Pactes postelectorals
Feijóo haurà de decidir si recupera el País Valencià gràcies a Vox i el seu condemnat per violència masclista
El candidat de Vox a la Generalitat Valenciana va ser condemnat el 2002 per violència masclista
Carlos Flores Juberías és un nom que encara no és conegut per a la majoria dels espanyols, però pot començar a copar titulars a partir de la setmana que ve. Flores Juberías és el cap de llista de Vox a la Comunitat Valenciana i el PP, segons totes les enquestes, si vol recuperar aquest Govern autonòmic, necessitarà pactar amb la formació d’ultradreta.
No seria gens nova aquesta entesa entre populars i radicals, perquè Alfonso Fernández Mañueco (PP) també els va necessitar a Castella i Lleó i governa en coalició amb ells. Els va donar una vicepresidència i tres conselleries. El problema per a Alberto Núñez Feijóo es multiplicarà perquè en aquest cas, a més, Flores Juberías carrega amb una condemna d’un any de presó per violència masclista contra la seva exdona. L’Audiència de València el va castigar el 2002 per «violència psicològica habitual» i 21 faltes de coaccions, injúries i vexacions, segons va revelar el diari Levante-EMV.
Com queda el «mapa de manera global»
En la direcció del PP l’assumpte preocupa molt. Fonts de la cúpula consideren que «és diferent si necessites un o dos diputats de Vox per a la investidura que si en necessites més de 10 i els has de ficar al Govern». Els alts càrrecs de l’equip de Feijóo no volen parlar de pactes postelectorals i demanen temps per analitzar com queda el «mapa de manera global» amb Vox. Una solució podria ser plantejar la sortida de Flores Juberías a canvi de més poder territorial en una altra comunitat que presideixi el PP.
Les enquestes assenyalen que Carlos Mazón, el candidat dels populars, haurà de demanar el suport de tots els diputats que obtingui Vox: 13-14, segons el sondeig d’Invest Group per als diaris de Prensa Ibérica al País Valencià (‘Levante-EMV’, ‘Información de Alicante’ i ‘Mediterráneo-El Periódico de Castellón’).
Si es compleixen les previsions, Mazón serà el candidat més votat (pot arribar als 36 escons), però es quedarà molt lluny dels 50 parlamentaris que requereix la majoria absoluta. Ell repeteix per activa i per passiva que vol governar en solitari, però en privat membres de la direcció nacional admeten que donen per fet que demanaran formar un Executiu de coalició, com a Castella i Lleó. ¿Es compromet a governar sense consellers de Vox? «Em comprometo a fer cas als valencians», responia a ‘El Mundo’ aquest dimarts, mirant d’esquivar el problema.
El vot de Ciutadans
CiutadansFeijóo, que va organitzar el seu míting central de campanya diumenge passat a València precisament, va començar a llançar el missatge que més repetirà aquesta segona setmana de campanya, una vegada superada la polèmica per les llistes d’EH Bildu:«Unim el vot entorn del PP per fer possible la bona política i el canvi a la Comunitat Valenciana i a Espanya». El president dels populars va apel·lar directament als votants de Ciutadans i de Vox.
Notícies relacionadesSegons l’enquesta per a Prensa Ibérica, el PP creix gràcies a l’enfonsament de Ciutadans, que pot caure fins al 2,2% dels sufragis, de manera que no podrà entrar a les Corts al no superar la barrera mínima del 5%. Això suposarà la pèrdua de la presència dels taronges al Parlament autonòmic, on fa quatre anys van aconseguir 18 escons. Feijóo i Mazón volen convèncer els votants de Ciutadans que resisteixen al País valencià que agafin la papereta del PP i ajudin a enfortir l’únic que pot desbancar el socialista Ximo Puig de la presidència. Puig aspira a revalidar el seu pacte del Botànic i continuar en el càrrec amb el suport de Compromís i Unides Podem.
El suport determinant de Vox als populars per torçar el braç als socialistes també es pot repetir en altres comunitats autònomes (Castella-la Manxa, Extremadura, Aragó i La Rioja, entre d’altres), ja que el partit d’ultradreta és pràcticament l’únic soci del PP. Aquest suport no preocupa en general la direcció conservadora. Diversos barons i dirigents consultats per aquest diari repeteixen aquestes setmanes la frase de «Vox ja no fa por als espanyols», sense voler entrar a analitzar les polítiques xenòfobes i negacionistes del canvi climàtic i de la violència masclista dels seus polítics, amb Santiago Abascal al capdavant.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao