El Suprem conclou sense acord la seva primera cita per fixar doctrina sobre la llei del ‘només sí és sí’

El Suprem conclou sense acord la seva primera cita per fixar doctrina sobre la llei del ‘només sí és sí’
3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El ple de la Sala Segona del Tribunal Suprem continuarà aquest dimecres les seves deliberacions per fixar doctrina sobre la revisió de condemnes per la llei del ‘només sí és sí’. S’esperava que almenys aquest dimarts es poguessin pronunciar sobre la disposició transitòria amb què el Govern va intentar salvar la norma en un primer moment sense necessitat de reformar-la, com finalment van haver de fer. Tot i que gairebé tots els jutges s’hi han pronunciat, encara no han arribat a votar cap de les propostes de resolució, per la qual cosa encara és aviat per aventurar les conclusions a què arriben.

Els 15 magistrats que formen la Sala Penal van començar aquest dimarts a estudiar 29 revisions de condemna per agressions sexuals. D’aquestes, en almenys 16 les víctimes eren menors. En total, els menors en sumen una vintena, segons fonts de l’alt tribunal. Cada magistrat s’ha ocupat de dues de les revisions per redactar les consegüents ponències i presentar-les al ple, mentre que el president de la Sala, Manuel Marchena, s’ha ocupat de la restant.

Set dels recursos van ser presentats per la fiscalia i 22 pels mateixos condemnats, alguns d’ells, perquè, tot i que se’ls hagués abaixat la pena, entenien que no prou amb la reforma legal aprovada pel Govern de coalició. A data de l’1 de maig passat les dades oficials del Consell General del Poder Judicial tenen identificades 1.079 rebaixes de condemna i 108 excarceracions d’un total de 2.301 revisions de condemna realitzades.

Fonts de l’alt tribunal van assenyalar a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica, que aquest dimarts han intervingut gairebé tots els magistrats en les deliberacions realitzades durant el matí, però encara no s’ha votat cap de les 29 ponències portades al ple. S’han limitat a pronunciar-se, en un debat «molt tècnic» sobre el tema de la disposició transitòria i altres qüestions, però sense arribar a votar cap extrem.

Tot i que el ple ja estava previst que continués aquest dimecres, s’esperava que en la primera reunió almenys es pronunciessin sobre la decisió del Govern d’introduir en l’exposició de motius de la llei que reforma el delicte de sedició un nou paràgraf destinat a mirar d’orientar els tribunals perquè apliquin les disposicions transitòries previstes en anteriors reformes, amb l’objectiu de deixar clar que la intenció del legislador és que no es rebaixessin les condemnes en aplicació de la llei més beneficiosa per al reu.

Mer pedaç

Aquesta reforma, que molts juristes van qualificar de mer ‘pedaç’, l’aplicació tècnica de la qual era a més molt qüestionable, va ser conseqüència de la postura adoptada inicialment en la Instrucció que va dictar el mes de novembre passat el fiscal general de l’Estat, Álvaro García, tot just un mes després de l’entrada en vigor de la reforma. Acudint a aquesta norma transitòria, el ministeri públic pretenia aturar en la mesura possible la sagnia de rebaixes i excarceracions que s’estaven produint, tot i que amb prou feines va tenir aplicació per part dels tribunals espanyols.

Notícies relacionades

A la Circular posterior, dictada el mes de març passat, la Fiscalia va insistir en la possibilitat d’aplicar la disposició transitòria del Codi Penal per evitar rebaixes de condemna. Apuntava a més que aquest era un criteri que ja havia seguit el mateix Suprem en fins a set resolucions aplicades a condemnes encara no fermes.

S’al·ludia expressament a una sentència del mateix Suprem del 27 de febrer passat en la qual s’indica expressament que, «deixant de banda la polèmica doctrinal sobre la possibilitat d’aplicació directa d’aquestes normes, orientades específicament» a l’aplicació en el Codi Penal d’altres normes posteriors, «és possible atendre el criteri contingut en aquestes, reiterat en modificacions posteriors del mateix Codi Penal».