Cita amb les urnes el 28M
MAPA | Aquí se la juga ERC en les eleccions municipals a Catalunya
Els republicans esperen un creixement del seu vot homogeni arreu del territori
¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes
Pere Aragonès dissenya el 2023 com a palanca per a un segon mandat
Quan Oriol Junqueras va aconseguir les regnes d’ERC, el 2011, tenia al cap la conversió del partit republicà en una força hegemònica. L’hegemonia consta de diverses arrels, entre les quals, la territorial és, potser, la més important. ERC va guanyar en vots i regidors els comicis del 2019,fet que anticipava, d’alguna manera, la victòria al front independentista del 2021 que a la fi li va obrir les portes del Palau de la Generalitat. Transcorreguts quatre anys, ERC afronta ara la revàlida. Amb la mateixa fortalesa i debilitat. Dels tres grans partits catalans, juntament amb el PSC i Junts, és la força republicana la que més homogèniament és present a tot el territori, tant a la regió metropolitana com al rerepaís. I té, també, la seva debilitat. Un discurs que serveixi per a tot Catalunya alhora suposa un sostre en cadascuna de les dues subparts.
En essència, l’esquema és el mateix que el 2019 i el 2015. Junts contra ERC al rerepaís; el PSC contra ERC al metropolità. Només varia el progressiu creixement dels republicans que ja s’atreveixen a dir en veu alta que van camí de trencar l’hegemonia socialista a l’entorn de Barcelona. Tot i que no serà, certament, en aquestes eleccions.
Sense to plebiscitari
Per endavant unes consideracions generals. Primer, que una victòria en les municipals, es creu a la seu del carrer de Calàbria, blinda definitivamentPere Aragonès al Palau de la Generalitat fins a esgotar la legislatura. Si ERC venç «es transmetrà una imatge de partit fort», apunta una veu del partit. Per a alleujament republicà, a més, no es percep que aquestes eleccions del 28 de maig hagin de tenir un component plebiscitari contra l’Executiu d’Aragonès.
Segon, que Aragonès no arrossega masses, però Junqueras sí, i en aquesta primera campanya amb la llibertat de moviments plenament recuperada, després dels seus anys a la presó, el president del partit recorrerà tot el país. La majoria de les vegades fora dels focus.
Tercer, que ERC espera començar a posar terra pel mig entre ells i Junts. La fragmentació interna dels postconvergents, més enllà del «mandat de l’1-O», junt amb la seva sortida del Govern converteixen aquestes eleccions en camp propici per a l’enlairament, segons creuen a la seu del carrer de Calàbria.
Les capitals de província
Deixant Barcelona de banda, ERC té l’alcaldia de Lleida, de Tarragona i està en el govern municipal de Girona. La de Tarragona serà una batalla a matadegolla amb els socialistes, que són els que van vèncer en vots, el 2019. Ara s’aspira al ‘sorpasso’ en vots i, per descomptat, a la suma de forces que els doni de nou l’alcaldia. Més enllà de la capital, hi ha moltes esperances dipositades en Noemí Llauradó a Reus i en Joan Reig, a Constantí. Les Terres de l’Ebre tornaran a ser republicanes, una cosa que ja s’ha convertit en norma des que la polèmica sobre el transvasament de l’Ebre, en l’època Aznar, va subvertir l’ordre establert en aquestes comarques.
Quant a Lleida, «després d’unes males enquestes fa un any, estem en remuntada», admet el partit que ho fia tot a com transcorrin les dues setmanes de campanya electoral.
Mateix candidat
A Girona, capital del puigdemontisme, ERC repeteix per primera vegada candidat a l’alcaldia des de 1979, Quim Ayats. En l’actualitat governen la ciutat de la mà de Junts, que els duplica en vots. Si es produeix un descens postconvergent, assenyala una veu republicana, es pot no descartar una imitació de l’ocorregut el 2019 a Sant Cugat. És a dir, victòria clara de Junts, però insuficient per frenar el ‘tots amb ells’.
En l’altre gran partit, el metropolità, ERC confia en un gran creixement de vots que, tot i que no proporcioni encara cap alcaldia o, ni tan sols l’entrada al govern municipal dels principals feus socialistes, sí que aclaririen tot dubte que el referent independentista a la regió és única i exclusivament ERC.
Per a això el partit s’ha dotat d’una espècie de candidat metropolità, Gabriel Rufián, a qui se li ha encomanat molt més que plantar cara a Núria Parlon a Santa Coloma. A Cornellà i l’Hospitalet, ERC aspira a desgastar unes alcaldies socialistes que el mateix Rufián va qualificar de «règim», per l’imperible. A Badalona, on tothom està pendent de si Xavier García Albiol aconsegueix o no la majoria absoluta, els republicans tenen serioses possibilitats de ser segons. Això sí, a distància del popular.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín