Eleccions municipals 2023

Jaume Collboni promet aplicar la llei per desnonar pisos a partir del primer mes

El PSC proposa la creació d’una oficina de prevenció de les ocupacions a través del telèfon 112

  • Tot el que està passant aquesta campanya d’eleccions municipals, en directe

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?

  • Les set claus del programa electoral de Jaume Collboni

  • Els cinc reptes de Jaume Collboni en les eleccions municipals de Barcelona

Jaume Collboni promet aplicar la llei per desnonar pisos a partir del primer mes

PSC

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

És objectiu del PSCatraure el vot moderat. Aquell que viu amb neguit el naufragi de Ciutadans i aquell que dubta que Xavier Trias, en nom de Junts, pugui ser sinònim d’ordre. Una paraula, ‘ordre’, que juntament amb la de ‘seguretat’ forma part del corpus discursiu de Jaume Collboni. Aquest dimarts, l’alcaldable socialista ha plantejat la seva proposta sobre una de les carpetes estrella de la dreta aquestes eleccions: les ocupacions, qüestió per la qual van intentar incendiar l’inici de la campanya per les dues cases ocupades a la Bonanova.

El candidat del PSC ha promès que si ell és alcalde aplicarà la llei que el Parlament va aprovar fa tres mesos i que permet als ajuntaments recórrer a la justícia passats els 30 primers dies perquè es desnonin vivendes de grans tenidors –més de 10 propietats, tot i que la llei estatal preveu que en siguin 5 quan entri en vigor– ocupades per inquilins que generin conflictes en el cas que la propietat no iniciï accions judicials. Tots els partits van aprovar la mesura, a excepció dels Comuns i la CUP, si bé ERC ho va fer arrossegant els peus i després d’entrar en una negociació per suavitzar el plantejament inicial.

«Les ocupacions són una de les preocupacions legítimes que té molta gent a la ciutat, un problema important del qual s’està parlant amb dosis de demagògia i simplificació. Tolerància zero amb les ocupacions delictives», ha assegurat Collboni flanquejat pel regidor de seguretat, Albert Batlle, i la número dos de la candidatura, Maria Eugènia Gay, des del parc de les Tres Xemeneies, davant les instal·lacions del futur Centre d’Emergències Metropolità.

La seva proposta, ha desgranat, passa per resoldre «de manera estructural» el fenomen amb una oficina de prevenció de les ocupacions de la Guàrdia Urbana a la qual es podran adreçar els propietaris i comunitats de veïns que se’n trobin amb un cas trucant al 112, on s’activarà un protocol específic de nova creació en el qual es coordinaran serveis socials, cossos policials i assessorament jurídic. Es pot dir que es tracta d’un telèfon que és competència de la Generalitat i que, malgrat que es tracta d’una oficina «de prevenció», la trucada es produirà quan l’ocupació ja s’ha fet efectiva. Això sí, amb un marge per actuar per part de l’ajuntament si el propietari és un gran tenidor.

Collboni defensa que amb aquesta oficina es podrà «acompanyar» tant els veïns com els propietaris afectats i que també serà una espècie de radar per, d’una banda, instar el desnonament per part del consistori en cas que es tracti d’un pis d’un gran tenidor, i, de l’altra, detectar les famílies que estan en situació vulnerable i derivar-los als serveis socials per garantir-los «protecció social». Amb aquesta combinació de mesures, ha defensat Collboni, hi haurà «un abans i un després» en un fenomen que el mateix Batlle ha admès que les dades apunten que han anat en descens.

Notícies relacionades

Durant l’últim trimestre del 2022 van caure un 22% respecte al 2019, segons un informe de l’Ajuntament de Barcelona a partir de les dades dels Mossos. El regidor de seguretat ha defensat que és just ara que les dades apunten que hi ha menys casos quan s’ha d’incidir per consolidar aquesta tendència a la baixa.

Malgrat que Collboni ha fet servir el concepte d’«ocupacions delictives» i a la pregunta de quins es consideren com a tals i quins no, Batlle ha assegurat que «totes són il·legals» i que la justícia ha de decidir si són de caràcter administratiu o penal. El candidat socialista ha puntualitzat que «qualsevol ocupació pot ser presumptament un delicte». No obstant, ha defensat que s’ha de distingir els casos i derivar als serveis socials quan darrere hi ha una família en situació vulnerable.