Després de rebre un informe de la Guàrdia Civil
La fiscalia treballa ja en la concreció dels delictes i les imputacions pel cas Tsunami Democràtic
Tsunamic Democràtic es va forjar en un grup de missatgeria anomenat ‘Harley Davidson’
Els investigadors situen a la cúspide de Tsunami l’entorn de Puigdemont
zentauroepp50850659 spain sit and talk191111100659 /
La fiscalia de l’Audiència Nacional té feina pendent: ha de determinar quins delictes i qui van ser els responsables de la plataforma Tsunami Democràtic, que, en resposta a la sentència del procés, de l’octubre del 2019, va convocar el bloqueig de l’aeroport de Barcelona-el Prat i el tall de la frontera amb França a la Jonquera, entre altres mobilitzacions aparentment espontànies, que es coneixien a través d’un codi QR, segons van informar a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA fonts jurídiques.
Una vegada concretats els delictes que s’haurien comès a través de Tsunami, el ministeri públic haurà de determinar si la competència per investigar-los és de l’Audiència Nacional. El 2019 es van obrir diligències al Jutjat Central d’Instrucció número 6 per terrorisme i conspiració per cometre estralls, a l’entendre que les diferents mobilitzacions atribuïdes a Tsunami pretenien subvertir l’ordre constitucional i contribuir amb això a la independència de Catalunya.
Un investigat
Si la fiscalia entén que, després de l’últim informe remès per la Guàrdia Civil a la causa, no queden diligències per practicar i manté els delictes inicials, competència de l’Audiència Nacional, haurà de concretar qui ha de ser imputat en el procediment. De moment només hi ha un investigat: l’empresari Oriol Soler, que ha portat fins al Constitucional que la declaració de secret de les actuacions s’hagi prolongat més de tres anys, i que hagi hagut de lluitar a través dels recursos pertinents la seva personació en la causa. És l’únic investigat en les actuacions, perquè la Sala Penal de l’Audiència li va donar la raó en alguna d’aquestes impugnacions.
Quan una causa està sota secret només el representant del ministeri públic, que en aquest cas és l’extinent fiscal de l’Audiència Nacional Miguel Ángel Carballo, està al corrent de totes les actuacions, vedades a les parts. Ell podia haver anat sol·licitant la imputació de qui considerés responsable dels delictes investigats a mesura que avançava la investigació, però no ho ha fet amb ningú. Ha preferit esperar a estudiar en detall l’informe de conclusions de la Guàrdia Civil per pronunciar-se.
Des de Barcelona
El Jutjat Central d’Instrucció número 6 va sol·licitar al Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona que li remetés totes les actuacions que poguessin estar relacionades amb les accions que s’atribueixen a Tsunami. A més de la de l’aeroport i la Jonquera són: mobilitzacions contra empreses de l’Ibex, amb ocupació d’oficines i enganxada de cartells; desobediència a la Junta Electoral Central amb actes en la jornada de reflexió de les generals, i els disturbis que es van produir després del partit del Barça-Reial Madrid en què van llançar pilotes al camp i es va exhibir una pancarta amb el lema ‘Sit and talk’.
Soler va començar a intentar la seva personació quan el jutjat on s’investiga el cas Voloh va remetre les diligències relatives a Tsunami a l’Audiència Nacional, el 9 de juny de 2021. Amb ell apareixien més persones en qualitat d’investigats, però que mai van arribar a estar ni tan sols personades a les diligències madrilenyes. Es tracta de David Madí, Xavier Vendrell, Marta Molina, Josep Campmajó, Josep Lluís Alay i Jaume Cabani.
L’aixecament del secret del cas Tsunami Democràtic ha coincidit amb la presentació per la Guàrdia Civil del seu informe de conclusions sobre les investigacions desenvolupades aquests anys. En aquest informe s’apunta la participació de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, –que viu a Suïssa des que va fugir d’Espanya per eludir la seva responsabilitat en l’1-O– en reunions i grups de missatgeria ràpida en què es van forjar diferents mobilitzacions independentistes, així com al nucli pròxim a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.
Notícies relacionadesSi la fiscalia descarta finalment els delictes que determinen la competència de l’Audiència Nacional, haurà de demanar al jutge Manuel García-Castellón que remeti la causa als jutjats catalans on es van produir les convocatòries de Tsunami. També ho haurà de fer si entén que entre els investigats hi ha algun aforat.
Ho farà en favor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), si entre les persones la imputació de les quals sol·licita hi ha algun diputat del Parlament i els fets que se li atribueixen es van cometre dins de Catalunya. Si es van produir fora, el competent seria el Tribunal Suprem. Els investigadors han situat alguna reunió preparatòria a Suïssa i la preparació tècnica de la plataforma, a Estònia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Carles Puigdemont ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Marta Rovira Tsunami Democràtic Fiscalia General de l'Estat
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia