Eleccions generals del 23 de juliol
Sánchez desafia Feijóo a sis cara a cara per donar la volta a les enquestes
El president del Govern necessita reactivar el seu electorat i busca el contrast amb el seu principal rival
El PP, que no vol córrer riscos, rebutja el desafiament: «Espanya no està per excentricitats»
Un president al límit: totes les vides de Pedro Sánchez
Pedro Sánchez admet la dificultat del 23J: «La dreta està envalentida, però guanyarem»
el PP guanyaria les generals còmodament i s’acostaria a la majoria absoluta amb Vox
Pedro Sánchez ha d’arriscar. Clarament per darrere d’Alberto Núñez Feijóo en la majoria de les enquestes i amb el cicle polític en contra després de la debacle que va patir el PSOE als recents comicis autonòmics i municipals, el president del Govern necessita reactivar el seu electorat buscant el contrast amb el seu principal rival i extremant les crides al vot útil, com si Sumar i Podem no existissin. Aquest dilluns, el líder socialista, sempre propens als gestos audaços, ha fet una proposta sense precedents en la història democràtica espanyola: celebrar sis cara a cara amb Feijóo d’aquí a les eleccions generals del 23 de juliol, avançades per Sánchez després de la derrota patida pels socialistes en gairebé tots els territoris. El PP, a qui convé exposar-se menys perquè va per davant, ha trigat molt poc a rebutjar el desafiament. «Espanya no està per excentricitats», ha assenyalat el portaveu dels conservadors, Borja Sémper.
«Vull que aquestes siguin les eleccions dels debats democràtics. ¿Què és el que proposo? Que cada setmana se celebri un debat cara a cara entre Feijóo i jo. No hi posem condicions. Des de dilluns, estic disposat a contrastar amb el candidat les seves visions i els seus projectes», ha anunciat el cap de l’Executiu en una trobada sobre els fons europeus organitzada per ‘Eldiario.es’.
Perquè la veritable disjuntiva de la imminent cita amb les urnes, ha argumentat Sánchez, és aquesta: «O Sánchez o Feijóo. S’hi poden afegir altres matisos, però aquesta és l’elecció, només hi ha dos presidents possibles». El líder del PSOE, per tant, evita qualsevol tàndem amb Yolanda Díaz, a qui només li queden cinc dies per arribar a un acord amb Podem dins de la seva candidatura, Sumar.
El malestar de Yolanda Díaz
Segons la seva visió, ell és l’únic que pot aturar l’anomenada «onada ultraconservadora» del PP i de Vox i la millor manera de plasmar-ho són els cara a cara, una proposta que compta amb l’oposició de Díaz. «Qui cregui que el futur d’Espanya es resumeix en una foto de Pedro Sánchez i Feijóo està fora de la realitat del nostre país. El bipartidisme és el passat. Continuem sumant per construir el futur», ha reaccionat a Twitter la vicepresidenta segona i ministra de Treball.
Quien crea que el futuro de España se resume en una foto de Pedro Sánchez y Feijóo está fuera de la realidad de nuestro país.
— Yolanda Díaz (@Yolanda_Diaz_) 5 de junio de 2023
El bipartidismo es el pasado. Vamos a seguir sumando para construir el futuro. https://t.co/qDYln1sA3H
Tot i així, Sánchez no rebutja altres debats amb la resta d’aspirants, una proposta que ell mateix ha recordat a Díaz durant la compareixença que ha protagonitzat un parell d’hores després, a la Moncloa, amb el primer ministre de Suècia, el conservador Ulf Kristersson. Però els cara a cara tindrien absoluta prioritat. De moment la Moncloa ha rebut quatre propostes com aquesta per part de diferents mitjans de comunicació. Mediaset, Atresmedia, Prisa i RTVE. Totes estan acceptades, ha dit el president. «O Sánchez o Feijóo», ha insistit Sánchez, intentant desmuntar la disjuntiva plantejada pel PP, que és «o Sánchez o Espanya».
«És un eslògan perillós. És com acusar els votants socialistes de ser antiespanyols. A més de perillós, és seriós. Estic convençut que els votants del PP i de Vox tenen la seva manera d'estimar Espanya, molt diferent de la nostra. Totes les paperetes són espanyoles. El PSOE és l’únic partit que porta a les seves sigles el nom d’Espanya. En amor a Espanya no ens guanyaran. Una altra cosa és que tinguem una idea d’Espanya. Creiem que la millor Espanya és la que creix, la que salva Doñana i protegeix el mar Menor, la que lidera a nivell mundial les energies renovables, la que no defuig els problemes, la que protegeix els espanyols, la que crea ocupació, la que reparteix el creixement, la que construeix la seva unitat en el reconeixement a la diversitat, la que reconeix els mateixos drets a les dones, la que reparteix els esforços amb justícia. Tenim diferents visions d’Espanya, però tots som Espanya. Sostenir el contrari és seriós, greu i perillós», ha insistit Sánchez, ja en clau clarament electoral.
La defensa dels cara a cara amb Feijóo que ha portat a terme Sánchez aquest dilluns xoca amb l’estratègia que la Moncloa va mantenir en les primeres eleccions generals celebrades el 2019. El president del Govern va intentar llavors incloure Vox tant sí com no. Als prolegòmens dels comicis d’abril el PSOE va apostar per debats amb la resta de candidats: a més de Sánchez, Pablo Iglesias, Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal. Es va defensar la inclusió del líder de l’extrema dreta, malgrat que aquesta formació no tenia representació parlamentària. No es va poder fer perquè ho va impedir la Junta Electoral Central. Abascal, en canvi, sí que va poder participar en la repetició electoral, el novembre d’aquell any.
Però la pretensió de contrastar amb el líder del PP no és nova. La Moncloa l’ha explotat els últims mesos. Després de l’ascens del gallec a la cúpula popular i la majoria absoluta de Juanma Moreno a Andalusia el juliol de 2022, el PP es va posar per davant a les enquestes. Això va impulsar una estratègia per «desmuntar» Feijóo i fer veure l’opinió pública que ni era un dirigent moderat ni un bon gestor, segons els socialistes.
Una de les fórmules utilitzades van ser els debats monogràfics al Senat, on Sánchez va entrar directament al cos a cos. Abans de la debacle del 28M, la sensació a la cúpula del PSOE i al Govern és que els havia donat resultat perquè la imatge pública de Feijóo es va debilitar, també per alguns errors propis i desconeixement d’assumptes essencials. Aquesta suposada debilitat, tant en política internacional com fins i tot en temes econòmics, és que la Moncloa vol esprémer ara mentre Sánchez ven la seva gestió. «Farem una campanya en positiu», ha remarcat el candidat socialista.
La negativa dels conservadors
La seva iniciativa de celebrar un cara a cara a la setmana, no obstant, ha trigat poc a quedar en via morta. El PP, que va per davant de les enquestes i no vol córrer cap risc, ha tancat ràpidament la porta. «Estem convençuts que Espanya no està per excentricitats. Entenem l’ansietat de Pedro Sánchez, però li demanem calma. Espanya no necessita set debats, qui els necessita és Sánchez», ha assenyalat Sémpre després de la reunió del comitè de direcció dels conservadors.
Notícies relacionades«Debatre no és mai una excentricitat», ha contestat Sánchez des de la Moncloa, junt amb el suec Kristersson. El PSOE explotarà a partir d’ara aquesta presumpta voluntat de Feijóo d’«amagar-se», assenyalen fonts de la direcció del partit. «Els pròxims anys seran complexos, difícils –ha insistit Sánchez després de conèixer el rebuig del PP als sis cara a cara–. Hem de fer front a les conseqüències de la guerra i també tenim reptes propis, així que com més aviat aclarim quin camí prendrà Espanya, millor per als ciutadans. Si volem clarificar, el que hem de fer és debatre: democràcia és debatre, conèixer els projectes polítics, contrastar-los a partir d’arguments, no de notícies falses, monòlegs i desqualificacions».
I entre aquestes «notícies falses» n’hi ha una de publicada els últims dies: que l’avanç electoral obeeix en realitat que vol buscar al més aviat possible una sortida professional com a pròxim secretari general de l’OTAN. «Tot això és desinformació», ha insistit Sánchez. I per combatre-la, ha conclòs, són necessaris els cara a cara.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia