Tribunals

Una jutge imputa als humoristes Toni Soler, Judit Martín i Jair Domínguez pel seu gag sobre la Virgen del Rocío a TV-3

El director del programa ‘Està passant’, Toni Soler, el copresentador Jair Domínguez i l’actriu Judit Martín estan citats el pròxim 27 d’octubre com a investigats per un delicte d’injúria

Una jutge imputa als humoristes Toni Soler, Judit Martín i Jair Domínguez pel seu gag sobre la Virgen del Rocío a TV-3
3
Es llegeix en minuts

Una jutge de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) ha citat el pròxim 27 d’octubre com a investigats per un delicte d’injúria el director del programa d’humor de TV-3 ‘Està passant’, Toni Soler, el copresentador Jair Domínguez i l’actriu Judit Martín pel gag que van emetre a Setmana Santa sobre la Virgen del Rocío.

En una interlocutòria, avançada per ‘El Mundo’ i a la qual ha tingut accés Efe, la titular del Jutjat d’Instrucció número 5 de Sant Feliu de Llobregat acorda citar com a investigats Soler, Domínguez i Martín, al considerar que els fets poden ser constitutius d’un delicte d’injúria.

El programa satíric ‘Està passant’ de TV-3, dirigit per l’humorista Toni Soler, va emetre el 4 d’abril una paròdia en forma d’«entrevista» a l’actriu Judit Martín, vestida com la Virgen del Rocío, amb un ninot a les seves mans que simulava ser el nen Jesús.

Durant la paròdia, l’actriu es queixava, amb marcat accent andalús, de l’aparatositat del vestit: «¡Porto 200 anys sense poder fer un clau com Déu mana!», va dir, abans d’intentar flirtejar amb un dels presentadors del programa, Jair Domínguez, mentre Soler reconeixia que no sabia «què dir per no cagar-la» amb aquest tema: «Som en un camp de mines».

Arran d’aquesta sàtira, la Fundació Espanyola d’Advocats Cristians va presentar una denúncia contra els dos presentadors de TV-3 i contra l’actriu que simulava ser la Virgen.

La jutge considera que els fets podrien ser constitutius d’un delicte d’injúria, i acorda practicar com a diligències prèvies «les essencials encaminades a determinar la naturalesa i circumstància del fet i les persones que hi hagin participat» i citar Soler, Domínguez i Martín com a investigats.

«Atac contra els sentiments religiosos»

«Atac contra els sentiments religiosos»En una altra interlocutòria, la jutge ha admès la Fundació Espanyola d’Advocats Cristians com a acusació popular en la causa, prèvia prestació d’una fiança de mil euros.

En la seva denúncia, Advocats Cristians va considerar que el gag va suposar un «atac contra els sentiments religiosos realitzat de manera totalment gratuïta» i, a més, en una època molt important per als catòlics com és la Setmana Santa.

Després de l’emissió del gag, el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, va assegurar en un missatge a Twitter: «L’humor és una de les senyes d’identitat de la nostra terra, però per tenir gràcia es fa amb respecte i carinyo».

En el seu missatge, Moreno va afirmar que el que es va veure en el programa de TV-3 és «una falta de respecte a Andalusia, i a milers d’andalusos i les seves tradicions». «Espero que per demanar perdó sàpiguen fer-ho millor», va concloure.

«Pots esperar assegut», li va replicar a Twitter el mateix Toni Soler, que, posteriorment, el 12 d’abril, en el primer programa de l’‘Està passant’ després de les vacances de Setmana Santa, va exigir disculpes als polítics, mitjans de comunicació i membres de l’Església catòlica que van criticar la paròdia de la Virgen del Rocío.

«Electoralisme»

En to irònic, Soler va iniciar el programa assegurant que tota la polèmica que va provocar la sàtira «només s’explica per electoralisme».

Notícies relacionades

«Exigim disculpes al president d’Andalusia per acusar-nos de menysprear els andalusos, perquè és mentida, és irresponsable i és demagògic», va indicar Soler.

Posteriorment, el passat 28 d’abril, els grups del PSC, Vox i Ciutadans al Parlament van reclamar en la Comissió de Control de l’Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que es retirés el programa en què es va emetre aquest gag, si bé els responsables de la CCMA ho van descartar al·legant que «es va emmarcar» en el dret a la llibertat d’expressió.