Intel·ligència artificial
Pedro Sánchez es reuneix amb Sam Altman, el «pare» de ChatGPT. ¿De què han parlat?
Els interessos comercials marquen el frenesí de la IA
Una sessió amb ChatGPT gasta fins a 500 ml d’aigua
La irrupció de ChatGPT està generant friccions a molts països. Fa dies que Sam Altman, director executiu d’OpenAI i «pare» del famós xatbot, està immers en una gira per diferents països per mirar de calmar les aigües i, sobretot, marcar el to d’una futura regulació de la intel·ligència artificial (IA). Aquest dilluns ha fet escala a Espanya per reunir-se amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño.
«M’he reunit amb Sam Altman, cofundador d’OpenAI, amb qui he compartit que la intel·ligència artificial és una enorme oportunitat per modernitzar les nostres societats. Però és imprescindible que el seu desenvolupament respecti els drets i els valors democràtics», ha compartit a Twitter el mandatari i dirigent del PSOE.
Me he reunido con Sam Altman @sama, cofundador de @OpenAI, con quien he compartido que la Inteligencia Artificial es una enorme oportunidad para modernizar nuestras sociedades.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) 22 de mayo de 2023
Pero es imprescindible que su desarrollo respete los derechos y los valores democráticos. pic.twitter.com/o2jBlNMYRt
Tot i que de moment no han transcendit més detalls sobre quins temes s’han abordat en aquesta reunió, la missió d’Altman sembla clara. La Unió Europea (UE) ultima la llei que regularà l’ús de la IA i que posarà límits als models de llenguatge com ChatGPT. Presumiblement, aquesta legislació serà aprovada pel Parlament Europeu al juny i després es negociarà amb els estats. Espanya exercirà per cinquena vegada la Presidència del Consell de la UE entre l’1 de juliol i el 31 de desembre d’aquest any, cosa que fa que la posició de Madrid sigui d’especial interès per a OpenAI.
A mitjans d’abril, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va obrir una investigació per saber si OpenAI –empresa parcialment en mans de Microsoft– vulnera les lleis europees de privacitat amb el famós ChatGPT. El regulador també ha impulsat la creació d’un grup de treball a escala europea que fomenti la cooperació entre països.
Influir la regulació
La setmana passada, Altman va comparèixer davant del Congrés dels Estats Units per demanar una regulació que ajudi a «mitigar els riscos» de les eines d’IA que la seva companyia està desplegant a un ritme frenètic. Com ja van fer en el passat els directius d’altres companyies com Facebook i les malauradesFTX i Theranos, Altman està demanant una regulació per a així poder influir en aquest procés normatiu perquè beneficiï els seus interessos comercials.
També la setmana passada, fins a 60 organitzacions de la societat civil que defensen els drets digitals van publicar una carta oberta dirigida al Govern espanyol denunciant «deficiències» en aquesta proposta de llei. Aquestes mateixes oenagés van criticar que no se les tingui en compte i van sol·licitar reunions «d’alt nivell» amb els representants dels ministeris espanyols per corregir aquests errors.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034