ERC i Hisenda

La llei de famílies, bloquejada per la seva falta de finançament

  • Podem negocia amb el PSOE que el permís parental de vuit setmanes sigui retribuït

La llei de famílies, bloquejada per la seva falta de finançament

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Moltes vegades, que un projecte de llei enviat al Congrés tingui caràcter d’urgència no vol dir res. N’és un clar exemple la llei de vivenda que el Consell de Ministres va aprovar el febrer del 2022 i que va remetre a la Cambra baixa perquè la tramités ben ràpidament. Aquest dimecres, 16 mesos després, el Senat hi va acabar donant el vistiplau definitiu. Ara, la llei de famílies, emanada del Ministeri de Drets Socials, en mans de la secretària general de Podem, Ione Belarra, porta el mateix camí. El Govern va aprovar la norma a finals de març i, malgrat la seva urgència, està encallada al Congrés davant el bloqueig de les negociacions entre ERC i l’Executiu de coalició pel seu finançament.

Fa unes setmanes, ERC i EH Bildu van amenaçar d’esmenar la totalitat de la llei davant la invasió competencial. No obstant, en l’últim minut, totes dues formacions van accedir a negociar amb el Govern. «Les intencions d’Unides Podem són bones, però en gairebé cada llei que presenten fan un homenatge jacobí a Robespierre», va criticar aquest dimarts el portaveu dels republicans catalans al Congrés, Gabriel Rufián. Ara bé, fonts de la direcció del partit asseguren que els problemes competencials es poden resoldre fàcilment, però que el veritable escull està en el finançament.

«La llei de dependència és un exemple d’una bona llei, però és un exemple també de frustració, perquè és una llei que des del minut u va estar infrafinançada», va asseverar també Rufián abans de reclamar als dos partits del Govern que «no repeteixin el mateix model». «¿Com es paga? Crec que això és important», va concloure. Tan important que ERC té frenada la llei en espera d’arribar a un acord amb el Ministeri d’Hisenda.

Les negociacions

Al Ministeri de Drets Socials recorden que durant l’elaboració de la norma en el si de l’Executiu els xocs més forts van sorgir amb María Jesús Montero. Just pel finançament. L’assumpte es va traslladar també a la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat, en què, finalment, es va incloure una partida per fer front a l’ampliació del xec nadó de 100 euros mensuals per a les famílies que tinguin menors d’entre 0 i 3 anys. No obstant, en els comptes públics no es van especificar quantitats per a altres polítiques concretes.

Fonts pròximes a Belarra i coneixedores de l’esdevenir de les actuals negociacions assenyalen que el ministeri està «intentant mediar entre tots dos», entre ERC i Hisenda. A més, afegeixen que l’exigència principal dels republicans catalans és que el Govern central es comprometi a dotar de finançament la llei perquè no passi com amb la norma de dependència i que siguin els governs autonòmics els que se n’hagin de fer càrrec.

Altres converses

Notícies relacionades

A més, hi ha una altra negociació oberta entre Unides Podem i el PSOE perquè el permís parental que recull la norma de vuit setmanes per cuidar un fill fins que aquest compleixi els vuit anys sigui retribuït. Els morats s’aferren a l’informe preceptiu del Consell d’Estat en què s’assenyala que si no és retribuït no es dona compliment a la directiva de la Unió Europea 2019/1158, relativa a la conciliació de la vida familiar.

D’altra banda, el retard de l’aprovació de la norma fa també que certes mesures en les quals hi ha consens no es puguin posar en marxa. La llei planteja assimilar les famílies monoparentals amb dos fills a les nombroses; un permís retribuït de cinc dies a l’any per atendre un familiar fins a segon grau o un convivent, i el dret a absentar-se per motius familiars urgents –en casos de malaltia o accident– fins a quatre dies retribuïts.