Cita amb les urnes el 28-M
Els 5 reptes d’Anna Grau en les eleccions municipals de Barcelona
¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes
Ciutadans es presenta en menys de la meitat de municipis catalans que en les eleccions del 2019
Desafiar les enquestes i aguantar. Aquest és el principal objectiu de Ciutadansde de cara al pròxim 28 de maig. Quan falta mig any per a les eleccions generals, un cop molt fort a les municipals –i especialment a Barcelona– frenaria qualsevol possibilitat de salvar la situació al Congrés. Així, amb les ferides provocades per les crisis internes encara obertes i el fantasma de Manuel Valls encara recent, l’alcaldable Anna Grau intentarà mantenir la representació a Sant Jaume i esquivar la dissolució del partit. Aquests són els reptes a què s’enfronta:
Evitar que Cs desaparegui
Les enquestes donen males perspectives a Ciutadans, que podria quedar fora de l’Ajuntament de Barcelona. Per aquesta raó, el repte més important de la formació és intentar salvar la situació. L’elecció de Grau com a alcaldable, amb un perfil mediàtic i guerrer, pretén donar la nota durant la campanya i no passar desapercebuda. Per això la candidata ha apostat per les accions estridents, com les manifestacions setmanals contra els okupes als edificis d’El Kubo i La Ruïna, i la recerca de la polèmica i el cos a cos amb la resta de candidats. «Estem en sequera, si veiem un bassal ens hi posarem», asseguren fonts de la formació, que, no obstant, afirmen que estan començant a notar «l’efecte Grau» i que estan «molt millor que fa tres mesos» en els ‘trackings’ interns.
Esquivar el fantasma del vot útil
Però més enllà de donar la nota, Grau també necessita desfer-se del mantra del vot útil instigat pel PP deDaniel Sirera. Amb fins a quatre partits lluitant per una mateixa bossa de vots, tres amb possibilitats de quedar-se fora, els populars intenten que cali el missatge que qualsevol papereta que no sigui la del seu partit acabarà en un pou sense fons. Des de Cs, neguen que el PP sigui l’únic amb possibilitats, però en qualsevol cas diuen que no els fa «por» la fragmentació i creuen que es combat «sent la millor opció». «És el que demostrarem durant la campanya», indiquen.
Allunyar-se del record de Manuel Valls
Si hi ha un diagnòstic clar a Cs dels errors que van cometre el 2019, aquest passa per l’elecció de Manuel Valls com a candidat. Malgrat que el grup municipal es va trencar en el primer ple amb la investidura d’Ada Colau –pel rebuig de la direcció taronja a avalar-la–, Grau encara ha de lluitar per allunyar-se d’aquest passat. Des de l’inici ha deixat clar que, si entra a l’ajuntament, els seus vots no serviran per revalidar l’actual alcaldessa. Sí que ha deixat la porta oberta a pactar amb Xavier Triaso Jaume Collboni, però amb condicions sobre la taula, a diferència de fa quatre anys. Entre les línies vermelles de Grau hi ha: no fer més superilles, lluitar contra les ocupacions, rebaixar els impostos a nivells del 2019 i potenciar el bilingüisme.
Recuperar la unitat del partit
El partit taronja, que va cultivar sis regidors les últimes eleccions, ha acabat la legislatura sense cap representant fidel al partit dins de l’ajuntament. Primer va ser a causa del cisma amb Valls a l’inici de la legislatura i, fa uns mesos, per la ruptura amb els tres representants que van mantenir després del daltabaix de la investidura de Colau. A l’octubre, el regidor Paco Sierra va ser expulsat de la formació, després d’autoproclamar-se líder del grup i les altres dues regidores –Noemí Martín i Julia Barea– tenen obert un expedient disciplinari.
Fer efecte en barris populars
Amb tot, Grau és conscient que els perfils de Trias (Junts) i Daniel Sirera (PP) copen el vot de dretes i benestant –que fa quatre anys es va emportar Manuel Valls–, de manera que intenta pescar vots a les zones treballadores de la ciutat, i no tant a la zona alta, a més d’explotar més el discurs de «centreesquerra» que el de «centredreta», per intentar recollir el vot dels socialistes descontents. Tot i així, els taronges són conscients que no poden malgastar cap vot, per la qual cosa també s’estan abocant a les protestes contra les ocupacions dels edificis d’El Kubo i La Ruïna a la Bonanova.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia