Sondeig preelectoral del GESOP

Enquesta eleccions Espanya: el PP guanyaria les generals còmodament i s’acostaria a la majoria absoluta amb Vox

Sánchez obté la seva millor dada de l’últim any malgrat la debacle del 28M i la irrupció de Sumar enfonsaria Podem

  • Enquesta: ERC i Junts empatarien en les generals però l’independentisme perdria força

  • ¿Qui serà l’alcalde de Barcelona? Les combinacions a partir dels resultats

  • Els gràfics clau de les eleccions municipals a Barcelona

  • Els resultats més importants de les eleccions municipals a Catalunya

Enquesta eleccions Espanya: el PP guanyaria les generals còmodament i s’acostaria a la majoria absoluta amb Vox
5
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les eleccions generals exprés i en plena canícula no són el primer envit a la gran de la carrera política de Pedro Sánchez, però sí el més arriscat. La primera enquesta de precampanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Prensa Ibérica situa Alberto Núñez Feijóo en més bones condicions d’arribar al Govern, tot i que no ho tindria del tot lligat. El PP guanyaria còmodament els comicis del 23 de juliol i, si accepta els vots de l’extrema dreta de Vox, podria sumar una majoria absoluta molt ajustada.

Tant que no la té garantida ara mateix, cosa que li donaria al PSOE la possibilitat de buscar suports perquè Sánchez intentés seguir en la Moncloa. De fet, els socialistes s’anoten en aquest sondeig el millor resultat de l’últim any, cosa que avalaria l’aposta de Sánchez per no esperar a finals d’any per votar. Malgrat l’èxit de Feijóo i la clatellada a Sánchez del 28M, aquesta fotografia d’un tauler polític nacional ple d’incerteses és molt similar a la que reflectia l’anterior sondeig, fa tres mesos.

L’onada de vot conservador que ha arrabassat a les esquerres gairebé tot el poder autonòmic i municipal es reproduiria en les generals, donant un clar triomf a Feijóo però deixant-lo a mercè de Vox. El PP guanyaria les eleccions amb el 30,7% dels vots i 126-132 escons (ara en té 89), 1 punt i 2 escons més que al març. El PSOE es quedaria en el 27,6% dels sufragis i 104-110 diputats (avui en té 120), 7 dècimes i 2 diputats més que fa tres mesos.

Els 3 punts d’avantatge de Feijóo sobre Sánchez no han variat des de l’enquesta anterior, però si observem les tendències a més llarg termini, mentre els populars estan un punt per sota que fa un any, els socialistes no obtenien una estimació de vot per sobre del 27% des del novembre del 2021. El treball de camp del sondeig es va elaborar a partir de 1.003 entrevistes, del 30 de maig a l’1 de juny, just després del tomb fet pel mapa polític municipal i autonòmic.

Aquest canvi de cicle va demostrar la importància que tindrà, per a les opcions de governar del PP i el PSOE, la força que aconsegueixin els seus socis naturals, és a dir, Vox, Sumar i Podem. I en això la dreta també porta la davantera. Vox aconseguiria el 14,6% dels vots i 42-45 escons (ara en té 52), 2 dècimes i 2 escons menys que al març. En la primera enquesta del GESOP des de la irrupció de Sumar, la plataforma de Yolanda Díaz obtindria el 13% dels sufragis i 33-36 diputats, enfonsant Podem fins al 2% de les paperetes i 2-3 parlamentaris, 10 punts i 30 escons menys que al març. Això significa que, malgrat el daltabaix de Podem, l’aterratge de Sumar impulsaria a l’esquerra del PSOE, un espai que podria passar dels 35 diputats que té avui Unides Podem en solitari fins a un màxim de 39 en el supòsit que es presentin per separat.

En conseqüència, el bloc de dretes oscil·laria entre 168 i 177 escons i el d’esquerres es mouria entre 139 i 149 diputats. Si el PP i Vox no arribessin als 176 que donen la majoria absoluta al Congrés, Sánchez encara necessitaria el suport d’un bon nombre de partits per intentar la investidura. Entre altres raons, perquè ERC ha perdut pistonada a favor de Junts després de la patacada en les municipals. Les dues forces empatarien amb el 2% dels vots i 8-9 escons, però mentre els republicans han perdut mig punt i 2 diputats des del març, els postconvergents han guanyat 1 dècima i 1 diputat. Tot i que Esquerra i JxCat acceptessin investir Sánchez, aquest arribaria a un màxim de 167 vots, encara insuficients per neutralitzar la possible suma del PP i Vox.

L’enquesta torna a posar de manifest el contrast entre el PP i el PSOE a l’hora de recuperar el vot perdut amb l’eclosió de Podem, Ciutadans i Vox. Feijóo absorbiria 1 de cada 4 votants de Vox el 2019 i la meitat dels votants de Cs. De fet, el PP i els ultres són les formacions amb més fidelitat de vot i menys indecisos. En canvi, la fragmentació de l’esquerra en tres marques per la falta d’acord entre Sumar i Podem dispara el nombre d’electors progressistes indecisos i impedeix el creixement de l’esquerra, ja que Díaz atrau la meitat dels votants de Podem i la meitat dels de Més País, però els primers tenen el 20% del seu electorat indecís i els segons, el 28%.

Notícies relacionades

Els socialistes, per la seva banda, resisteixen bé perquè fidelitzen el 65% dels seus votants i pesquen 2 de cada 10 votants de Més País i el 17% de votants d’ERC. La principal fuga de vots continua sent en direcció al PP (8,3%), tot i que s’ha reduït 3 punts des del març. Però n’hi ha aparegut una altra en direcció a Sumar (6,2%) que deixa pràcticament sense efecte el 7,6% de votants de Podem que ara triarien la papereta del PSOE. El desenllaç de les negociacions entre Sumar i Podem, els indecisos d’esquerres i, sobretot, els indecisos de Cs (35%), que no es presenta en les eleccions, dirimiran bona part de les opcions de supervivència de Sánchez.

El resultat del 28M ha ampliat la percepció que el PP s’emportarà la victòria també en les generals. El 68,5% dels espanyols creuen que guanyarà Feijóo, 22 punts més que al març. Només el 14,6% opinen que vencerà Sánchez, 16 punts menys. Malgrat haver de votar a l’estiu, 3 de cada 4 entrevistats donen per segura la seva participació i només un 6% descarta anar a votar el 23J. Però les esquerres tenen dos motius d’inquietud: l’electorat de dretes està més mobilitzat i els joves ho estan menys que la gent gran. La diferència en la intenció de participar és de 25 punts entre la franja d’edat més alta i la més baixa.

-Empresa responsable: GESOP.

-Tècnica d’investigació: entrevistes telefòniques.

-Àmbit d’estudi: Espanya.

Població: majors d’edat amb dret a vot.

-Mostra: 1.003 entrevistes.

-Tipus de mostreig: proporcional per comunitats autònomes i dimensió de municipi. Selecció de la persona a entrevistar segons quotes creuades de sexe i edat.

-Marge d’error: +/– 3,10% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.

-Treball de camp: del 30 de maig a l’1 de juny del 2023.