Cita amb les urnes el 28M

MAPA | Aquí se la juga ERC en les eleccions municipals a Catalunya

La formació s’encomana a Trias a Barcelona, però perdre Girona seria letal per a les sigles

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona?

  • Geis, l’aposta de Junts per mirar de retenir Girona

MAPA | Aquí se la juga ERC en les eleccions municipals a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Fa tan sols vuit mesos, quan Junts va decidir sortir del Govern, el partit es trobava en una situació límit quant a la seva presència institucional: fora del poder en la Generalitat i amb expectatives pobres a Barcelona de cara a les eleccions municipals, per a les quals feia mesos que el partit mirava de llançar una opa cap als seus exaliats postconvergents del PDECat.

Es tractava de salvar els mobles davant el principal rival, ERC, que ja va guanyar les municipals de fa quatre anys. Avui, en canvi, un nom concentra totes les esperances del partit: Xavier Trias, el convergent de tota la vida al qual s’ha encomanat el partit de l’expresident Carles Puigdemont per recuperar terreny i que esperen que generi una onada optimista. Però Junts se la juga en molts altres llocs, en especial a Girona, però també a l’àrea metropolitana –on la presència del partit és testimonial– i en el repartiment de poder de les diputacions.

Barcelona

Amb Trias, Junts ha passat de tenir enquestes que situaven el partit en una posició irrellevant, quan la candidata era Elsa Artadi, a optar a la victòria. Però ha sigut Trias qui no només ha afirmat que pot guanyar, sinó que afirma rotundament que guanyarà amb marge ampli, amb 14 regidors o més (ara en tenen cinc). Aquesta convicció del candidat fa que tot el que no sigui guanyar i governar es converteixi en un rotund fracàs.

Junts no ha optat per la modèstia i, per això, totes les mirades estan posades en quin tipus de campanya farà l’exalcalde i exconseller. Una campanya que enerva els més independentistes i que genera dubtes per la falta de concrecions més enllà del missatge anti Colau. Per tant, Barcelona és clau per a la nit electoral de Junts.

Girona

Però si Trias no aconsegueix governar, llavors Junts haurà de maquillar el resultat global. I se la juga en especial a la principal ciutat que avui governa: Girona. Allà els mals pronòstics de l’actual alcaldessa, Marta Madrenas, han fet optar per un canvi en favor de l’exconsellera Gemma Geis, recol·locada després de sortir del Govern. Tot el que no sigui revalidar el poder municipal al municipi, feu de l’expresident i líder del partit, Carles Puigdemont, serà un sonor fracàs més. Aquest fiasco es pot produir també en forma de pacte entre altres partits per desbancar Junts, un fet gens descartable.

Llavors a JxCat li quedaria treure pit per un resultat global quant a regidors en els 730 municipis on es presenta, menys que ERC. I per a això els fitxatges d’alcaldables procedents del PDECat (que s’ha quedat, per la seva part, en 180 llistes, en ciutats on competirà amb Junts) són la taula de salvació. Són ciutats no menors com Martorell, al Baix Llobregat, i Igualada, entre d’altres.

Junts també tindrà la mirada posada a Lleida, on Toni Postius forma part del govern local que presideix ERC i té bones expectatives. Cas diferent a Tararragona. A Reus, hi ha l’aposta a favor de Teresa Pallarès, procedent del PSC. Reus va ser un feu convergent durant diverses legislatures.

L’àrea metropolitana

Notícies relacionades

On les expectatives no són gens optimistes per a Junts és a l’àrea metropolitana de Barcelona, on confien en l’anomenat ‘efecte Trias’ per mirar d’aconseguir representació en una zona on fa quatre anys amb prou feines se superava en vots Vox o el PP en determinats municipis, on la postconvergència no té cap representació local. En aquest cas, s’espera que la presència a Badalona, amb dos regidors, es mantingui o es pugui mantenir, i que David Torrents pugui continuar formant part del govern multipartit.

Junts no només se la juga a les ciutats i pobles, sinó a les diputacions. A la de Barcelona, especialment, on espera poder continuar governant amb el PSC tot i que el sector més afí a la presidenta de la formació i condemnada per corrupció, Laura Borràs, continuï mostrant reticències als acords amb els socialistes. El cas és que els resultats a les ciutats i diputacions seran també clau a escala interna, perquè si Trias i els candidats més allunyats de Borràs aconsegueixen un bon resultat, els crítics amb ella se sentiran més decidits a plantejar ja obertament el que és un secret de domini públic: el desafiament entre dues maneres antagòniques d’entendre el partit.