Compareixença a la Moncloa

Sánchez celebra que la Comissió Europea harmonitzi el delicte de malversació

El president evita aclarir si recolza la proposta de Brussel·les per endurir les penes

Sánchez celebra que la Comissió Europea harmonitzi el delicte de malversació

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha donat aquest dijous el seu suport a la iniciativa de la Comissió Europea per harmonitzar, a través d’una directiva, els delictes de malversació a tota la UE. La proposta de Brussel·les, que encara ha de negociar-se amb els estats membre i el Parlament comunitari, obligaria Espanya a tornar a endurir les penes associades a aquest tipus, que el PSOE i Unides Podem van reformar al costat d’ERC fa tot just mig any amb la vista posada en els judicis, ja celebrats o per celebrar, sobre el referèndum independentista de l’1-O. 

D’acord amb la Comissió, la malversació ha de ser castigada amb sancions de presó la durada màxima de les quals sigui de 5 anys com a mínim. La recent modificació del Codi Penal espanyol, en canvi, inclou dos tipus atenuats castigats menys severament. 

El president del Govern, que ha comparegut a la Moncloa juntament amb el seu homòleg colombià, Gustavo Petro, no ha volgut entrar en aquesta qüestió, argumentant que es tracta només d’una proposta embrionària per part de la Comissió. Però sí que ha celebrat la iniciativa en si mateixa. «Estem en la fase inicial. És una bona notícia que s’harmonitzi la legislació europea per lluitar contra la corrupció. A Espanya l’agafa amb els deures fets. En la reforma hem incorporat el delicte d’enriquiment il·lícit, que no apareix en altres ordenaments europeus», ha assenyalat Sánchez. Brussel·les, no obstant, no diferencia en la seva proposta sobre si el delicte s’ha comès per aconseguir un enriquiment personal o no. 

En qualsevol cas, si el nou enduriment de les penes de la malversació es porta finalment a terme abans que acabi aquesta legislatura, cosa que sembla impossible, el PSOE comptaria amb el suport del PP. El líder dels conservadors, Alberto Núñez Feijóo, ha ofert els seus vots per a aquesta reforma penal, així com per recuperar el delicte de sedició, que socialistes, morats i republicans van derogar fa sis mesos. Si Sánchez no fa el pas per reestablir aquest tipus, que va motivar les condemnes més greus als líders independentistes, el PP ho farà, ha insistit Feijóo, si aconsegueix arribar a la Moncloa després de les generals del desembre.  

El xoc amb Ayuso

Dos dies després de l’enfrontament amb Isabel Díaz Ayuso, motivat per la decisió de la Comunitat de Madrid d’impedir al ministre Félix Bolañospujar a la tribuna dels actes que celebraven el Dia d’aquesta autonomia, el cap de l’Executiu ha fet la seva valoració de l’esdevingut. Els socialistes no volen entrar excessivament al xoc amb Díaz Ayuso, per evitar que la seva figura creixi encara més davant les eleccions del 28 de maig, però Sánchez s’ha mostrat contundent. 

Notícies relacionades

«Hi ha una cosa que no podem oblidar: unes mínimes regles per a la convivència. En una democràcia s’han de respectar les regles i les institucions, amb independència del territori i de quin color polític governi. El rellevant és sempre respectar les regles. Perquè si no es respecten, qui no la respecta perd tota la raó», ha assenyalat el president, que també ha mostrat la seva satisfacció per les dades d’ocupació difoses aquest dijous

Després que el març batés un nou rècord, amb 206.000 nous llocs de feina creats, el tot just acabat mes d’abril ha deixat un balanç encara millor: 238.436 treballadors en actiu més, dins d’un total de 20,6 milions d’ocupats. «Estem parlant de mínims històrics. Ens alegra –ha dit Sánchez–. És un èxit del conjunt de la societat espanyola. En plena guerra i després de la pandèmia, és un èxit d’aquest país. Aquestes dades mostren la fortalesa d’Espanya i la bondat de les polítiques econòmiques que estem aplicant».