Eleccions generals del 23 de juliol
Sánchez s'acosta a una explosiva confecció de llistes amb pressió dels barons per incloure els seus fidels
Pedro Sánchez, dins de l’executiva del PSOE: «El millor resultat el podem tenir ara»
Sánchez reacciona a la debacle avançant les generals al 23 de juliol per agafar Feijóo amb el peu canviat
Pedro Sánchez reuneix aquest dimecres al Congrés els 120 diputats i 113 senadors socialistes. És probable que molts d’ells no repeteixin després de les eleccions generals del pròxim 23 de juliol, convocades pel president del Govern per sorpresa després de l’hecatombe territorial soferta en les autonòmiques i municipals de diumenge passat. El PSOE encara es troba en xoc per la molt probable pèrdua de sis autonomies i 15 capitals de província, però diferents càrrecs socialistes anticipen que la pròxima elaboració de les llistes tensarà les costures del partit com no passava des que Sánchez va arribar a la Moncloa el 2018. Ara hi ha molts més càrrecs per incloure que abans, amb nombrosos presidents de comunitats i importants alcaldes que es disposen a acomiadar-se dels seus càrrecs i volen fer el salt a Madrid. Alhora, les expectatives davant les urnes ara són més baixes que fa quatre anys. Més candidats, menys cadires.
«És una situació potencialment explosiva», explica un important diputat. La direcció del PSOE considera que encara queda molt partit per jugar davant el PP. Els conservadors no tenen garantit sumar majoria absoluta amb Vox, ni de bon tros, i els socialistes creuen que si aconsegueixen reactivar l’electorat progressista que es va quedar a casa tres dies enrere podran mantenir-se en el poder. Si és possible, sense reeditar una coalició amb Unides Podem. Però això no impedeix, continua aquest parlamentari, que tant els aparells autonòmics com la cúpula del partit pensin ja en el dia després si Alberto Núñez Feijóo aconsegueix arribar a la Moncloa. Uns i d’altres buscaran col·locar els seus fidels davant una hipotètica successió en el lideratge del PSOE.
Els socialistes aprovaran les seves candidatures en un comitè federal que tindrà lloc, en principi, el 10 de juny. L’òrgan, que reuneix l’executiva del partit, els líders territorials i 300 dirigents més, haurà de donar el vistiplau a les propostes que arribin de les federacions. Els partidaris de Sánchez, tot i que en els últims dies comencen a aflorar els crítics arran del mal resultat de diumenge, són allà majoria. El 2019, la direcció del PSOE no va tenir cap problema a ratllar noms que venien dels territoris i substituir-los per d’altres, més pròxims al secretari general. Però ara es troba en una posició de menys força.
Pocs s’atreveixen a anticipar què acabarà passant. Encara és aviat i la debacle de diumenge continua sent molt recent. Però l’actitud de Ferraz, el carrer madrileny on es troba la seu central del PSOE, és la mateixa de llavors. «L’elaboració de les llistes és bàsicament nacional», assenyalen fonts de la cúpula socialista. És a dir, intentaran atendre les peticions que els arribin dels territoris, però arribat el cas no dubtaran a canviar-les, com va passar fa quatre anys.
«Si fan això i no respecten la voluntat dels militants, hi haurà enrenou. Més que enrenou», assenyalen des d’una de les federacions de més pes. «Hi pot haver xocs en territoris on hi hagi molta demanda per al Congrés i el Senat de tots aquells alcaldes que han guanyat les eleccions però no podran governar, perquè s’enfrontaran amb aquells que ara tenen escó i volen repetir», expliquen des d’un altre important territori.
«Sonaa a embolic –diu un històric dirigent socialista–. Pedro [Sánchez] voldrà col·locar els seus. Però aquesta vegada sí que haurà de pactar-ho, perquè si no, ¿qui li farà la campanya? Els territoris estan molt deprimits, hi ha molta gent sense feina i són llistes a la baixa».
El debat intern
Sánchez pretén diverses coses alhora amb l’avanç electoral. Aturar la sagnia de vots, perquè el líder socialista està convençut que al PSOE li anirà molt millor al juliol que al desembre, quan estaven previstes les generals. «El millor resultat el podem tenir ara», va argumentar dilluns passat davant els membres de l’executiva, que es van assabentar de l’avançament, com la resta de ciutadans, a través de la compareixença sense preguntes que el president del Govern havia portat a terme des de la Moncloa just abans de reunir la direcció del seu partit. Agafar Feijóo amb el peu canviat, immers en la complexa negociació amb Vox, que va millorar els seus resultats respecte a fa quatre anys, per aconseguir múltiples comunitats i municipis. Però també, en el pla intern, evitar que la caixa dels trons torni a obrir-se en el PSOE.
La inesperada convocatòria de les generals, un escenari amb què ningú comptava abans dels resultats de diumenge, ha aconseguit frenar les crítiques. El partit torna a posar-se en mode electoral, sense quasi temps per llepar-se les ferides. Però els retrets comencen a fer-se en privat.
Diversos barons expliquen que mai van entendre la campanya dissenyada per la Moncloa, basada en el protagonisme de Sánchez, amb anuncis de mesures socials en mítings que el Consell de Ministres aprovava després a la carrera, quan el que estava en joc eren les polítiques autonòmiques i locals. Alguns així ho van transmetre al president del Govern abans de les eleccions. En moltes ocasions, es van queixar, el titular de Sánchez en els mítings tapava el dels candidats a aquests comicis, com si es presentés ell en lloc d’ells. Però el líder socialista no es va desviar del guió marcat. Ara, amb aquest baix estat d’ànim i poquíssim temps per endavant, el PSOE ha de confeccionar les llistes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.