Eleccions municipals 2023
El PSC presenta una llista electoral en què totes les candidates són dones
¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes
El PSC s’arremanga per clonar l’«estil Illa» entre els seus alcaldables a Catalunya
Botarell és un municipi del Baix Camp de poc més de mil habitants que té el mateix problema que molts altres de la seva mida i característiques: l’escassetat de vivenda fomenta que els joves tinguin poques opcions de quedar-s’hi i el metge del qual disposen només visita dos dies a la setmana. Amb aquestes preocupacions al cap, un grup de dones es van intercanviar els telèfons i van començar a debatre. I del tema informal es va passar al formal. Aquest va ser l’embrió de la candidatura electoral del PSC per a les eleccions municipals del 28 de maig, formada íntegrament per dones. En concret, nou.
«En realitat va ser casualitat, aquest és un poble petit. Ens vam passar els contactes i va ser després quan ens vam adonar que, de manera espontània, ens havia quedat un grup només de dones», relata Raquel Collado, la cap de llista. Ella té 46 anys, treballa en el departament de recursos humans d’una empresa ubicada a Reus i no és la primera vegada que es presenta a unes municipals, sinó que ja va ser alcaldable el 2019 i ara repeteix.
Per a d’altres l’experiència sí que és una novetat. Totes les components de la llista tenen entre 40 i 60 anys i qui tanca la candidatura és l’exalcaldessa del municipi Montse Roca, que va ser la primera dona a governar un ajuntament a la comarca del Baix Camp. Saben que arribar a l’alcaldia serà difícil. Actualment, està en mans d’ERC, que compta amb set regidors mentre que els socialistes en són dos.
«Les llistes formades només per dones són, a diferència de les formades només per homes, una excepció i per això sorprenen encara»
Raquel Collado, candidata pel PSC a l’alcaldia de Botarell
Però la seva principal filosofia és la de «col·laborar», la de contribuir en la governabilitat del municipi des de la responsabilitat que els toqui a partir d’unes reunions de feina celebrades fins ara que defineix com a molt «profitoses» per posar propostes damunt la taula. «Si guanyem, perfecte. I, si no, el que volem és aportar per millorar el poble», afirma Collado. La feminització de l’equip impregna el seu ‘modus operandi’ amb un tarannà diferent de l’habitual.
La llei de paritat
Notícies relacionadesQuan van ser conscients que la seva candidatura estava formada només per dones va sorgir el dubte sobre si hi hauria algun impediment per la llei de paritat. «Ens vam assessorar per assegurar-nos que la llista no seria tombada», relata Collado. Finalment, van comprovar que no hi havia res a témer. La normativa, que estableix que, a favor de l’equilibri de presència entre homes i dones, tots dos han de representar almenys el 40% de la composició de la candidatura, no s’aplica als municipis amb una població inferior a 3.000 habitants. És el cas de Botarell, però també el de Cadaqués, on la llista de Junts també està formada només per dones.
El telèfon de Collado treu fum aquests dies. «Estem desconcertades per l’enrenou que la nostra candidatura ha causat. Lamentablement, les llistes formades per dones són, a diferència de les formades només per homes, una excepció i per això sorprenen encara», afirma la candidata. La configuració de la llista, malgrat no haver sigut buscada de manera proactiva, empremta un segell propi, una carta que, sens dubte, jugaran en campanya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín