Vivenda
Podem presentarà una proposició del llei per perseguir empreses com Desokupa
Les eleccions municipals i autonòmiques 2023, al minut
L’evolució de les enquestes

La secretària general de Podem i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha anunciat que demà dijous registraran al Congrés dels Diputats una proposició de llei per perseguir penalment «aquesta gentussa que es lucra perseguint els vulnerables», amb referència a empreses com Desokupa. Belarra ha fet aquest anunci en un míting celebrat a Alacant, en què també ha intervingut, entre d’altres, el candidat de la formació a la presidència de la Generalitat, Héctor Illueca.
Fonts de Podem han assenyalat que impulsaran una reforma del Codi Penal per perseguir Desokupa i penar amb fins a quatre anys de presó els seus membres. Una reforma del Codi Penal per perseguir expressament les persones i empreses que, moguts per l’ànim de lucre, fustiguin, assetgin, discriminin o intimidin persones en situació de vulnerabilitat. Aquesta reforma legal crearia un nou tipus que permetria la dissolució d’organitzacions com Desokupa i imposaria penes de fins a quatre anys de presó als seus membres, segons fonts d’aquesta formació política.
Notícies relacionadesEn paraules de Belarra, «les empreses com Desokupa són un problema democràtic greu, són el germen d’un comando parapolicial, i no permetrem que hi hagi gent que es lucri estenent l’odi al vulnerable, l’aporofòbia». La proposta de Podem, que es registrarà demà dijous al Congrés en forma de proposició de llei, remarca la necessitat d’una nova redacció que elevi el retret penal per als que fan negoci contra persones en situació de vulnerabilitat, i que conjugui elements del delicte de coaccions i del delicte d’odi.
Penes contra la fustigació
En concret, es modificarien els articles 510, 510 bis i 515 del CP, per penar amb multa de sis a dotze mesos i presó d’un a quatre anys a «qui, amb ànim de lucre i per a la consecució de les seves finalitats, promogui, inciti, fomenti o realitzi directament o indirectament actes de fustigació, discriminació, assetjament, violència o intimidació contra persones que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica o social, encara que l’esmentada actuació resulti un mer mitjà per a la consecució de les seves finalitats». A més, s’establiria la dissolució de les persones jurídiques (empreses) responsables dels delictes esmentats i se’ls bloquejaria l’accés a internet. Així, les societats amb ànim de lucre que «fomentin, promoguin o incitin a l’odi, l’hostilitat, la discriminació o la violència» contra persones en situació de vulnerabilitat econòmica o social passarien a considerar-se associacions il·lícites, per la qual cosa podrien ser perseguides i imposar-se als seus integrants les penes corresponents.
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Trens aturats L'apagada elèctrica deixa totalment aturat el metro de Barcelona i semàfors apagats
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Apagada general a Espanya Les escoles seguiran obertes fins que les famílies arribin per recollir els seus fills
- Talls de llum a tota Espanya Sánchez assegura que es desconeixen les causes de l'apagada i confia en què tot el país recuperi l'energia "aviat"
- Com saber si soc celíac: els símptomes que es poden confondre amb altres malalties
- Apagada massiva Com conservar els aliments a la nevera en una apagada de llum com la d'avui
- Gran apagada El Govern insta a limitar la mobilitat i a reservar la bateria dels telèfons mòbils