ELECCIONS 28M

Trias veu «vergonyós» que un pacte entre partits desbanqui el guanyador de les eleccions

L’alcadable postconvergent exigeix a Maragall que aclareixi si el votarà en cas de victòria de Junts

Junts demana convertir els comicis en un «plebiscit» sobre la gestió del Govern d’ERC

  • Les eleccions del 28M, última hora

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona?

Trias veu «vergonyós» que un pacte entre partits desbanqui el guanyador de les eleccions
4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Les regles del joc de les eleccions municipals fixen que obté el govern la llista més votada sempre que no hi hagi un pacte entre partits que sumi majoria, a diferència dels comicis catalans o generals, en què ser el més votat no és condició suficient per governar. Però pel candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, que una aliança entre partits que no han guanyat a les urnes es pugui produir a Barcelona per desbancar el triomfador de la nit electoral és «una vergonya».

Així, Trias ha emplaçat el candidat d’ERC, Ernest Maragall, a aclarir si pactarà amb d’altres per desbancar-lo en cas que guanyi la seva llista, i ha atacat l’alcaldable socialista, Jaume Collboni, per haver forjat, ha dit, l’«operació Manuel Valls» que va fer alcaldessa Ada Colau fa quatre anys amb els vots de l’ex primer ministre francès. En paral·lel a aquest desafiament a ERC per pactar, els dirigents de Junts exigeixen convertir les municipals en un «plebiscit» sobre la gestió del Govern d’Esquerra.

«És dins de la normativa, no es pot dir que sigui il·legítim. És una vergonya, hi ha coses que són vergonyoses, els mateixos que van votar el senyor Valls s’estiren els cabells perquè diuen que han fet un disbarat», ha assegurat el candidat postconvergent.

A l’atac contra Collboni

Sobre aquest possible pacte que podria impedir que qui guanyi no governi, Trias s’ha dirigit a Maragall, que «és el primer que ha de tenir clar que segons quines coses són jugades que no s’haurien de fer»: «No ha sigut alcalde per culpa d’una jugada del senyor Collboni i de la senyora Colau», ha recordat. Però allà ha llançat un dard a Collboni: «No era un turista, va tenir una actitud que va fer possible que el senyor Maragall no fos alcalde». «Senyor Maragall, com que jo guanyaré, ¿vostè votarà a favor de la meva investidura? A veure si un dia ho contesta», li ha preguntat.

I en un míting a Móra d’Ebre, el cap de files parlamentari de Junts, Albert Batet, ha carregat contra els republicans: «Les eleccions han de ser un plebiscit a com ERC i el president Aragonès han gestionat la crisi de la sequera perquè amb l’aigua no s’hi juga, perquè l’aigua és economia, agricultura». Aquest és el missatge, el cos a cos que desplega el partit a nivell territorial. La presidenta de la formació, Laura Borràs, també ha carregat contra els republicans: «Aparquen la independència i s’abonen a la incompetència».

Crítica a la falta de seguretat

En matèria de seguretat, Trias ha qualificat la situació del consistori d’«absolutament intolerable». «El PSC, que té la principal responsabilitat, ha fracassat», ha afegit, i ha insistit que «són fracassos de la senyora Colau, però també del senyor Collboni de manera molt especial».

En una roda de premsa a la seu de campanya de Trias per Barcelona, l’alcaldable postconvergent ha anunciat que, en cas de victòria, nomenarà Jordi Martí, número tres de la seva llista, responsable de seguretat de l’ajuntament. «Hi ha gent que es treu les puces de sobre. Senyor Collboni, són àrees seves, vostè se n’ha anat, però els seus directius s’hi han quedat i no ho fan bé, és un fracàs», ha remarcat.

En la seva visió de la seguretat, Trias ha esmentat la idea del «lideratge», «reconèixer l’autoritat de la Guàrdia Urbana» i «que l’alcalde sigui conscient que és el màxim responsable de la seguretat». Trias ha apostat per arribar fins als 4.000 agents de policia local –ha qüestionat que siguin 1.000 els incorporats recentment– per portar a terme una acció «preventiva». Entre les prioritats, el candidat de Junts ha esmentat els anomenats narcopisos, els clubs cannàbics i les ocupacions delinqüencials. En concret, ha criticat que Colau «ampliés» la normativa «restrictiva» que va implantar ell sobre el cànnabis. «Hi ha gent que no s’ho pren prou seriosament», ha afegit en relació amb el consum de cànnabis entre els joves.

A partir d’allà, ha anunciat que Jordi Martí seria el responsable de les polítiques de seguretat perquè és «la persona que en sap». Martí ha insistit a recuperar «l’autoritat de la Guàrdia Urbana. «Intuïm que l’augment de fets delictius d’aquest primer trimestre del 2023 podria arribar al 30%», ha apuntat el candidat, en la línia de Trias. Martí ha reclamat 500 agents més de Mossos d’Esquadra a Barcelona. Entre altres mesures, que els deu districtes tinguin unitats policials nocturnes operatives, i la creació d’una unitat de ciberseguretat.

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’exconseller d’Interior i exregidor Joaquim Forn ha remarcat la necessitat de la cohesió política en matèria de seguretat: «Si es volen desenvolupar correctament les polítiques de seguretat cal el suport polític, directrius clares. I si tenim ordenances, que es facin complir, no crear incertesa al ciutadà o a la mateixa Guàrdia Urbana».

Liderar en relació amb els Jocs d’Hivern

«Si no em voteu, haureu d’aguantar la Colau quatre anys més», ha etzibat Trias en l’acte vespertí davant el pavelló de la Mar Bella al Poblenou dedicat a les propostes esportives. «No discuteixo si s’ha de fer, si el canvi climàtic, la tia Pepa..., però el que ha de fer l’ajuntament és liderar», ha afirmat en relació amb el projecte dels Jocs Olímpics d’Hivern, criticant que el govern local cedís la iniciativa a la Generalitat. «No pot ser que et facis el despistat en relació amb la Copa Amèrica» de vela, ha afegit en referència al consistori.