposar el PSC, partidari de demorar fins al setembre les sancions.
La presentació d’una proposta de llei és una amenaça per al Govern, que pot veure com el Parlament li marca el que ha de fer. El principal perill per als republicans és que Junts i el PSC, amb el suport d’algun dels partits de la dreta, acordin retardar fins a l’1 de setembre l’inici del règim sancionador.
Esquivar la data
Per salvar el tràmit parlamentari aquesta setmana, amb tot, la fórmula que s’està utilitzant en la negociació, com ja va publicar aquest diari la setmana passada, és esquivar tota data en el text.
En les converses de la setmana passada, en el triangle Govern-ERC, Junts i PSC es va encaminar una via d’acord pel qual se sumaria una pastanaga en forma d’ajudes als municipis per actuar sobre les fuites que tenen les seves xarxes de distribució en baixa (a l’usuari) al pal de les multes. I és que amb els dos exsocis no n’hi ha prou per tirar endavant el projecte de llei i, atès el contingut, no es preveu que els Comuns puguin afegir-se a un text que suposa aixecar el peu de l’obligació en el compliment de les mesures per fer front a la crisi hídrica.
De fet, els Comuns acusen ERC de no saber frenar «la pinça del PSC i Junts» per desfer-se del règim sancionador i proposen que se celebri un ple monogràfic al Parlament per determinar el model de gestió de l’aigua i posar fi als «interessos partidistes». La sequera, va afirmar en el seu dia Jéssica Albiach, «no entén de cites electorals». Perquè, òbviament, el principal enemic d’una entesa en aquest camp és, sens dubte, la proximitat de les eleccions del dia 28, que, per acabar-ho d’adobar, són per als ajuntaments, els ens sobre els quals es vol posar ara la lupa.
Ajudar els que facin els deures
Notícies relacionades«L’objectiu», apunta una font coneixedora de les negociacions, «és que ajudes i sancions vagin de bracet. I que qui demostri que té voluntat de fer els deures no serà sancionat. I aquells que facin de la seva capa una casaca i vagin a la seva, sí», sentencia.
Així, l’obertura del període per acollir-se a la línia d’ajudes de 50 milions d’euros que maneja el Govern, és a dir, la presentació de projectes per resoldre fugues i deficiències, pot ser un bon indicador, pensen els negociadors, per determinar qui vol posar fil a l’agulla i qui no.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors