Projecte ferroviari
Aragonès, sobre el tren Barcelona-Tolosa: «Farem el que Renfe no ha volgut fer»
Les eleccions municipals i autonòmiques 2023, al minut
La marxa de les enquestes electorals

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dimecres que el Govern impulsarà una connexió ferroviària entre Barcelona i Tolosa (França) i ha retret a Renfe que no hagi promogut aquesta línia: «Farem el que Renfe no ha volgut fer». Aragonès ho ha manifestat en una roda de premsa celebrada al Palau de la Generalitat amb motiu de la visita institucional de la presidenta del consell regional d’Occitània, Carole Delga.
Actualment, per anar amb tren des de Barcelona fins a Tolosa, cal agafar un tren a l’estació de Sants a les 10.30 h, anar fins a Narbona i baixar allà per agafar un altre tren que va fins a Tolosa, que arriba a la ciutat francesa a les 14.15 h (3 hores i 45 minuts de viatge). Aquest trajecte només es pot fer dues vegades al dia (hi ha altres maneres d’arribar amb tren de Barcelona a Tolosa però totes impliquen fer escales a Madrid o Vitòria i suposen trajectes de més de sis hores).
Renfe sempre ha culpat les autoritats franceses i SNCF de les dificultats per oferir serveis transfronterers amb França. El 2019, SNCF i Renfe van deixar d’operar la ruta entre Barcelona i Tolosa, un trajecte que no es feia amb trens d’alta velocitat. I ja el febrer del 2022 es va anunciar que abandonarien l’aliança d’explotació de línies a França, de Madrid a Marsella i de Barcelona a Lió a més del Barcelona-París. El 2022, Renfe va assenyalar que la ruptura es va produir de manera unilateral per part de SNCF, una vegada ja havia passat el pitjor de la pandèmia i quan els trens ‘low cost’ de la companyia francesa ja operaven en territori espanyol sota la marca Ouigo, en el trajecte Madrid-Barcelona i Madrid-València. SNCF va escudar la seva sortida de la firma conjunta Elipsos per les pèrdues acumulades en els serveis transfronterers. Per a Renfe, els mals resultats econòmics de les línies franceses eren conseqüència de la pandèmia i eren recuperables. El trànsit de viatgers va caure en aquestes línies un 70% el 2020 i un 60% el 2021 respecte al 2019.
La promesa d’Aragonès és crear una línia nova, que utilitzaria les vies que ja existeixen, que també faria parada a Narbona però no implicaria cap transbord (el mateix tren que sortiria de Barcelona arribaria fins a Tolosa), que cobriria el trajecte en menys de tres hores i que funcionaria amb més freqüència, segons la promesa electoral del president. El president català creu que hi ha una demanda «clara i evident» per a aquest trajecte.
El projecte de fer aquesta nova línia, que recauria sobre Ferrocarils de la Generalitat de Catalunya (FGC), ha quedat firmat com un compromís de l’executiu català en un document que han firmat aquest dilluns el president català i la presidenta d’Occitània per establir un acord estratègic de cooperació entre les dues regions. Aragonès ha precisat que el projecte encara es troba en una fase de preparació i quantificació del pressupost.
Tot i que ha assegurat que els estudis fets per FCG assenyalen que hi ha demanda i que la línia seria rendible per a l’operador, Aragonès ha preferit no donar un termini al projecte fins que no hagi acabat la quantificació del pressupost necessari, del qual tampoc ha donat pistes. El que sí que ha detallat el president és que, per tirar endavant el projecte, Catalunya buscarà ajudes europees al transport ferroviari transfronterer entre ciutats que es troben a mitjana distància l’una de l’altra.
Per demostrar que hi ha una demanda que utilitzaria aquest servei, Aragonès ha recordat que Vueling implementarà un vol directe entre Barcelona i Tolosa els pròxims mesos. «Si hi ha demanda i fins i tot una companyia aèria ha posat un vol, la nostra responsabilitat és fer una oferta ferroviària que cobreixi el mateix recorregut. Això és apostar pel transport sostenible», ha asseverat. La futura línia sortiria de Barcelona, faria parada a Narbona i d’allà aniria a Tolosa o a Montpeller.
Al marge de la qüestió ferroviària, el president català i la presidenta d’Occitània han anunciat un acord de col·laboració entre les dues regions que es basa en quatre eixos d’actuació: preservació del medi ambient, lluita pels drets socials, desenvolupament econòmic sostenible i promoció de la política euromediterrània. Aquest acord haurà de ser ratificat els pròxims dies tant pel Parlament de Catalunya com per la cambra de representants d’Occitània i tindrà una vigència de quatre anys. En paral·lel a l’acord, Catalunya ostentarà entre el 2023 i el 2025 la presidència rotatòria de l’euroregió Pirineu-Mediterrània, que compon junt amb Occitània i les Balears.
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Trens aturats L'apagada elèctrica deixa totalment aturat el metro de Barcelona i semàfors apagats
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Apagada general a Espanya Les escoles seguiran obertes fins que les famílies arribin per recollir els seus fills
- Talls de llum a tota Espanya Sánchez assegura que es desconeixen les causes de l'apagada i confia en què tot el país recuperi l'energia "aviat"
- Com saber si soc celíac: els símptomes que es poden confondre amb altres malalties
- Apagada massiva Com conservar els aliments a la nevera en una apagada de llum com la d'avui
- Gran apagada El Govern insta a limitar la mobilitat i a reservar la bateria dels telèfons mòbils