Jutjat número 13

La jutge reactiva la causa pels preparatius del referèndum de l’1-O

La magistrada ha acceptat l’acumulació per les despeses d’internacionalització del procés i ha citat a declarar com a imputat Aleix Villatoro, actual director del Consell Català de l’Esport

  • L’Audiència de Barcelona envia Romeva a la macrocausa pels preparatius de l’1-O

undefined32725657 barcelona 9 2 2016   raul romeva y aleix villatoro en el par171110165523

undefined32725657 barcelona 9 2 2016 raul romeva y aleix villatoro en el par171110165523

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La causa judicial per l’organització del referèndum unilateral de l’1 d’octubre del 2017 estava tancada al març i a punt que la fiscalia presentés l’escrit d’acusació contra 29 ex alts càrrecs del Govern català, informàtics i empresaris investigats. Però l’Audiència de Barcelona va acordar llavors que el Jutjat d’Instrucció número 13, que s’encarregava de la investigació, assumís també el procés seguit en un altre òrgan judicial, el Jutjat d’Instrucció número 18, per les despeses d’«internacionalització» del procés. La jutge Alejandra Gil ha reactivat ara, després d’acceptar l’acumulació, la tramitació del cas i ha citat a declarar com a imputat Aleix Villatoro, exsecretari d’Acció Exterior i actual director del Consell Català de l’Esport, el 27 de juny.

Notícies relacionades

L’advocat de Villatoro, el lletrat Ramon Setó, que ha demanat la seva declaració, la va voler ajornar al seu dia fins que s’aclarís la competència de les dues causes. Aquest alt càrrec del Govern i l’exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, són els dos investigats que van demanar la unificació de les dues causes penals en una perquè, segons el seu parer, eren fets connexos i jutjar-los per separat els perjudicava. Royo, defensat per Judit Gené, també va decidir acollir-se al seu dret a no declarar fins que l’Audiència de Barcelona decidís quin òrgan judicial era el competent, qüestió que va quedar resolta el març passat. Falta saber si demanarà anar al jutjat. Quan s’acabi la instrucció, la jutge Alejandra Gil haurà de redactar una nova resolució per remetre el cas a judici.

L’acció exterior

El procés judicial pels preparatius de l’1-O compta amb una trentena de processats pels presumptes delictes de malversació de fons, falsedat documental i desobediència. Quan la jutge ho va decidir es va enviar a l’Audiència de Barcelona per ser jutjat. No obstant, abans que es presentés el seu escrit d’acusació, la fiscalia va presentar una querella contra una desena d’excàrrecs del Govern català, a qui atribueix haver malversat suposadament prop d’un milió d’euros en la promoció exterior del país. Les dades partien d’un informe del Tribunal de Comptes sobre les despeses de l’Executiu català del 2012 al 2017. Aquesta part, que va anar a parar al Jutjat d’Instrucció número 18, és la que es va afegir al procés per l’organització de l’1-O que ara s’ha reactivat.