Camí al 28M

Ernest Maragall: «Collboni proposa que els barcelonins votin Madrid»

Junqueras assevera que Colau no és garantia de govern progressista perquè va pactar amb la ultradreta el 2019

  • Seguiu l’última hora de la campanya de les municipals i autonòmiques del 2023

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

Ernest Maragall: «Collboni proposa que els barcelonins votin Madrid»

BERNAT VILARÓ / ACN

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Esmena republicana al bipartit municipal barceloní. Oriol Junqueras i Ernest Maragall han carregat aquest dimarts tant contra els Comuns com contra els socialistes. Oriol Junqueras, arran dels reiterats oferiments d’Ada Colau per formar, amb Jaume Collboni i els republicans, «un govern de progrés», ha asseverat que l’alcaldessa «no és cap garantia de progrés, perquè el 2019 va pactar amb la ultradreta», amb referència al vot en favor de la líder dels Comuns per part de Manuel Valls que, a la fi, la va mantenir a l’alcaldia.

Amb tot, el gruix de l’acte republicà al 22@, al qual ha acudit la consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, ha girat al voltant de l’atac al PSOE i, per extensió, al PSC. Després d’iniciar-lo amb el caos de Rodalies, Junqueras ha passat a denunciar que el Govern de Pedro Sánchez pretén «que els ciutadanspaguem tres vegades els pisos de la Sareb. Primer, amb el rescat de 60.000 milions; després, amb la compra per part de les administracions, i finalment, amb l’aportació de cadascun dels futurs inquilins de les vivendes».

Objectiu de dèficit

Mas Guix ha revelat, a més, que la proposta del Govern espanyol sobre l’objectiu de dèficit, que per al 2024 serà del 3%, no deixa ni un euro de marge a les administracions autonòmiques i municipals. «L’habitual és que cada administració disfruti d’aquest marge en funció del seu pes en la despesa pública. És a dir, les comunitats, un 32%, i els ajuntaments, un 12%. En la proposta del Govern tot s’ho queda l’Administració general de l’Estat.

Notícies relacionades

La interpretació de Junqueras és que el PSOE «pretén impedir que els ajuntaments inverteixin en polítiques socials perquè el Govern s’ho pugui gastar tot en les seves propostes populistes», com la subvenció de les entrades de cine a les persones de més de 65 anys.

El resum de tot això és que el candidat socialista, Jaume Collboni, «defensa polítiques liberals i centralitzadores», segons els republicans. «Collboni proposa que votem Madrid», ha sentenciat Maragall.