Govern
La vicepresidenta Ribera no compareixerà sobre la llei de Doñana i cedeix el seu torn als científics vetats
La Junta truca a les portes dels supermercats per mirar de frenar el boicot alemany a la maduixa de Huelva
La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha ratificat que no acudirà al Parlament andalús per comparèixer el 13 de juny en el tràmit d’audiència per a la proposició de llei del regadiu a la corona nord del Parc Nacional de Doñana. En un missatge a les xarxes, Ribera ha recordat, hi ha jurisprudència que així ho avala, que els parlaments autonòmics no poden cridar a comparèixer els ministres del Govern d’Espanya. Al seu missatge ha aprofitat per ficar el dit a la nafra de l’última gran polèmica: el veto del PP i Vox al president del Consell de Participació de Doñana, Miguel Delibes, o al director de l’Estació Biològica, Eloy Revilla, en aquestes compareixences sobre la llei andalusa. «Cedeixo els meus 10 minuts» a Delibes o Revilla, ha dit, «segur que aprenen més».
Agradezco la invitación de PP y VOX. Lo que pienso, lo que me preocupa y lo que hay que hacer para defender a los andaluces, fresas españolas y Doñana lo conocen. Los ministros no comparecemos en parlamentos CCAA. Cedo mis 10min a Delibes o a Eloy Revilla.Seguro que aprenden más
— Teresa Ribera 🌹 (@Teresaribera) 1 de junio de 2023
Els partits que promouen l’ampliació d’unes 800 hectàrees de regadiu als voltants del Parc Nacional de Doñana, el PP i Vox, van fixar aquest dimecres l’agenda de compareixents i van evitar citar ningú de la comunitat científica, que ha sigut ferma i contundent alertant dels efectesque pot generar aquesta proposició de llei. Els científics ja van avisar que el moment del parc, de la mà del canvi climàtic i la sequera, és «dramàtic». Així mateix Delibes, un dels científics mediambientalistes més prestigiosos i respectats sobre Doñana, revela en una entrevista a ‘El País’ que ha pensat en alguna ocasió a deixar la presidència del Consell de Participació, ja que les seves opinions no són ni sentides ni es tenen en consideració. El PP i Vox també han eludit citar un representant de la Unesco promogut pels grups de l’esquerra. Aquest organisme ha alertat que si la proposició de llei segueix endavant, Doñana podria perdre la seva categoria de patrimoni de la humanitat.
Recta final
Els terminis es compleixen. Després d’un mes amb la proposició de llei aparcada per evitar soroll perjudicial en la campanya electoral de les municipals, el PP la reactiva amb el compromís que estigui aprovada en el ple del 26 i 27 de juliol, tres dies després de les generals. La sorpresa ha sigut el veto en el tràmit de compareixents a la comunitat científica. El president andalús, Juan Manuel Moreno, insisteix que té la mà estesa per incorporar modificacions i canvis a la proposició de llei, després de les advertències de la Comissió Europea, que hi haurà sancions si tira endavant tal com està redactada. No obstant, el PP ha impedit que els científics compareguin.
Delibes, president del Consell de Participació, ja va comparèixer el març del 2022, quan es tramitava la primera proposició de llei del regadiu, que va decaure finalment per la convocatòria d’eleccions andaluses. El que es tramita ara és un segon projecte. En aquella ocasió, el científic no va estalviar en les seves crítiques. Va qualificar la iniciativa d’«irresponsable», d’una «plantofada» a l’òrgan que presideix, que va assegurar que no havia sigut informat. Va advertir que una proposició de llei presentada amb un «secretisme» que agita «el vesper» dels agricultors i «no dona solucions reals» ocasionaria problemes amb la Comissió Europea, que ja va condemnar amb duresa Espanya en una sentència de juny del 2021. «És fer trampes al solitari», va assenyalar.
Delibes, que va ser condecorat amb la Medalla d’Andalusia pel president andalús, Juan Manuel Moreno, sempre ha considerat que aquesta reforma legal suposa «fer trampes al solitari». En una entrevista publicada a ‘El País’, després de conèixer-se el veto a la seva compareixença al Parlament el 13 de juny, admet que és «trist i penós» que no es doni veu a la comunitat científica i admet que ha pensat en alguna ocasió deixar el seu càrrec.
En paral·lel a aquesta polèmica, en creix una altra pel boicot de l’associació alemanya Campact a la maduixa de Huelva. Aquesta organització ha emprès una campanya que exigeix als supermercats alemanys que deixin de vendre fruits vermells procedents d’Espanya per no contribuir a la sequera i la dessecació a Doñana. La campanya ha elevat el to de les acusacions entre el Govern central, que acusa la Junta de ser responsable de donar una mala imatge de l’agricultura per proposar ampliar el regadiu a l’entorn del Parc Natural, i de la Junta, que acusa el president Pedro Sánchez d’haver donat ales a aquesta recollida de firmes per haver-se fet a les seves xarxes socials per erosionar Moreno. En la meitat d’aquest foc creuat i quan la patronal Freshuelva adverteix del perjudici que estan causant al sector, la consellera andalusa d’Agricultura, Carmen Crespo, ha demanat una reunió urgent amb les principals cadenes de distribució alemanyes i ha reclamat al ministre Luis Planas que hi intervingui per protegir la imatge del sector dels fruits vermells de Huelva.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034