Eleccions generals el 23 de juliol
Pedro Sánchez, dins de l’executiva del PSOE: «El millor resultat el podem tenir ara»
Els socialistes recolzen l’avanç i coincideixen que el mal resultat de diumenge obeeix al desgast de la coalició i als pactes amb l’independentisme
Sánchez avança les eleccions generals al 23 de juliol després de la debacle en autonomies i municipis
El PSOE s’estavella i perd gairebé tot el seu poder territorial
Amb el PSOE en estat de xoc per l’enorme caiguda patida aquesta nit a les municipals i autonòmiques, Pedro Sánchez no ha sortit durant l’executiva socialista del guió que ell mateix havia dissenyat hores abans a la Moncloa. El president del Govern ha repetit els mateixos arguments que ha exposat per avançar els comicis generals, que se celebraran el 23 de juliol en lloc de desembre. Però també, segons fonts presents en la trobada a porta tancada, ha inclòs un càlcul electoral. «El millor resultat el podem tenir ara», ha assenyalat el secretari general del PSOE.
La reunió ha transcorregut en un clima de profunda preocupació, però tots els integrants de la direcció socialista s’han mostrat d’acord amb el dràstic pas que ha fet el cap de l’Executiu. No hi ha hagut veus discrepants. «És guanyar o morir. ¿Quina era l’alternativa? ¿Continuar dessagnant-se fins al desembre?», es pregunten al partit, on es considera possible una «remuntada», ja que l’electorat socialista, explica un membre de l’executiva, «no se n’ha anat a cap altre partit, sinó que s’ha quedat a casa». I això, continuen, és el que ha provocat la pèrdua d’almenys cinc de les nou autonomies on el PSOE ostentava fins ara la presidència (País Valencià, Aragó, Extremadura, Balears i la Rioja), així com de 15 de les 22 capitals de província on tenia el poder.
Així que el moment és ara. Sánchez i la resta de membres de l’executiva han coincidit que l’economia no millorarà d’aquí a finals d’any a causa de la pujada dels tipus d’interès. Però la inesperada iniciativa del president del Govern, que va prendre aquesta decisió poques hores després de conèixer la magnitud de la patacada, també té una clau interna. «Impedim que el partit s’obri en canal, com ha passat altres vegades davant els mals resultats», expliquen des de la direcció socialista.
I alhora, continuen, col·loquen el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en una posició complicada. Per arrabassar tot aquest enorme poder al PSOE, els conservadors hauran de pactar amb Vox, que diumenge va triplicar el seu nombre de regidors. Els socialistes creuen que el partit de Santiago Abascal farà peticions de màxims i que els acords territorials coincidiran amb la precampanya i la campanya, que, de fet, ha començat aquest dilluns. «¿Com quedarà la imatge del Feijóo moderat?», es pregunta un membre de la direcció socialista. Tot i així, altres integrants admeten que la por de l’extrema dreta no ha donat fins ara els fruits esperats. Vox es fa cada dia més fort.
El desgast de la coalició
I després hi ha la relació amb Podem i Sumar, el projecte de Yolanda Díaz. La vicepresidenta segona i ministra de Treball té només 10 dies per arribar a un acord amb la formació morada. «Ells sabran què fan. Nosaltres no hi entrarem. I tampoc els ajudarem en campanya. La coalició amb Podem ens ha fet molt mal», explica un altre membre de la direcció.
Si Sumar i Podem van junts, «formidable». Si no, assenyalen els col·laboradors de Sánchez, el PSOE intentarà atraure part d’aquest electorat, crític amb la falta d’unitat en l’espai d’esquerres. És la caiguda dels morats, remarquen, el que ha provocat la pèrdua de places tan important com el País Valencià, on Podem no va obtenir representació, i Aragó, on només va aconseguir un diputat autonòmic.
Notícies relacionadesLa impressió a les files socialistes és que la debacle de diumenge té una clara lectura nacional. Ha penalitzat la coalició i l’entesa parlamentària amb l’independentisme català i basc. «A la gent li podem dir mil vegades que no hi havia cap alternativa i que els fruits d’aquesta aliança són molt bons, però una part del nostre electorat tradicional no ho entén», expliquen en la direcció del partit.
«Guanyar o morir», per tant. Els ànims estan baixos al partit, però l’avanç de Sánchez no deixa temps per llepar-se les ferides. «L’avanç és un encert –conclou un ministre–. Sense arriscar-nos, anàvem cap a l’agonia. Aquest és un envit que es pot guanyar».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034