Camí al 28M
Ernest Maragall afirma que només es votarà a si mateix en el ple que decidirà l’alcaldia
Aragonès dona un reconeixement al candidat republicà a Barcelona, qui assevera que el PSC «competeix ara amb el Cs i PP»
Seguiu l’última hora de la campanya de les municipals i autonòmiques del 2023
¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes
Les restes d’Ernest Maragall per a aquesta ‘batalla de Barcelona’
Després d’uns dies ‘oblidat’ pels seus rivals, Ernest Maragall ha sigut objecte de crítiques dels seus adversaris, sobretot, des del PSC, el seu expartit. I el canvi de tendència va ser gairebé celebrat pel republicà, que va explicar aquestes crítiques «pel nerviosisme» que ell detecta en la candidatura de Jaume Collbonidavant el progressiu «escorament del seu partit cap a posicions conservadores». «El PSC avui és un partit de dretes que competeix ambCiutadans i el PP», ha assegurat l’alcaldable. I amb referència a la proposta de l’alcaldable socialista de crear una oficina antiocupacions, creu que compra, fins i tot el marc «de l’extrema dreta».
Quant als pactes electorals, com ve sent norma, Maragall va defugir la pregunta argumentant que aquesta qüestió s’ha d’abordar amb els resultats a sobre de la taula. «La ciutadania ens posarà a cadascun al nostre lloc», va asseverar. Amb tot, sí que va assegurar que «Maragall només votarà Maragall com a alcalde», en el ple municipal de constitució del consistorii en el qual es decidirà qui serà l’alcalde de la capital catalana.
En menys de 12 hores, el republicà va ser rebatut per l’exalcalde Jordi Hereu, que li va criticar haver «renegat» del seu passat, amb referència a la militància de qui avui és alcaldable d’ERC fins al 2014 a les files del PSC, i pel mateix Collboni, que va assegurar que el Maragall alcalde estaria a les ordres del president Pere Aragonès. «L’únic canvi possible és el del lideratge republicà», va respondre Maragall, que es va presentar «com el candidat més lliure. Represento orgullosament ERC, però seré un alcalde amb plena llibertat i exigent amb la Generalitat. Pere Aragonès n’és conscient». I va tornar la pilota a la teulada del seu adversari socialista: «Però no serà una exigència per treure's de sobre responsabilitats com ha fet i fa el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni».
Rivalitat personal
També va tenir paraules per a Xavier Trias, de qui va destacar que «encara no li he escoltat cap proposta, només atiar la rivalitat personal amb Ada Colau», exhibir «el seu negacionisme climàtic» i proposar, de manera frívola, la celebració d’uns Jocs Olímpics d’estiu a Barcelona. Sobre aquesta possible candidatura olímpica, Maragall no va tancar cap porta, «si es fa en el seu degut temps i se n’examina la viabilitat», va dir.
Les paraules de Maragall van tenir lloc en l’acte de suport al col·lectiu LGTBIQ+, al parc de la Ciutadella, davant de la glorieta on, el 1991, va ser assassinada brutalment Sonia Rescalvo, en una agressió transfòbica protagonitzada per neonazis. El republicà va plantejar erigir Barcelona com a «asil mundial i refugi per a víctimes de la violència LGTBIQ+fòbica»
A la tarda, Maragall, acompanyat pel president Pere Aragonès, es van passejar pels carrers de la Barceloneta, barri on no només va vèncer fa quatre anys, sinó que compta amb la secció censal (la 39) on ERC va obtenir el percentatge de vot més elevat, en aquella ocasió. Ni més ni menys que un 40,7%. Per als curiosos, la secció censal nèmesi per als republicans va ser la 54, a Les Tres Torres, amb tot just un 5,3%.
Barri gentrificat
La Barceloneta, barri de pescadors, de treballadors i de turistes ha sigut, ja des dels temps de Jordi Hereu, font de conflicte per als successius governs municipals. La gentrificació, és a dir l’expulsió dels residents per la pujada de les vivendes, perquè d’altres (estrangers, principalment) puguin pagar-los és un cavall de batalla recurrent. Un barri treballador, feu d’un partit d’esquerres, assenyalen orgullosos els republicans que afegeixen «no tot és Nou Barris». El feu del PSC.
I davant l’audiència del barri, el president va remarcar els eixos del seu Govern en especial els més esquerranosos i independentistes. Aragonès va prometre treballar colze a colze amb Maragall, si és elegit alcalde i va recordar que el «Govern republicà ha fet els primers passos per expropiar els pisos buits dels grans tenidors i impulsarem la reindustrialització de Catalunya». I va afegir com a èxits del seu Executiu «la defensa del català i la voluntat de celebrar un referèndum d’autodeterminació».
Maragall va prometre destinar el Moll de la Fusta a ús veïnal i rehabilitar les façanes dels edificis del barri. I sobretot, pal·liar els estralls del turisme i la gentrificació. I anticipant-se al que pugui passar va advertir que «cal saber gestionar la Copa Amèrica de vela, no pot convertir-se en cap altra plaga per al barri».
I a territori sensible al tema, Maragall va tornar a referir-se a Collboni: «El seu programa és només turisme, turisme, turisme. No és estrany que Trias digui que es pot entendre amb ell».
Política Catalunya Eleccions municipals ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Ernest Maragall
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao