Investigació judicial

Els jutges veten que la policia accedeixi al mòbil de l’advocat de Junqueras pel cas Pegasus

  • Pegasus: ¿què és i com funciona el ‘software’ d’espionatge?

  • Un jutjat investiga per primera vegada l’empresa de Pegasus

Els jutges veten que la policia accedeixi al mòbil de l’advocat de Junqueras pel cas Pegasus

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha vetat a la policia revisar el telèfon mòbil de l’advocat de Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, tal com reclamava la fiscalia, per a l’elaboració d’un informe pericial informàtic sobre l’espionatge que el lletrat va patir a través del programa Pegasus. El tribunal de la Secció Setena considera que aquesta anàlisi no és necessària, perquè «el simple accés» no consentit a les dades emmagatzemades en el terminal «seria constitutiu de delicte». I no únicament per la possible utilització indeguda d’aquestes, sinó per la negativa de l’advocat que s’extregui la informació del seu telèfon.

Van den Eynde va impugnar la pericial informàtica del seu mòbil acordada per la jutge d’instrucció del cas, a instàncies de la fiscalia, al considerar-la «innecessària», a l’haver sigut aportada ja una amb l’escrit de querella, i per suposar una «revictimització» a l’implicar l’accés a la informació que conté el telèfon i la seva entrega a uns pèrits que no són identificats en la resolució judicial que acordava la pràctica d’aquesta prova. L’Audiència de Barcelona ara li ha donat la raó. S’ha de tenir en compte que es tracta d’un advocat que al seu telèfon pot guardar informació confidencial dels seus clients.

D’altra banda i en la mateixa resolució, l’Audiència de Barcelona avala que prengui declaració en qualitat d’investigat al legal representant de la mercantil OSY Technologies SARL, integrada en el grup israelià NSO, fabricant i distribuïdor de Pegasus, tal com reclamava Van den Eyden. El tribunal no comparteix l’argumentació exposada per la jutge d’instrucció i remarca que denuncia la intercepció de les comunicacions d’aquest advocat, que té la seva residència a Espanya i va rebre l’atac quan era al nostre país, i és competència dels tribunals espanyols. El lletrat va patir l’atac el 14 de maig del 2020, coincidint amb el confinament decretat per la covid.

Els papers necessaris

Notícies relacionades

L’Audiència també considera necessari que la jutge requereixi a NSO documentació referent als clients que puguin haver utilitzat Pegasus a Espanya. «Això permetrà aclarir els fets denunciats i determinar la seva autoria», exposen els jutges. No obstant, per tal de garantir el dret de defensa, prèviament a obtenir aquesta documentació, s’acorda notificar a la companyia israeliana la seva condició d’investigada i els drets que l’assisteixen, entre altres, sobre l’aportació o no de la documental reclamada en cas de considerar que pogués incriminar-lo.

Quant a la petició de documentació al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), el tribunal accepta que es faci, tot i que, per evitar una investigació prospectiva, el requeriment s’ha de limitar a l’aportació d’informació relativa a la compra del programa Pegasus i el seu possible ús, però únicament en relació amb l’advocat de Junqueras i en la data que va patir l’atac, el 14 de maig del 2020. Els magistrats, en canvi, per ara no consideren necessària la testifical de l’actual directora del CNI.