Sondeig del GESOP
Enquesta eleccions generals Catalunya: ERC i Junts empatarien però l’independentisme perdria pistonada
Les eleccions municipals del 28 de maig també van provocar un tomb polític a Catalunya. Com ja va passar en els comicis autonòmics del 2021, el PSC va ser la força més votada, però aquesta vegada ERC va quedar relegada a la tercera posició al veure’s superada també per Junts. L’independentisme va registrar el seu pitjor resultat en vots des del 2016 i l’abstenció es va acarnissar amb els feus més sobiranistes i va castigar sobretot els republicans. Es podria pensar que, amb menys de dos mesos de diferència, les generals del 23 de juliol reproduiran aquesta mateixa dinàmica.
L’enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Prensa Ibérica dona algunes pistes respecte a això. En efecte, la tendència a l’alça de Junts i a la baixa d’ERC es repetiria i les dues forces empatarien a 8-9 escons al Congrés. Els republicans, que presentaran de nou Gabriel Rufián com a cartell electoral, tenen ara 13 diputats i els postconvergents, la candidata dels quals serà amb tota probabilitat Míriam Nogueras, compten avui amb vuit parlamentaris. Respecte a l’anterior sondeig, del març passat, Esquerra ha baixat dos escons i JxCat n’ha pujat un.
Els dos exsocis del Govern se situen en l’1,9% dels vots, cosa que significa que en els últims tres mesos ERC ha perdut sis dècimes i Junts ha guanyat una dècima. L’enquesta no estima els escons que obtindria el PSC, però es podria deduir que seria el guanyador de les eleccions a Catalunya perquè és el partit que lidera la intenció directa de vot (el vot sense ‘cuina’) en aquesta comunitat, amb un 25,1%, molt per davant del 9,3% de JxCat i del 8,7% d’Esquerra. Es pot recordar que les generals són tradicionalment les eleccions més refractàries per al sobiranisme.
El que sí que deixa molt patent el sondeig és l’erosió d’ERC, que governa en minoria i en solitari des del setembre després de la sortida de Junts del Govern. Els republicans consignen la fidelitat de vot més baixa de tots els partits: només un de cada tres votants del 2019 (36,5%) tornarien a elegir la papereta de Rufián. Però quatre de cada 10 electors canviarien de vot: el 16,9% votaria ara el PSC, el 13,5% ho faria per Sumar i l’11,7% recolzaria Junts. El 17,4% dels votants d’ERC estan avui indecisos. Aquestes fugues demostren que el partit perd més suports pel flanc moderat que per l’independentista.
A JxCat, en canvi, les files són més estretes. Sis de cada 10 votants del 2019 repetirien el seu suport i el partit absorbeix molts més electors d’ERC (11,7%) dels quals els republicans li arrabassen (4,1%). Els postconvergents també tenen fugues, però més lleus: el 8,9% dels seus votants migrarien a Sumar, el 5,8% votaria el PP i el 4,9%, a altres formacions. El percentatge d’indecisos de Junts (15,3%) és bastant similar al d’Esquerra.
Les entranyes de l’enquesta confirmen la bona percepció que, en línies generals, tenen els votants d’ERC dels líders de l’esquerra espanyola. Aproven amb un 6,2 Yolanda Díaz i amb un 6 Pedro Sánchez, tot i que prefereixen com a president el líder del PSOE (44,8%) més que la líder de Sumar (36,2%). En canvi, l’electorat de Junts suspèn a tots dos, a Sánchez amb un 4,5 i a Díaz amb un 3,8, tot i que s’inclina pel dirigent socialista com a preferit per seguir a la Moncloa.
La gestió del Govern del PSOE i Unides Podem divideix l’electorat republicà: un 44% l’aprova i un altre 44% no la considera ni bona ni dolenta. Per contra, el 57,5% dels votants postconvergents suspenen l’Executiu, tot i que dos de cada 10 l’aproven (22,2%). En el que sí que coincideixen majoritàriament els simpatitzants d’ERC (88%) i Junts (70,7%) és concloure que un Govern del PP ho faria pitjor.
Quant a la futura governabilitat d’Espanya, de nou es dona un cert contrast entre les opinions de cada electorat. El 71% dels votants d’ERC prefereixen un Govern de coalició a un Executiu en solitari, percentatge que baixa fins al 60% en el cas de Junts. Els electors dels dos partits optarien per un pacte entre el PSOE, Sumar i Podem, tot i que el suport va del 65% dels votants de JxCat al 81,6% dels votants d’Esquerra. Resulta cridaner que dos de cada 10 afins a Junts (19,5%) apostin per una gran coalició PP-PSOE.
Fitxa tècnica
-Empresa responsable: GESOP.
-Tècnica d’investigació: entrevistes telefòniques.
-Àmbit d’estudi: Espanya.
Població: majors d’edat amb dret a vot.
-Mostra: 1.003 entrevistes.
-Tipus de mostreig: proporcional per comunitats autònomes i dimensió de municipi. Selecció de la persona a entrevistar segons quotes creuades de sexe i edat.
-Marge d’error: +/– 3,10% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.
-Treball de camp: del 30 de maig a l’1 de juny del 2023.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Enquestes eleccions Enquestes eleccions Política Catalunya Enquestes En Comú Podem Eleccions generals ERC - Esquerra Republicana de Catalunya PSC PSC Enquesta GESOP Junts per Catalunya
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia