Eleccions municipals
Cs, Vox i Valents lluiten per rendibilitzar les protestes contra els okupes de la Bonanova
Els Mossos no deixaran que Desokupa actuï en l’okupació de la Bonanova
¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona aquest 2023? Aquestes són les prediccions
Les eleccions municipals han tornat a posar les okupacions al centre del debat. Si ja és un dels temes recurrents en campanya, ho és encara més ara perquè coincideix amb les protestes davant dels edificis d’El Kubo i La Ruïna al barri de la Bonanova de Barcelona. Es tracta de dos espais okupats des de fa anys –un ho va ser el 2016 i l’altre el 2019– que, fins ara, havien tingut poc protagonisme. Qui va aconseguir colar el tema a la campanya, i va obligar la resta de candidats a posicionar-se, va ser l’alcaldable de Ciutadans, Anna Grau. Amb les enquestes deixant-la fora de l’ajuntament, fa tres setmanes es va plantar davant l’edifici per protestar contra l’okupació amb un grup de veïns.
Des d’aleshores, s’ha convertit en un punt de manifestacions veïnals cada dimarts, a les quals també s’hi han acabat sumant el candidat de l’extrema dreta de Vox, Gonzalo de Oro-Pulido, que no va voler quedar-se enrere davant les crides de Grau a participar. Tots dos es van deixar veure en la concentració d’aquest dimarts. No ho va fer la candidata la de Valents, Eva Parera, que a l’hora de la convocatòria va penjar un vídeo en què reivindicava la «bandera» que ha fet el seu partit de la lluita contra les okupacions durant tota la legislatura i on se la podia veure davant l’edifici d’El Kubo en el passat. No obstant, ha criticat l’«electoralisme» dels seus contrincants en aquesta matèria i els ha demanat «responsabilitat».
El paper del PP
L’alcaldable dels populars, Daniel Sirera, ha volgut allunyar-se d’aquesta polèmica des que va prendre rellevància. En aquestes eleccions, el PP vol optar per una estratègia de moderació i allunyar-se tant com pugui de la crispació per ampliar la seva base. Sirera vol convertir el partit, que en els últims anys ha perdut pistonada a Catalunya, en la «casa gran del constitucionalisme», i sap que per a això és millor no arraconar-se en un costat i donar una imatge de partit seriós. Tot i així, va enviar una carta a l’alcaldessa Ada Colau en què li demanava que mediés per desallotjar aquests edificis i que ordenés a la Guàrdia Urbana la seva intervenció en cas violència per part dels okupes.
L’edifici d’El Kubo havia de ser desallotjat el passat 23 de març, però els Mossos van descartar portar-ho a terme perquè van considerar que no es donaven les «garanties de seguretat i eficàcia necessàries» i finalment el jutjat el va suspendre. Encara no hi ha nova data, com tampoc n’hi ha per a La Ruïna, el cas judicial del qual està menys avançat. Els dos edificis són propietat de la Sareb, el conegut com a banc dolent.
L’anunci de Desokupa
La cúspide de la tensió arribarà aquest dijous i coincidirà, justament, amb l’inici de la campanya electoral. A les nou de la nit, la polèmica empresa Desokupa, vinculada a l’extrema dreta, es manifestarà davant els blocs i malgrat que inicialment va anunciar que intentaria escometre un desallotjament extrajudicial, finalment es limitaran a la protesta després que els Mossos advertissin que ho impedirien tant sí com no. La situació podria acabar amb aldarulls ja que Daniel Esteve, fundador de l’empresa, assegura que arribaran a Barcelona diversos busos de manifestants procedents de tot Espanya per recolzar la seva intervenció.
De moment, l’únic partit que preveu desplaçar-se aquest dijous a la Bonanova és Vox, segons confirmen fonts del partit ultra a EL PERIÓDICO. Ciutadans, malgrat la seva presència al barri cada dimarts, ja ha descartat acostar-se aquest dijous a la zona perquè considera que són els cossos i forces de seguretat els que han de procedir al desallotjament i que l’actuació d’aquesta empresa només genera «més tensió». De la mateixa manera ho veuen Valents i el PP.
Però més enllà d’aquest bloc, la polèmica també ha obligat Junts a posicionar-se i a demanar que es desconvoqui la manifestació de Desokupa. En el seu record hi ha la setmana d’aldarulls que el maig del 2014 va provocar el desallotjament de Can Vies, a Sants, durant el mandat de Xavier Trias.
Notícies relacionades«Demanem que facin marxa enrere, que pensin en els comerços del barri, deixin que els jutges facin la seva feina, la policia facin la seva feina i retorni la normalitat al barri», ha afirmat Jordi Martí, número tres de la candidatura de Trias.
Per la seva banda, l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, s’ha limitat a defensar que cal «complir la llei i les resolucions judicials». Sota el seu criteri, un jutge pot ordenar el desallotjament i, per tant, cal «executar la sentència» i «recolzar» els cossos de seguretat que han de complir-la.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.