Després d’escoltar les al·legacions de les parts

El Suprem torna a rebutjar suspendre l’acord de la Junta Electoral que va retirar l’escó a Laura Borràs

  • El Suprem rebutja suspendre de manera urgent la retirada de l’escó de Borràs

  • Laura Borràs, condemnada a quatre anys i mig de presó per afavorir un amic

El Suprem torna a rebutjar suspendre l’acord de la Junta Electoral que va retirar l’escó a Laura Borràs

ACN

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Sala del Contenciós del Tribunal Suprem ha denegat la mesura cautelar de suspensió de l’acord de la Junta Electoral Central (JEC) del 3 de maig, que va deixar sense efecte la credencial de diputada del Parlament de Laura Borràs, després de declarar que es presentava la causa d’inelegibilitat sobrevinguda, i per tant incompatibilitat per continuar exercint el càrrec, després d’haver sigut condemnada a inhabilitació especial per delicte de prevaricació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). 

El tribunal ja va desestimar el 8 de maig la suspensió cautelaríssima de l’acord de la JEC sol·licitada per Borràs, al no apreciar raons d’urgència que obliguessin a adoptar aquesta decisió sense si tan sols escoltar les parts personades. En aquesta mateixa resolució, la Sala va acordar tramitar l’incident de sol·licitud de suspensió ordinària, així que va donar un termini d’al·legacions a la Fiscalia del Contenciós i a la Junta Electoral Central. 

La Sala desestima ara la suspensió cautelar ordinària de l’acord, demanada per Borràs, al considerar que no es presenta cap causa per adoptar una mesura d’aquest tipus mentre es resol sobre el fons del recurs, i recolza la seva decisió en la jurisprudència existent en casos anàlegs, com l’expresident de la Generalitat Quim Torra. 

Anul·la el substitut

La interlocutòria recorda que en aquests precedents tampoc han apreciat que existeixi un mal irreparable, ja que hi ha la possibilitat de suspendre i, en el seu cas, anul·lar la credencial emesa per la Junta Electoral Central al diputat substitut. 

Davant l’al·legat de la recurrent que seria insuficient una sentència tardana estimatòria, el Suprem assenyala que «el seu plantejament, a part de qüestionar la constitucionalitat de la norma, portaria a un automatisme en l’aplicació de la tutela cautelar que faria inútil les previsions de l’article 6.2 b) de la llei orgànica de règim electoral, amb l’efecte de la inaplicació pràctica de les causes d’inelegibilitat previstes en els apartats a) i b) de l’article 6.2, ja que, una vegada concedida la protecció cautelar, n’hi hauria prou amb dilatar la tramitació del recurs fins a la finalització de la legislatura. En tot cas, la Sala està en condicions de resoldre sobre el fons en un termini raonable», afegeix. 

Notícies relacionades

I quant a la ponderació d’interessos en disputa, el tribunal considera que l’interès general que ha de prevaler és el que és present en la sentència condemnatòria a la qual els articles 6.2 b) i 6.4 de la Loreg connecten les conseqüències juridicoelectorals que aprecia l’acord recorregut. «En aquest moment, més aviat, l’aparença de bon dret es torna contrària a la suspensió, sense que prejutgem el fons de la qüestió. A més –com recorda el Ministeri Fiscal– ja la mateixa Loreg fa tal ponderació de l’interès general afectat com a conseqüència de la condemna penal d’un representant parlamentari».