Eleccions municipals 2023

El PSC cerca que un desgast d’ERC a les eleccions del 28M escurci la legislatura d’Aragonès

Illa recrimina als republicans «incompliments» pressupostaris sobre infraestructures i altres temes

  • Tot el que està passant aquesta campanya d’eleccions municipals, en directe

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?

  • Els 10 reptes del PSC a les eleccions municipals de Catalunya

  • Aquí se la juga el PSC a les eleccions municipals a Catalunya

El PSC cerca que un desgast d’ERC a les eleccions del 28M escurci la legislatura d’Aragonès

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Les campanyes electorals no són innòcues i, sigui pels resultats, pels pactes que es derivin o per la inflació verbal per confrontar amb els rivals, sempre tenen un impacte en les relacions posteriors entre partits. Especialment quan es tracta de govern i oposició. El líder del PSC, Salvador Illa, adverteix en els seus mítings que les eleccions municipalstindran repercussió en el que passi després a Catalunya. No només perquè si les guanya considera que el seu partit farà «un pas més» en la seva aspiració d’arribar a la Generalitat, sinó perquè se sentirà reforçat com a cap de l’oposició per ajustar comptes amb el Govern de Pere Aragonès.

I és que els socialistes tenen gravat a foc els «incompliments» que atribueixen al president en matèria pressupostària, especialment el conveni de la Ronda Nord entre Sabadell i Terrassa que havia de firmar-se abans del 31 de març i que el PSC batallarà perquè es porti a terme tot i que hi hagi resistències a la Generalitat. Una carpeta que es barrejarà amb l’elecció del relleu de Laura Borràs al capdavant de la presidència del Parlament i amb els mesos previs a uneselecciones generals d’alt voltatge. La previsió dels socialistes és que, si diumenge tornen a ser els més votats, com ja ho van ser a les catalanes del 2021, la seva estratègia passarà per burxar encara més en el desgast d’Aragonès.

Sense moció de censura a l’agenda

L’impuls d’una moció de censura està descartada a la ‘war room’ socialista, gens partidària d’assumir riscos mentre la seva tendència sigui a l’alça i, sobretot, tenint en compte que Pedro Sánchez pot tornar a necessitar el suport dels republicans en una eventual investidura. Però sí que és dins dels seus plans pressionar el Govern sobre la necessitat de posar fi a la legislatura sota l’argument que ERC «no és capaç de prendre decisions» en qüestions clau com les infraestructures i la sequera ni de compactar majories. Si bé no preveuen que això pugui passar aquest any, sí que entra en els seus càlculs que pugui passar l’any que ve malgrat que la intenció d’Aragonès és esgotar el seu mandat fins al 2025.

A partir del 29 de maig, el PSC no només intentarà cobrar-se la factura pels compromisos que el president té pendents amb ells després d’haver aprovat uns pressupostos que han donat oxigen a una ERC en minoria, sinó també la bel·ligerància que mostren els republicans en aquesta campanya contra els socialistes, especialment a l’àrea metropolitana i a compte del mal funcionament de Rodalies. El líder d’ERC, Oriol Junqueras, i Gabriel Rufián, com a candidat de Santa Coloma de Gramenet han qualificat de «règim» les ciutats governades històricament per alcaldes socialistes amb àmplies majories i des del Govern s’ha assenyalat un dia sí i un altre també el dèficit ferroviari.

La cúpula del partit d’Illa, que considera injust que no es tingui en compte que el Govern està fent un esforç per revertir la desinversió en trens, no tem que els republicans ho erosionin al cinturó roig i creu que ERC busca projectar una «ficció». Però, alhora, els retreu les formes i la «distorsió de la realitat».

Les urnes tindran la resposta, però el cas és que les relacions se’n ressenten i que això es traslladarà també en els pactes, ja sigui en ciutats com Barcelona, on els socialistes no descarten la possibilitat de pactar amb Junts si els convé més que amb els Comuns, però també a les altres capitals de província. El PSC té altes aspiracions a Tarragona, també a Lleida, malgrat que un pacte entre ERC i Junts podria tornar a deixar-los en l’oposició, i creuen poder «fer un ensurt» a Girona, no tant perquè puguin quedar primers, sinó perquè creuen possible poder liderar aliances per desbancar de l’alcaldia Junts.

La primera de tres proves de força

Notícies relacionades

La consigna del PSC als seus líders municipals serà pactar amb qui els convingui, i això passa des de repetir acords inèdits fa quatre anys amb ERC i la CUP com els de Sant Cugat del Vallès i Figueres a reeditar la coalició amb els postconvergents a la Diputació de Barcelona, una de les ferides que continua coent als republicans, a més de la jugada del 2019 d’impedir l’alcaldia d’Ernest Maragall amb l’operació pactada amb Manuel Valls.

Arribarà el setembre i, en ple clima preelectoral de les generals, el Govern haurà de negociar de nou uns pressupostos. Previsiblement hi haurà un nou president o presidenta del Parlament i caldrà veure en quin punt es troba la disputa interna a Junts que es desencadenarà també a partir del dia 28. Però Aragonès necessitarà de nou socis i el PSC podrà tendir o no la mà en funció del balanç que es faci de tot allò pactat fins ara, però també dels seus interessos electorals. Les municipals de diumenge són la primera prova de força i en quedaran dues més: la de la Generalitat i la de la Moncloa.