Delegació polèmica
La Junta andalusa va autoritzar la visita alemanya a Doñana dues setmanes abans de la campanya de boicot a la maduixa
Quan el Bundestag alemany va emetre el comunicat en què suspenia la visita de la delegació alemanya aDoñana, els seus diputats estaven arribant al Ministeri per a la Transició Ecològica. Eren les 12.37 i el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, atenia en directe el programa de La Sexta ‘Al rojo vivo’. Els diputats, ja al vestíbul, es van assabentar del comunicat del seu Parlament. Van començar a parlar entre ells mentre el personal del ministeri, aliè a la cancel·lació, baixava a recollir la delegació. Ubicats a la tercera planta, una vintena de fotògrafs i càmeres esperaven que arribessin. Sorpresos per tanta expectació, van treure els seus mòbils per deixar constància del seguiment mediàtic que havien generat. En aquell moment, la vicepresidenta Teresa Ribera va telefonar a l’ambaixadora d’Alemanya a Madrid, Maria Margarete Gosse, que li va confirmar que es cancel·lava la visita tot i que mirarien de recompondre l’agenda per als diputats després de volar des de Berlín. Un cop al ministeri, se’ls va atendre, tot i que en la reunió, confirmen totes les parts, «no es va parlar de Doñana».
Aquest surrealista episodi és el colofó d’una visita del Parlament alemany que divendres es va convertir en epicentre de la polèmica. El que més crida l’atenció és que estava tancada des de la segona setmana de maig per part del Govern i de la Junta d’Andalusia. La visita va ser suspesa per decisió d’Alemanya al comprovar l’enorme soroll electoral que estava generant i la possibilitat que s’interpretés que el Govern alemany venia a examinar Espanya extralimitant-se de les seves prerrogatives. Segons ha pogut comprovar aquest diari, de l’encreuament de missatges, sol·licituds i autoritzacions, tot ha sigut una gran bola alimentada pel moment polític. Just una setmana abans que els parlamentaris aterressin, Pedro Sánchez havia convocat de manera sorprenent les eleccions generals. Doñana havia de ser, per la proposició de llei del regadiu que impulsen PP i Vox al Parlament andalús, el plat fort del xoc electoral. És el principal motiu, assenyalen fonts del Govern, que s’hagi posposat la visita.
La delegació del Parlament alemany integrava diputats de l’SPD (Partit Socialdemòcrata Alemany), la CDU (Unió Cristianodemòcrata / Unió Social Cristiana), Els Verds, Partit Liberal, Alternativa per a Alemanya i L’Esquerra, representava tot l’arc parlamentari. El Ministeri per a la Transició Ecològica va rebre la sol·licitud d’una entrevista amb el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, el 9 de maig. Fa gairebé un mes. La iniciativa és del Parlament alemany, en concret de la comissió de Medi Ambient, i l’emmarquen dins de dues sortides internacionals habituals que fan durant el curs per conèixer de prop realitats que ocupen els seus debats. En aquell moment, el Govern no sabia amb qui més es reuniria a Espanya.
Però hi havia més trobades ja tancades. «A mitjans de maig», segons ha confirmat a aquest diari la Conselleria de Sostenibilitat i Medi Ambient de la Junta d’Andalusia, s’havien acordat diverses entrevistes i reunions. En concret, més de dues setmanes abans que els activistes de Campact haguessin iniciat la seva recollida de firmes per fer un boicot dels supermercats alemanys a la maduixa de Huelva. Aquesta campanya es va penjar a Change.org el 30 de maig. El seu eco a Alemanya és molt menor que a Espanya.
Agenda andalusa
La Junta d’Andalusia ha acusat el Govern de Pedro Sánchez d’incitar aquesta expedició alemanya per «donar altaveu» al boicot a la maduixa de Huelva, però en realitat la visita estava tancada pel govern de Juan Manuel Moreno gairebé quinze dies abans. La primera sol·licitud va ser per visitar el parc nacional de Doñana i la Junta va donar-li llum verda. No només a aquesta petició, sinó a totes les sol·licituds que van anar arribant. Hi havia prevista una reunió a Sevilla amb la Conselleria d’Agricultura i una altra amb la Conselleria de Sostenibilitat. La delegació viatjava a Doñana i també a Almeria. Una delegació de càrrecs de la Junta havia d’acompanyar els parlamentaris alemanys en la seva gira per Andalusia. «Era un marc d’intercanvi d’informació sobre lluita contra el canvi climàtic i gestió de l’aigua», confirmen fonts del Govern andalús. La paraula «maduixa», assenyalen, no apareixia en cap dels documents intercanviats. Tampoc es va demanar informació sobre la proposició de llei del regadiu a la corona nord de Doñana, garanteix la Junta.
La delegació del Bundestag va tancar també reunions amb associacions de la maduixa de Huelva. A l’agenda no figuraven ni el president del Consell de Participació de Doñana, el científic Miguel Delibes, ni el director de l’Estació Biològica, Eloy Revilla. Els atendrien, a proposta de la Junta d’Andalusia, el director general d’Espais Naturals, José Enrique Borrallo, i el director del parc nacional, Juan Pedro Castellano. Tota aquesta agenda es va tancar «a mitjans de maig».
Avanç electoral
Notícies relacionadesEl Govern espanyol confessa que li va sorprendre que la delegació del Parlament alemany no suspengués la visita un cop que el dilluns 29 de maig s’hagués anunciat l’avanç electoral al 23 de juliol. Els parlamentaris es van veure enmig del foc creuat entre la Junta i el Govern.
Al mig d’aquesta guerra no només s’han vist tots els partits alemanys del Bundestag, sinó també la patronal de la fruita del bosc. L’Asociación Interprofesional de la Fresa Andaluza (Interfresa) va enviar tres cartes la setmana passada, el 31 de maig, al conèixer la campanya que Campact va impulsar el dia abans. La patronal es va adreçar al ministre d’Agricultura, al d’Indústria i a l’ambaixador d’Espanya a Alemanya. El contingut de les cartes recollia gran part del comunicat difós la setmana passada, en què el sector advertia que la campanya de boicot era «insidiosa i nociva». Interfresa, després de la cancel·lació de la visita, va reiterar la seva «disposició per atendre’ls en un futur i poder mostrar-los la realitat d’aquest sector». La patronal insisteix que el 100% de les maduixes i la fruita del bosc exportada a Alemanya compta amb la certificació Spring, que avala productors i comerciants en la gestió legal, eficient i responsable de l’aigua que utilitzen per al reg. Una certificació que exigeixen tots els supermercats alemanys.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació