ELECCIONS 28M

El candidat de Junts a Badalona aclareix que no farà alcalde Albiol

Borràs carrega contra la idea de sociovergència mentre Trias assegura que buscarà Collboni i Maragall per governar a Barcelona

El candidat de Junts a Badalona aclareix que no farà alcalde Albiol

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Assistir a un míting de Junts amb presència de Laura Borràs, presidenta del partit condemnada per corrupció, és assistir al revers d’un míting de Xavier Trias, candidat del partit a Badalona. Borràs, i dirigents fidels a la seva tendència com Francesc de Dalmases o Aurora Madaula, es dediquen a carregar contra ERC i la sociovergència i a recordar l’1-O, mencions que Trias s’estalvia del tot, ja que de fet assegura que trucarà a Jaume Collboni i a Ernest Maragall per governar si guanya a Barcelona.

Així ha passat en el míting de Badalona protagonitzat pel candidat de JxCat a l’alcaldia, David Torrents, que ha protagonitzat una polèmica per afirmar que abans faria alcalde el candidat del PP, Xavier García Albiol, que al candidat local d’ERC. Torrents s’ha desmarcat del dit i ha parlat de «feixisme i populisme» per referir-se al candidat del PP.

«Si depèn de mi, Albiol no serà l’alcalde d’aquesta ciutat», ha assegurat, perquè «el populisme i el feixisme l’hem de parar democràticament i a les urnes», ha afegit per rebatre el dit per ell mateix. Així, ha vinculat Albiol als que «ens van venir a hostiar l’1-O» i ha dit que «milita en un partit que dirigia la policia aquell 17 d’agost i tènia un ministre que no ha volgut investigar què va passar aquell dia».

Dit això, ha assegurat que els altres partits –no ha citat ERC– hauran de «suar» els pactes que es puguin forjar després de les urnes i ha apostat per «parar Albiol i fer el millor govern per evitar que la gent parli malament de Badalona». Torrents ha defensat també el «mandat de l’1-O, que d’altres l’amaguen en un calaix» i ha recordat «els presos, exiliats i represaliats, de vegades sembla que hi hagi represaliats de primera».

Puigdemont apel·la a l’independentisme

El míting ha tingut un to independentista que no té res a veure amb el to i contingut dels que protagonitza l’alcaldable de Barcelona. Per exemple, en una intervenció per vídeo, l’expresident Carles Puigdemont ha insistit que l’aposta municipalista té a veure amb l’independentisme, una cosa que tampoc Trias declina en les seves intervencions. «Arribar a un país lliure i independent comença en cada una de les places i carrers dels nostres municipis, tant si és una gran ciutat, Badalona o Barcelona, o un municipi molt petit», ha dit.

Borràs, contra la sociovergència

Borràs també ha llançat un missatge diferent dels de Trias, que allarga la mà a ERC i al PSC. «Hi ha els que parlen de sociovergència, i jo els dic que Junts és Junts per Catalunya, el nostre projecte de país és la independència, que comença en cada municipi», ha etzibat. «Ara fan veure que es barallen quan tots saben que són socis», ha afirmat en relació amb ERC i el PSC. «Són tan amics que els investeixen presidents i els aproven pressupostos, fent-ho es converteixen en còmplices del que perjudica Catalunya».

Notícies relacionades

Sempre en clau independentista, la presidenta de Junts ha recordat l’1-O i ha carregat contra ERC, criticant la taula de diàleg («està en recerca i captura», ha afirmat). «Venim a dir-li al senyor [Pedro] Sánchez que això no s’ha acabat, és possible fer municipalisme i treballar per l’independentisme», ha etzibat.

Albiol i el «feixisme»

I també és un míting diferent dels de Trias pels que hi intervenen. El diputat de JuntsFrancesc de Dalmases (que va deixar la vicepresidència del partit en una comissió del Parlament per haver esbroncat una periodista de TV-3), ha carregat contra el candidat del PP: «Representa el pitjor de la política, no només li riuen les gràcies en el seu partit sinó gent de fora, hem de dir no». «Això és el laboratori del feixisme a Espanya, la llavor de l’ou de la serp», ha dit d’Albiol la diputada i secretària segona del Parlament, Aurora Madaula. «El David no s’amaga, és coherent, i és independentista aquí i on faci falta, per Badalona, a Badalona i per Catalunya», ha afegit en un acte davant unes 300 persones a la plaça de la Plana de Badalona.